Zondag 28/11/2021

‘De negen Belgen op het WK?Niet slim gereden’

Hieronder wordt de forcing gevoerd. Er wordt bij herhaling opgesoupeerd en één enkele keer draait het vierkant. Tot u spreken twee wieleranalisten. José De Cauwer, ex-bondscoach, en Tom Steels, ex-topsprinter, evalueren voor de Ronde van Lombardije het voorbije wielerjaar. Streng voor Stijn Devolder, voor Philippe Gilbert en voor zichzelf. ‘Achteraf is het makkelijk praten, en dit is achteraf, zeker?’ oor Jan-Pieter de Vlieger

Het wielerjaar begint in mineur: op 7 februari verongelukt Franco Ballerini.

Tom Steels: “Heel droevig nieuws. Ballerini was een mooi mens en een mooie ploegmaat. Parijs-Roubaix was zijn wedstrijd. Die wilde hij elke keer opnieuw winnen. Zijn concentratie vooraf was uniek. Franco was op die momenten niet aanspreekbaar. Hij staarde gewoon naar de zetel voor zich, weg van de wereld.”

José De Cauwer: “Niet altijd de gemakkelijkste, als ik de woorden van Lefevere mag geloven. Maar succesvol als renner en later ook als Italiaans bondscoach. Hij won het wereldkampioenschap in 2002 met Cipollini in Zolder. Eigenlijk had Tom Steels daar moeten winnen, maar jij raakte voordien geblesseerd.”

Flecha wint de Omloop Het Nieuwsblad, Team Sky is de ploeg van het openingsweekend en de nieuwe norm. Maar het zou een moeilijk eerste seizoen worden.

De Cauwer: “Manager Dave Brailsford komt uit het baanwielrennen. Daar gaat het om meten en om tijden. Het wielrennen op de weg heeft zijn eigen wetten. Wetten die voor een buitenstaander moeilijk te bevatten zijn en onlogisch lijken, maar die bestaan om een welbepaalde reden. Je kunt niet alles in vraag stellen. Af en toe moet je mee gaan in wat al bestaat.”

Steels: “Team Sky heeft een normaal seizoen gehad voor een nieuwkomer in het peloton. Ze waren aanvankelijk fris en vernieuwend. Een hype. Maar inderdaad: je moet niet telkens opnieuw het wiel proberen uit te vinden. Nu, ze hebben dit jaar veel geleerd en volgend jaar staan ze er. De structuur rond die ploeg zit goed.”

Maart is een maand van openbaringen. Jens Keukeleire wint Nokere-Koerse, Le Samyn en de Driedaagse van West-Vlaanderen.

Steels: “Heel sterk in die paar weken. Vooral de winst in de Samyn was indrukwekkend. Links van het pak, tegen de wind. Straf. Maar de rest van het seizoen ben ik op mijn honger blijven zitten. Wie in het begin van het seizoen wint, moet dat op het eind ook kunnen.”

De Cauwer: “Cofidis is een goeie ploeg voor een renner die zijn zin wil kunnen doen, maar ik weet niet of de structuur de juiste is.”

Steels: “Veel jonge Belgen hebben zich dit seizoen gemanifesteerd. Sep Vanmarcke op kop. Idem voor Thomas De Gendt.”

De Cauwer: “En daarnaast Kris Boeckmans en ook Klaas Lodewijk. Niet dat er een nieuwe Gilbert of Boonen bijzit, maar wel goeie, stevige renners. Die jongens gaan koersen winnen. Leuk, want goeie renners zonder specialisatie hebben we in het verleden te veel gehad.”

Steels: “Michael Van Staeyen bekoorde ook. Vooral in de Eneco Tour. Daar gaat hij mee in een ontsnapping. Dan kun je meer dan sprinten. En hoe hij ‘Van Steenbergen’ wint: knap. Een gast met een versnelling.”

Alberto Contador wint voor de tweede keer Parijs-Nice, maar vooral Peter Sagan verbaast met twee rit- overwinningen.

De Cauwer: “Sagan was een openbaring. Indrukwekkend. Wegrijden, ingelopen, weer weggereden. Eentje voor de toekomst. Je vraagt je af: die jongen is twintig jaar, kan dit? Zal wel zeker, hé. Stel je voor dat er daar de komende vijf jaren telkens wat bij komt. Dan heb je een hele grote.”

Steels: “Op die manier een entree maken, indrukwekkend. Ongelofelijk veel talent.”

Geen verrassing: Oscar Freire wint Milaan-Sanremo

De Cauwer: “Wie moest Freire kloppen? Haussler viel weg. Cavendish raakte niet over de Poggio. Dan blijven er weinig over.”

Steels: “Ik heb er een paar seizoenen samen mee gereden: een enorm rustig mens, verstrooid, maar niét in de koers. Freire in een goeie dag is ongelooflijk snel. Alleen Cavendish staat daar boven.”

De Cauwer: “Freire heeft twee systemen in de koers: als hij in beeld rijdt, doet hij mee. Rijdt hij niet in beeld, doet hij ook niet mee. Heel simpel. In de Tour heeft hij dit jaar nog echt geknokt in de finales. In de clinch met Cavendish en Hushovd. Ik schrok daarvan. Freire, zo agressief. Maar wel met het kopje erbij.”

Steels: “Dat klopt. Of hij geeft op, of hij doet mee. Hij zit er nooit tussenin. En Freire kan enorm positie kiezen. Hij leest de koers formidabel.”

De Cauwer: “Na volgend seizoen zou hij stoppen, maar dat wil ik nog zien. Als de Nederlandse guldens weer gaan rollen...”

Ander fenomeen: Fabian Cancellara wint de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

De Cauwer: “Jammer voor Boonen. Nochtans heel goed in het voorjaar. Hij loopt op een supertalent. Fabian Cancellara.”

Steels: “Buiten categorie. Hij beheerst zijn vak fantastisch. Die kent zijn eigen lichaam ongelooflijk goed. En de manier waarop: die zigzagbocht na de Muur richting Bosberg. Daar alleen al pakt hij tien seconden. Hoe die in tijdritten bergaf kan rijden, fenomenaal. Daarin pakt hij zoveel tijd. In de Ronde van Zwitserland wint hij de tijdrit: je ziet hem Roman Kreuziger echt voorbij vliegen... Tien per uur verschil.”

De Cauwer: “Op YouTube staat een filmpje, opgenomen na de klim naar Arcalis in de Tour vorig jaar. Cancellara laveert tussen de auto’s door. Links, rechts, even remmen,... Om bang van te worden. Een tijdritparcours is voor hem één meter breed. Zo goed volgt hij de ideale lijn. In de autosport is dat ook zo. Hoe breed het parcours ook is, voor een rallypiloot blijft het twee meter breed. Idem voor Cancellara.”

Er is ook dat andere filmpje op YouTube.

De Cauwer: “De motor? Dat filmpje van Cassani kan mij niet overtuigen. Pff, de fietswissels en de dit en dat. Stel dat het toch gebeurd is. Dan komt het ooit uit. Een mecanieker of wie ook, zal wel eens spreken. Dingen geheim houden in het peloton is niet gemakkelijk.”

Steels: “Binnen tien jaar horen we het wel. Als het al echt gebeurd is.”

De Cauwer: “Of binnenkort. Nu hij weg is bij Riis.”

Twee in één: Ivan Basso wint de Giro en krijgt applaus. Aleksandr Vinokourov wint Luik-Bastenaken-Luik en krijgt een fluitconcert.

De Cauwer: “Wat Vino betreft: ten onrechte. Oké, hij is wie hij is. En hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan. Maar wie weer mag koersen, begint met een wit blad. Misschien met een klein zwart randje, maar niet meer dan dat. Niet correct.”

Steels: “Zijn straf is uitgezeten. En chapeau voor de manier waarop hij terugkomt.”

De Cauwer: “Wat heeft Vino gedaan? Doping. En die hele problematiek daaromheen maken wij veel te belangrijk. Doping mag niet, ik ben er tegen. Maar zijn we even streng voor iemand die geld verduistert? Neen dan geven we fiscale amnestie. De hele context rond dopinggebruik is overtrokken. Een dopingzondaar heeft precies een familie uitgemoord. En dat zie je alleen bij ons. In Amerika lopen Tyler Hamilton en Floyd Landis rond met een donkere bril en met bodyguards. En in Kazachstan liggen ze er ook niet wakker van. Wij doen aan overacting. Maar dit is dus geen pleidooi voor straffeloosheid.”

Steels: “De wielersport krijgt weinig krediet voor de inspanningen die geleverd worden. En uitspraken zoals ‘iedereen pakt’ helpen de problematiek er ook niet op vooruit.”

De Cauwer: “Pak het aan bij de bron. Bij de fabrikanten. Steek een marker in potentiële dopingproducten. Noem het ‘cijferke negen’. Dan wordt het simpel. Cijferke negen in uw bloed: doping genomen. Geen discussie. Moeilijk kan dat niet zijn. De dopingstrijd is er toch zogezegd één van intelligente mensen tegen dommeriken.”

Volgende hoofstukje - Floyd Landis - dan maar overslaan?

De Cauwer: “Wie kent de waarheid daarin? Ik niet. Wie is Landis? Maar ik wil ook Armstrong niet verdedigen. Overslaan, ja.”

Verder met de chronologie: Boonen past voor BK en Tour. Wat is dan de evaluatie van zijn seizoen?

De Cauwer: “Een heel goed voorjaar. De beste Boonen van de laatste jaren. Maar: twee keer tweede. Hij heeft zijn val in Florida onderschat. In het wielrennen wordt soms te veel op de tanden gebeten.”

Steels: “Een coureur die drie weken out is, is negen weken kwijt. Simpel.”

De Cauwer: “Ik kan me voorstellen dat Boonen vanaf nu redeneert dat er in Frankrijk nog weinig te zoeken is voor hem. Hoe klop je Cavendish? Boonen moet in de toekomst zijn eigen ding doen. Klassiekers, kleine rondjes, en geen Tour de France. Misschien wel de Vuelta, maar dan alleen als aanloop naar het WK. Niet onlogisch. ‘Jij moet de Tour rijden’, dat is nonsens. Het is een tendens dat goede renners minder de Tour gaan rijden. Gilbert doet het ook niet. Logisch. Knecht spelen ligt die mannen niet.”

Steels: “De Tour is specialisatie. Wie geen topsprinter, geen toptijdrijder of geen topklassementsrijder is, kan de Tour links laten liggen.”

Stijn Devolder wordt in Leuven Belgisch kampioen.

Steels: “Devolder heeft ongelofelijke capaciteiten. Maar dit jaar ben ik op mijn honger blijven zitten. Ik heb de flitsen gemist. Hij was nergens superieur, ook niet op dat BK. Devolder heeft nooit de forcing gevoerd. In zijn binnenste zal hij ook wel weten dat het iets meer had mogen zijn. Vacansoleil is misschien geen slechte keuze. Hij kan volgend seizoen herbronnen.”

De Cauwer: “Hilaire Van der Schueren is meer de ‘oude Vlaamse school’: schouderklopjes. Heel anders dan Patrick Lefevere. Misschien heeft hij dat nu nodig.”

Het centrale thema van de Tour: zijn de rivalen Contador en Schleck te lief voor elkaar geweest?

De Cauwer: “Mensen willen iets groots. Supergevechten, oorlog. Maar koersen is subtieler. Aftasten, kijken, voelen. Op tv zie je niet wat de renners voelen. De ene denkt: oei, het mag nu echt niet sneller. En de andere denkt: opletten dat ik straks niet op een counter loop. Zo dicht zat het dit jaar bij elkaar. En dan kun je wel zeggen: misschien, eventueel, hier of daar iets meer. Maar ze waren elkaar waard. Punt.”

Steels: “Zie de laatste tijdrit.”

De Cauwer: “Wat een gevecht! Contador staat aan de start en het moét. Hij denkt: er kan mij niets gebeuren, maar de chrono is net begonnen en dat manneke in die witte trui staat al gelijk. Na één uur waren ze beiden compleet leeg. Schleck staat bij Cancellara te wenen als een kind. Na drie weken koers.”

Steels: “Contador moet de moeilijkste tijdrit van zijn leven gehad hebben. Geen vijf minuten op zijn zadel. Het draaide vierkant. De hele Tour was moordend: een stresserende eerste week, niet superieur in de bergen. Hij had geen overschot.”

Wat te denken van de Belgische plaats vijf van Jurgen Van Den Broeck?

De Cauwer: “Heel goed. Heel gestresseerd. Dat gaan we in de toekomst niet meer zien. Hij zal daarvan geleerd hebben. Maar Jurgen had er zoveel voor gedaan: op zijn eentje in Italië. Geven, geven, geven. Vijfde in de Tour, chapeau. Niks op af te dingen. De lat ligt nu wel op top vijf. En dat is hoog.”

Steels; “Zijn manier van koersen heeft me verrast: op kop rijden, agressief. Meedoen. Hij heeft weinig steken laten vallen.”

De Cauwer: “Ik ben benieuwd hoe ze dat volgend jaar gaan doen met André Greipel. Best mogelijk dat de ploeg zichzelf opsoupeert in de dagen voor de bergen. Nu hebben we etappes gezien waarin Lang heel lang meegaat. Zulke jongens zouden volgend jaar al overboord kunnen liggen.”

Steels: “En sprinter én klassementsrijder: dat is geen evidentie. Met Greipel in de ploeg kun je in de Tour na twintig kilometer aan de bak moeten. Die mannen kun je kwijt zijn. Aantrekken, voorlaatste kilometer, Greipel zelf. Om mee te doen op topniveau in de sprint, spreek je over minimaal vijf man. Minder kan niet.”

De Cauwer: “De vraag is: hoe gaat Jurgen daarmee om? Wordt hij nerveus of net niet?”

Steels: “Het kan ook positief zijn: de druk zal veel meer verdeeld zijn. Ik kijk sowieso uit naar het gevecht van Greipel met Mark Cavendish. Die tweestrijd zal één van de hoogtepunten van volgend jaar zijn.”

De transfer van Greipel draait de hiërarchie in België om. Omega Pharma steekt QuickStep voorbij.

De Cauwer: “Dat heeft te maken met de contractverlenging van Lotto en Omega Pharma. Een comfortabele basis om op voort te werken. En Lefevere is iets te lang in een vast stramien blijven hangen. Hij heeft te lang gewerkt rond ‘Boonen de sprinter’. Het aantrekken van gasten als Marco Velo, Matteo Tossato... Tja. Tyler Farrar, Greipel, Cavendish, daar kan Boonen niet meer tegenop.”

Steels: “Inderdaad. Het gaat om specialisatie.”

De Cauwer: “Lefevere zal ook meer verwacht hebben van Seeldraeyers en consoorten. Voor volgend jaar hebben ze er Gerald Ciolek en Niki Terpstra bij. Misschien kunnen ze herbronnen. Los daarvan: minimaliseer het seizoen van QuickStep ook niet: ritten gewonnen in de Tour, geel, bolletjestrui: dat helpt om plankjes te verkopen in Frankrijk. Maar in België was het minder.”

Sprongetje naar het eind van het seizoen: Philippe Gilbert wordt in Geelong geen wereldkampioen, ondanks dubbele ritwinst in de Vuelta.

De Cauwer: “Niet slim gereden. We hadden niet per se op meerdere paarden moeten wedden, maar het verhaal ‘alles op Gilbert’ mocht veel minder manifest gebracht zijn. Ik zou voor de koers ook Van Avermaet en een goeie Leukemans genoemd hebben. En Gilbert heeft in de wedstrijd fouten gemaakt. Hij was te gretig met de inspanningen. Laat hem en Carlo Bomans de wedstrijd opnieuw doen en ze pakken het anders aan. Te beginnen bij die vroege koplopers. Die voorsprong van 23 minuten is de fout van de Belgen. Niet van de Italianen, niet van de Australiërs. Wij waren de superfavorieten, zelf uitgelokt. Dan moet je de koers dragen. En geen 23 minuten wachten.”

Steels: “Te lang, natuurlijk. Je soupeert de helft van de ploeg op. In de Tour beginnen de ploegen van de sprinters eraan als de kopgroep vijf minuten voor ligt. Er was paniek.”

De Cauwer: “Terwijl die mannen niet veel gebracht hebben: Mario Aerts rap weg. Kevin De Weert rap weg. Willems iets langer, maar ook weg. Ik heb vier goeie renners gezien: Leif Hoste, Van Avermaet, Gilbert en Leukemans.”

Steels: “Blijkbaar hebben ze steun gevraagd aan andere ploegen. Ook niet goed. Doe het zelf. Dan denkt de rest: oei, de Belgen, echt wel sterk.”

De Cauwer: “Gilberts aanval op de voorlaatste helling was slecht getimed. Als Leukemans gaat, moet hij niet mee. Als Van Avermaet gaat op de voorlaatste berg, moet hij ook niet mee. Dat is alleen goed om de rest uit zijn kot te lokken. Gilbert was precies bang dat een andere Belg zou scoren.”

Steels: “Op dit moment kan niemand Gilbert volgen op een korte steile helling. Ook al is die maar vijfhonderd meter lang. Daar kan hij van uitgaan. Dus als hij pas op de laatste helling alle troeven op tafel gooit, krijg je een ander verhaal. Dichter bij de aankomst denken ze in de achtervolging aan de medailles, minder aan de overwinning.”

De Cauwer: “Dan verbrokkelt het achter hem. Wie terugkomt, is van zijn niveau. Kolobnev, Cadel Evans... En van dat soort renners is hij aan de meet de snelste. Maar bij een aanval op de voorlaatste helling krijg je achteraan nog organisatie. De groepjes komen nog samen. Hij reed niet tegen een paar achtervolgers, hij reed tegen een heel peloton. Gilbert heeft nooit in winnende positie gezeten, ook al reed hij erg snel.”

Steels: “Er is te weinig geprofiteerd van de sterkte van de ploeg. Leukemans kon je zonder problemen wegsturen. Idem voor Van Avermaet en Hoste. Stuur die mannen vooruit. Dan blijf jij in de luwte en mogen de anderen werken.”

De Cauwer: “Ja, met die mannen moest geschoven worden. Weliswaar nog altijd met het idee: Gilbert moet winnen. Hij was ook de beste. Zonder twijfel. Nu achteraf is het makkelijk praten. En dit is achteraf, zeker?”

Laatste hoofdstuk: cero coma cero cero cero... cero cero cinco.

De Cauwer: “Contaminatie bestaat. Ik discussieer niet over wat er gebeurd kan zijn. Ik weet het niet. Maar door op zoek te gaan naar minimale dosissen, creëer je een probleem dat er eigenlijk geen is. Moeten we daar geen ondergrens in trekken? Zoals met alcohol? Werkt dit product met die hoeveelheid? Is het prestatiebevorderend? Als die vragen meegenomen worden, vermijd je positieve gevallen door vervuilingen.”

Steels: “Het wielrennen is kwetsbaar. Je doet honderden hotels. Jammer genoeg is dat bewezen door Team Sky in de Vuelta. De hele ploeg ziek door voedselvergiftiging. En een verzorger overleden.”

De Cauwer: “Ik lees dat Contador gaat stoppen. Jammer.”

Steels: “Laten we hopen dat dit soort verhalen geen constante wordt. De twee pistes zijn valabel. Iedereen spreekt elkaar tegen. Heel moeilijk om daar zwart-wit in te denken.”

De Cauwer: “Het zijn renners en die zijn per definitie blijkbaar niet te vertrouwen. Maar toch. Contador weet dat hij gecontroleerd wordt. Dat is voor mij belangrijk. De leider in de tussenstand wordt gecontroleerd op een rustdag. Sowieso. De verhalen in de krant zijn overtuigend. Je leest pagina één en denkt: zou kunnen. En pagina twee spreekt dat helemaal tegen en dan denk je: kan ook.”

Steels: “Dat is inderdaad het verhaal- Contador.”

De Cauwer: “‘Plasticizers duiden op bloedtransfusie’, staat er op pagina één. En dan: ‘Drink water uit een nieuwe bidon en je hebt ook plasticizers’ op pagina twee. Waar zijn we dan mee bezig?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234