Donderdag 04/06/2020

Wolvin Naya

‘De natuurverenigingen blijven de wolf inzetten voor een politiek spel’

Wolvin Naya.Beeld Natuurpunt

In een open brief waarmee de Hubertus Vereniging Vlaanderen het anti-jachtsentiment wil wegnemen, staat ook dat ze ‘de introductie van een nieuwe wolf wil bekostigen’. ‘Maar de natuurverenigingen weigeren onze uitgestoken hand’, zegt woordvoerder Maarten Goethals.

Velen gaan ervan uit dat wolvin Naya en haar welpjes door een jager gedood zijn. Lezen we in jullie brief een mea culpa? 

“Het zou kunnen dat een jager het dier gedood heeft. We hebben dat nooit uitgesloten. Maar op dit moment ontbreekt iedere vorm van bewijs.

Waarom is een nieuwe wolf bekostigen een goed idee?

“Ons idee is deze week ontstaan, toen we de vraag kregen om bij te dragen aan de premie die beloofd wordt aan de persoon die de gouden tip over Naya’s doodsoorzaak geeft. Zo’n financiële  injectie lijkt ons geen goed idee. De paar duizend euro die we aan de premie, die nu al 30.000 euro bedraagt, kunnen toevoegen, zal geen groot verschil maken. 

“We denken ook niet dat het zinvol is om iemand met die cruciale informatie te belonen. Wat ons interessant lijkt, is financieel helpen om een andere wilde wolf in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk te vangen. Daar zwerven tussen de honderden wolven wel enkele alleen rond die op zoek zijn naar een nieuw territorium. Zo’n wolf zouden we in Limburg kunnen vrijlaten.”

Het is nochtans bekend dat veel jagers geen fan van wolven zijn.

“Ik kan niet ontkennen dat een deel van onze achterban er niet voor te vinden is. We werken aan een draagvlak. Veel van de scepsis heeft ook te maken met de vraag of Vlaanderen een geschikt leefgebied voor het dier is, of hier voldoende ruimte is. Denk maar aan de wolf Roger, die omvergereden is. Recentelijk is een hond aangevallen door een wolf.”

Natuurverenigingen uitten meteen kritiek op jullie plan, wegens illegaal.

“We zouden dat initiatief natuurlijk nooit zelf nemen. Dat zou zijn als fazanten en patrijzen uitzetten. Een wilde wolf introduceren moet starten met een vraag vanuit de overheid. En het moet wetenschappelijk opgevolgd worden, net zoals ze nu in Canada doen bij zo’n herintroductie. Maar dat kost allemaal veel geld. Denk maar aan de wilde hamsters die ze in Limburg hebben uitgezet – dat ging over bijna een miljoen euro. Daar willen we dus bij helpen.

“We betreuren het dat natuurverenigingen meteen kritiek hebben. Onze sector steekt de hand uit. Maar ze wordt meteen genegeerd. De natuurverenigingen blijven de wolvin de inzet maken van een politiek spel om hun hoger doel, een totaal jachtverbod in Limburg, te bereiken.”

Gelooft u werkelijk dat in deze tijden het jagersimago nog opgepoetst kan worden? 

“Dat hopen we. We weten niet welk effect onze open brief zal hebben. Maar we doen tenminste iets.  Dat moeten we ook. Nu zo veel mensen aandacht hebben voor dierenwelzijn en natuur is er geen andere keuze.

“Het anti-jachtsentiment is historisch gegroeid, door een combinatie van geslotenheid en jagers die zaken hebben uitgespookt die niet mogen. Maar we kunnen dat keren, geloven we. In Duitsland en Frankrijk is het respect voor jagers groot, en in Nederland zie je ook dat het begint te veranderen.”

Maar wat als Naya en haar welpjes straks effectief gedood blijken te zijn door een jager?

“Dan zullen we dat meteen openlijk toegeven tijdens een persconferentie en ons burgerlijke partij stellen. De schade die hij of zij ons berokkent, zou gigantisch zijn.”

Maarten Goethals, woordvoerder van Hubertus Vereniging Vlaanderen.Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234