Vrijdag 21/01/2022

De nachtmerrie van een familiereünie

Familiekomedie l The Family Stone H

Jan Temmerman

Voor mensen die, speciaal in deze kerst- en nieuwjaarsperiode, de mening zijn toegedaan dat familiefeestjes een nauwelijks te harden foltering en wellicht zelfs schending van de mensenrechten uitmaken, komt nu de heuglijke mededeling dat er nog ergere situaties denkbaar zijn. Zoals? Allemaal samen naar een film als The Family Stone moeten gaan kijken.

Deze film behoort tot het specifieke subgenre van de zogenaamde 'Family-Holiday-Reunion-Movie'. Het gemiddelde FHRM-verhaal draait uiteraard om de genoemde ingrediënten, namelijk de reünie van een familie tijdens een of ander vakantieweekend, maar heeft daarnaast meestal nog andere regels en conventies. Zoals de introductie van een outsider, doorgaans de nieuwe vriend(in)/verloofde van een of ander familielid, die nog niet eerder door de rest van de clan gezien en goedgekeurd werd. In The Family Stone wordt die functie waargenomen door Sarah Jessica Parker in de rol van de nerveuze en stijfdeftige carrièrevrouw Meredith. Zij ziet zich als verloofde van zoon Everett (rol van Dermot Mulroney) plots geconfronteerd met de uitgebreide Stonefamilie, die zich veeleer als 'loosey-goosey' laat typeren. Mama Stone (rol van Diane Keaton) heeft er bijvoorbeeld geen enkel bezwaar tegen dat haar zoon en zijn nieuwe vriendin dezelfde kamer zouden delen, maar dat vindt Meredith zelf absoluut niet kunnen.

Een ander FHRM-kenmerk is de aanwezigheid van één, maar toch liefst meerdere minderheden. Die kunnen desnoods gecombineerd worden. Dat levert dan een personage op als zoon Thad (Tyrone Giordano), die in dit geval én homo én doof is en die op de koop toe een zwarte vriend heeft, met wie hij samen een kind wil adopteren. Minderheden zijn altijd goed om rond de feestdis voor allerlei conflicten en/of pijnlijke opmerkingen te zorgen, waarbij de tolerantie van de een tegen de kortzichtigheid van iemand anders uitgespeeld kan worden. Zowat het enige pluspunt aan The Family Stone is dat de onverdraagzaamheid en vooroordelen mooi over de diverse leden van de Stonereünie verspreid worden, met als nadeel dat we uiteindelijk niemand echt sympathiek kunnen of willen vinden.

Als men binnen het FHRM-genre dan ook nog kiest voor de formule van een lach en een traan, dan moet men er ook voor zorgen dat iemand van de familie plots aan een ongeneeslijke ziekte blijkt te lijden. En jawel, ook dat blijkt deze film in de aanbieding te hebben.

Als FHRM-product oogt en klinkt The Family Stone zo voorspelbaar, zo kunstmatig en tegelijk zo vals dat men uiteindelijk het gevoel krijgt dat regisseur Bezucha iedereen voor de gek heeft gehouden en dus in feite een sarcastische satire over een als familie vermomde 'creepy clan' heeft afgeleverd. Maar in dat geval heeft hij zijn bedoelingen toch wel erg goed verborgen weten te houden.

REGIE Thomas Bezucha VERTOLKING Sarah Jessica Parker, Diane Keaton, Claire Danes, Luke Wilson, Dermot Mulroney, Rachel McAdams, Craig T. Nelson, Tyrone Giordano LAND VS SpeeldUUR 104 minuten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234