Dinsdag 14/07/2020

De neutraalste en dikste krant van het land

Er is nu ook een objectief bewijs van de toenemende juridisering van de samenleving. Het Staatsblad heeft dit jaar voor de allereerste keer de kaap van honderdduizend pagina's overschreden.

De toename van het aantal pagina's in het Staatsblad is de voorbije jaren snel de hoogte in gegaan. Vorig jaar werd afgeklokt op 89.094 bladzijden en ook dat was toen al een record. In 1980 waren er nog maar 14.693 bladzijden Staatsblad. In iets meer dan 30 jaar is het blad dus zowat verzevenvoudigd in omvang. Al een geluk dat de publicatie sinds 2003 niet meer echt op papier wordt gedrukt.

De digitalisering moest een symbool worden van de administratieve vereenvoudiging en vermindering van de overheidsrompslomp. Bewijst het nieuwe recordaantal pagina's niet dat mislukt is? Frankie Schram, hoogleraar bestuurskunde aan de KU Leuven, nuanceert: "De dikte van het Staatsblad vertelt ons weinig over de toename van het aantal wetten in ons land. De algemeen geldende regelgeving is goed voor zo'n tweederde van het totale volume, maar dan nog weet je niet of er meer wetten zijn. We leven ook in een complex land: door de uitgebreide bevoegdheden voor gewesten en

gemeenschappen wordt de regelgeving vanzelf verdrie- of zelfs verviervoudigd. En alles wat uit het Waalse Gewest komt moet dan ook nog eens in het Duits vertaald worden, maar op mijn leven hebben die Franstalige en Duitse teksten bijvoorbeeld geen impact."

Wel is de dikte een bewijs voor de toenemende juridisering van de samenleving. Professor Schram: "Je kunt daarom treuren maar blijkbaar is er een democratisch draagvlak voor het beregelen van steeds meer domeinen van de samenleving. Een pluriforme samenleving vergt meer regels: nu heb je bijvoorbeeld een complexe euthanasiewetgeving, vroeger was er gewoon een verbod om te moorden. Niet alles wordt ook in wetten gegoten. Ook cao's, algemeen geldende reglementen of eindtermen komen in het Staatsblad terecht, en ook die worden omwille van de complexiteit vaak langer dan vroeger."

Met dagelijkse lectuur van het Staatsblad is de professor wel gestopt. "Die ellenlange oninteressante aankondigingen maken het niet meer interessant", geeft hij toe. "En er is misschien niet zozeer een probleem met de kwantiteit maar zeker wel met de kwaliteit van de regelgeving. Sommige stukken zijn al vier keer gerepareerd en nog zijn ze niet in werking getreden, bijvoorbeeld in de Vlaamse codex ruimtelijke ordening."

Leuke rubrieken

Toch bestaan ze, mensen die voor hun plezier het Staatsblad lezen. Zoals Thomas Leys bijvoorbeeld, jurist op de studiedienst van Open Vld. "Eens in de twee dagen lees ik er toch eens in. Altijd interessant om na te gaan wat er op de andere bevoegdheidsniveaus gebeurt. En je leest er alles over benoemingen, diplomatieke wissels en je hebt er zelfs leuke rubrieken, zoals die met burgers die hun naam laten wijzigen. Een beetje zoals een echte krant, dus. Het Staatsblad is de neutraalste krant van het land."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234