Woensdag 23/10/2019

De natuur als galerie

Kunstenaars meten zich met het landschap

Expo u Speelhoven HH en Kunst & Zwalm HHH

Als het nog even warm blijft kunt u in Aarschot en Zwalm buitenlucht en kunst nog even combineren. In het domein Speelhoven in Aarschot, met zijn 16de-eeuwse geklasseerde hoeve, meten zich in Escape/Espace negen kunstenaars met de (kunstmatige) natuur. David Neirings bakende met kleurige linten de hellende weide af met een plan voor een verkaveling, als een denkbeeldig immobiliënproject over deze hemelse plek. Ward Denys plaatste op een voormalig tennisterrein een gitzwarte spiegelende muur die groen en toeschouwers krachtig en hard reflecteert. Architectuur speelt ook een rol in /Le Plat Pays/, in de weide van Virginie Bailly en Nicolas Guiot. Een puntvormig uitsteeksel bekleed met gras vormt er een vreemde geometrische ophoging. Die constructie doet ook dienst als stal en linkt zo modernisme aan het groen van de weide.

Minder zwaar op de hand is de samenwerking van Angelo Vermeulen en professor Antoon Van den Braembussche. Een gesprek over de invloed van de digitale technologie op ons leven wordt op een scherm verbeeld in abstracte kleurpatronen, die veranderen op het ritme van de stem. Tussen de bomen monteerde Vermeulen ook een stuk plastic met uv-lampen, als een groot beeldscherm dat pal boven een put zweeft. Net zoals stemmen de kleuren in de video beïnvloeden, hoopt Vermeulen dat de uv-lampen met de tijd de groei van organismen in de put zal genereren. Ook in het riante woonhuis is nog een en ander te zien, met als uitschieter de installatie van de Nederlandse Fransje Killaars, die zetels bedekte met prachtige handgeweven dekens.

In Kunst & Zwalm is de kunstenaar niet beperkt tot de grenzen van een domein. Deze biënnale, deze keer in het teken van 175 jaar België, presenteert Vlaamse en Waalse kunstenaars. In het sublieme landschap langs de kabbelende Zwalm maakt Dirk Zoete indruk. Zijn houten toren staat eenzaam op een glooiing van het terrein. Binnenin leidt hij je naar een maquette met een 'theater' met tekeningen, een nagemaakte akker inclusief landbouwers, gaanderijen van waarop 'toeristen' schouwspel en tekeningen bekijken.

Jean Marie Byttebier realiseerde in een bouwvallige stal ook al een kijkconstructie. Hier tuur je binnen in een zwarte doos, een abstract landschap in groen en blauw tegen de muren de ontoegankelijke zolderkamer. Frédéric Gaillard installeerde een enorme zwevende witte sculptuur; Reggy Timmermans en Bea Albers legden een uniek voetbalveld aan midden in een populierenbos. Sylvie Macias Diaz nam foto's in de inmiddels gesloten kruidenierswinkel van café Het Gemeentehuis in Rozebeke. De digitale bewerkingen daarvan presenteert ze in het prachtige achterzaaltje van het café, waar de tijd zalig stilstaat.

Heidi Voet pakt uit met een dakconstructie van plastic aan de vervallen Boembekemolen. Subtiel speelt ze daar met het 'echte' geluid van de Zwalm en de versterkte opnames van het water. De strafste ingreep komt van Michael Dans, die met zijn budget van de Franstalige Gemeenschap zeventien edelstenen kocht en die even voor de opening met een zwierige zwaai in een weide keilde. Inwoners en kunsttoeristen zoeken met vereende krachten naar de kostbare kleinoden.

Luk Lambrecht

WAAR EN WANNEER Speelhoven '05, tot 2 oktober, woensdag tot zondag, 14 tot 19 uur, vzw Speelhoven, Haterbeekstraat 90, Aarschot, 016/56.80.03, www.speelhoven.be Kunst & Zwalm, tot 11 september, tijdens het weekend van 13 tot 19 uur, startpunt Machelgemstraat 60, Roborst, 09/360.65.20, www.kunst-en-zwalm.be; verhuur fietsen: 055/49.92.24

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234