Maandag 27/06/2022

De nieuwe drugsbazen zijn de oude niet meer

Mexico-stad

IPS

Diego Cevallos

Voorbij zijn de tijden waarin Latijns-Amerikaanse drugsbonzen qua beroemdheid niet moesten onderdoen voor popsterren, een ostentatief luxeleventje leidden en aanboden de schuldenlast van hun land af te betalen. De nieuwe generatie jefes komt zo weinig mogelijk in de belangstelling en leidt een simpel leven. Ze coördineren een moeilijk te ontwrichten netwerk van gespecialiseerde, autonome schakels. Niet veranderd is het meedogenloze geweld waarmee de chefs hun marktaandeel verdedigen tegen concurrenten of overijverige speurders.

Recente berichten uit Bolivia, Colombia en Mexico wijzen op een minder hiërarchische stijl van zakendoen. De drugsbaron leidt een kleine administratieve eenheid die het proces van productie, trafiek en geldwasserij stuurt via een keten van autonome cellen in binnen- en buitenland. Op die manier worden de risico's verdeeld en de verliezen geminimaliseerd. Wanneer de politie een cel opdoekt, is het systeem niet meteen ontwricht. Ondanks verhoogde politie-inspanningen blijft de internationale drugsstroom in omvang toenemen. De Verenigde Naties schatten de illegale omzet op 500 miljard dollar per jaar.

Van de huidige generatie komt niemand zelfs maar tot aan de enkels van de Colombiaan Pablo Escobar, vermoord in 1993 of de Mexicaanse "heer der hemelen" Amado Carrillo, die in 1997 overleed na plastische chirurgie. In Bolivia leven de drugsbazen ondergedoken tussen de boeren. Die aanpak staat in schril contrast tot die van de legendarische Roberto Suárez Gómez, die in de jaren tachtig publiekelijk aanbood de buitenlandse schuld van Bolivia, toen vijf miljard dollar, in een keer af te lossen. Gómez belandde in 1984 in de gevangenis en overleed in 2000.

In Colombia genieten alleen de 'zeven ruiters van de drugshandel' nog enige bekendheid. Het gaat om Diego León Montoya, ook wel bekend als 'Don Diego', de gebroeders Víctor en Miguel Mejía Múnera, Ever Villafañe Martínez, Juan David Vélez Cárdenas, Paulo Andrés Hoyos en Alberto Flores Henao. Samen controleren ze 160 organisaties die zich bezighouden met productie, trafiek en de levering van chemische grondstoffen. Elke cel is onafhankelijk en in hoge mate gespecialiseerd. Dertig groepjes houden zich bezig met de cocateelt, 62 verwerken de cocablaren tot cocapasta en 50 cellen coördineren het transport van de drugs over land, water en door de lucht. In totaal zijn er 4.600 personen bij betrokken.

De Mexicaanse overheid erkent dat de strijd tegen de gedecentraliseerde drugshandel ingewikkelder is geworden. Onder de 19.000 arrestanten sinds december 2000 waren er slechts twintig met een rang van 'chef'. Wanneer dan toch een chef achter de tralies verdwijnt, staat er binnen de kortste keren een opvolger klaar. Intussen doet de groeiende vraag in afzetmarkt de Verenigde Staten de zaken draaien als nooit tevoren.

Tijd dat kartelleiders even bekend waren als popsterren is voorbij

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234