Donderdag 18/08/2022

De Nasdaq in het berenterritorium

Pessimisten zien structurele correctie

De Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor groeibedrijven, is sinds haar piek op 10 maart al 35 procent naar beneden gedonderd. En pessimisten voorspellen dat die dalende beweging nog wel even aanhoudt.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Je moest al uit sterk hout gesneden zijn om de voorbije maanden geen Nasdaq- belegger te worden. De beurs voor technologieaandelen schoot vanaf oktober vorig jaar het ene na het andere record aan flarden. Gedreven door een onstuitbare honger naar internet-, telecom-, software- en biotechaandelen klom de Nasdaq-index van 2.801 punten op 13 oktober 1999 tot 4.897 punten op 8 maart van dit jaar, een verbluffende winst van 74 procent. De dag erna sloopte de index de grens van 5.000 punten. Op 10 maart sloot de Nasdaq op een topkoers van 5.048 punten.

De opmars van de Amerikaanse beurs was des te opmerkelijker omdat indexen waarin 'klassieke bedrijven' meer vertegenwoordigd waren, zoals de Dow Jones of de Bel 20, het in die periode met een daling moesten stellen. Door dat contrast groeide de Nasdaq tegelijk ook uit tot het symbool van de 'overwinning' van de 'nieuwe' op de 'oude' economie. Individuele aandelen die het paradigma van die nieuwe economie het best belichaamden, zoals het biotechbedrijf Tularik, telefonie-over-internetbedrijf Gric of internetreclamemeter Doubleclick, tekenden in die luttele zes maanden stijgingen op van minstens 200 procent.

Maar niets duurt eeuwig. Zelfs niet op Amerika's snelst stijgende aandelenbeurs. De correctie zette al vier dagen na de piek in, door een pandoering bij de biotechaandelen, toen beleggers na uitspraken van Clinton en Blair begonnen te vrezen dat ze geen eigendomsrechten konden laten gelden op hun ontdekkingen over menselijke genetica. Die dag verloor de Nasdaq 200 punten of 4,1 procent. Sindsdien lijkt elke aanleiding wel goed genoeg om de index door elkaar te schudden: zo kreeg de Nasdaq op 3 april een klap van 7,6 procent, toen beleggers met knikkende knieën wachtten of Microsoft inderdaad veroordeeld zou worden voor monopolievorming. Een week later zorgen pessimistische analyses over de toch wel "exuberante" waarderingen van technologieaandelen voor paniek. De markt leek er zich plots scherp van bewust hoeveel ze wel betaalde voor 'obscure' bedrijfjes als eToys, dat speelgoed over het internet verkoopt, of CD Now dat hetzelfde doet met muziek. Net als zovele andere internetbedrijfjes hebben de twee nog nooit winst gemaakt. Het besef dat ze dat misschien ook nooit gaan doen, heeft voor een afslachting van internetaandelen gezorgd. De Dow Jones-internetindex, die 40 internetaandelen samenvat, is sinds 9 maart ruim 40 procent gezakt. CD Now noteert nu rond de 4 dollar, de helft van voor de 'correctie'. Ook eToys is gehalveerd.

Maar de slachting beperkt zich niet tot kleine spelers als eToys of CD Now. Ook de sterkhouders van de interneteconomie, zoals Microsoft, Cisco en Oracle zijn door de knieën gegaan. Cisco, het netwerkbedrijf dat nu de grootste beurskapitalisatie ter wereld heeft (of had?), is sinds eind maart 20 procent gezakt. Dat had er dan weer mee te maken dat beleggers bevreesd raken voor winst- of omzetwaarschuwingen, zoals ze die de voorbije dagen te verwerken kregen van technologiegiganten als Motorola, Compuware en Biogen. Die vrees bracht de markt eergisteren in zo'n paniek dat ze, voor de verandering, nog eens 7 procent lager eindigde.

Nu de index zo'n afstraffing gekregen heeft, halen commentatoren zelfs niet langer het woord correctie meer boven, ze durven volop het gevreesde 'berenwoord' in de mond nemen. De beer staat symbool voor een baissemarkt in de VS. Steeds meer pessimisten voorspellen dat de index de volgende maanden in dit berenterritorium zal blijven zwalpen, terwijl aandelen uit de oude economie, van Coca-Cola tot Procter & Gamble, hun opgelopen schade eindelijk wat kunnen herstellen. Maar wie vandaag denkt dat de Nasdaq een 'echte' crash doorgemaakt heeft, zit er toch nog naast. Vergelijk de cijfers maar eens met de crash van de Dow Jones op 19 oktober 1987, toen er in een dag 22 procent afging. Dat hebben we totnogtoe nog niet gezien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234