Zondag 24/01/2021

De naam Leterme is taboe

De naam Yves Leterme mocht een weekend lang niet uitgesproken worden bij Open Vld. Steeds weer werd de mantra herhaald dat de liberalen met de inhoud bezig zijn en niet met de 'komedie' die CD&V opvoert.

door Fabian Lefevere

Antwerpen l Toch was premier Verhofstadt in zijn slotspeech niet mis te verstaan. Zonder één keer zijn naam te noemen, schoffelde hij Leterme onderuit als de man die politiek bedrijft vanuit een vijandbeeld.

Tegelijkertijd met Letermes aankondiging en op amper enkele honderden meters ervandaan sprak Verhofstadt zijn volk toe. De ene deed het op het Antwerpse Zuiderterras, de andere in de Stadsschouwberg. Maar de ergernis om de tegenprogrammering van CD&V lokte geen onvertogen woord uit. Bij de liberalen gingen ze er gisteren van uit dat anderen Leterme zouden inmaken om de 'hypocrisie' van zijn wissel.

"Alsof we het nog niet wisten", zo probeerden veel liberalen de buzz rond CD&V te dempen. "Hij heeft al weken toegezegd voor de debatten op tv, dus dat is geen nieuws." Maar Leterme zet zoveel stoom op de Wetstraat dat niemand zich gisteren geroepen voelde hem openlijk aan te vallen. Zeker de felgeplaagde liberalen niet. Het stilzwijgen was een poging de media-aandacht alsnog naar zichzelf te trekken. "Het is hier te doen, niet op het Zuiderterras", probeerde staatssecretaris Van Quickenborne, maar het illustreerde vooral de angst dat een charge op Leterme electorale brokken zou maken.

Verhofstadt eigende zich het monopolie op publieke kritiek toe, want zich helemaal inhouden kon de premier nu ook weer niet. Hij verdeelde zijn aandacht netjes over de drie belangrijkste concurrenten. Het Vlaams Belang beschuldigde hij van tribalisme en racisme, vanwege de graaitaks vergeleek hij de socialisten met het klein-linkse Amada en ook voor CD&V had hij weinig lieve woorden in huis. Maar opvallend: geen van die partijen werd één keer bij naam genoemd, al waren ze voor iedereen herkenbaar.

Verhofstadt beschuldigde Leterme dat hij Vlamingen tegen Walen opzet, en zelf "probeert groot te worden door de anderen te kleineren. De goedkope monologen voor de eigen achterban, goed wetende dat men hiermee geen stap vooruitkomt." Of: "Eerder dan Vlamingen tegen Walen op te zetten en zo te hopen electoraal rijker te worden in het eigen wingewest moeten we Franstaligen overtuigen meer te kiezen voor de liberale recepten. Dat lijkt me in elk geval productiever dan voortdurend te verwijzen naar de werkloosheid in en om Bergen."

Ook dat wordt een thema in de paar weken van campagne die nog resten. Open Vld is vastberaden de notie 'goed bestuur' te kelderen, en daartegenover een leider te zetten die erin slaagt de verschillende partijen te verenigen en die straks een regering op de been kan brengen. Als dat de keuze voor een tussenpositie inhoudt, moet dat maar. Verhofstadt nestelde zich al in het centrum in het debat over de staatshervormingen, en hij deed het vorige week weer met zijn standpunt over kernenergie.

Opvallend is dat Verhofstadt op het erg Amerikaans aandoende congres - met strenge hand geregisseerd door Noël Slangen - Leterme impliciet uitdaagde voor een rechtstreeks debat, iets wat voorlopig niet gepland lijkt door de tv-omroepen. Die gaan vooralsnog uit van trio's: Leterme en Verhofstadt, maar ook Vande Lanotte. Verhofstadt daarentegen droomt van zoiets als het debat tussen Ségolène Royal en Nicolas Sarkozy. "Een debat over inhoud", zoals Verhofstadt het noemde.

Want zo zien de liberalen Yves Leterme nog altijd, mocht blijken uit niet eens zo informele commentaren: als de leider van een partij met weinig inhoud en als een politicus met wie Verhofstadt in een rechtstreeks debat de vloer aanveegt. In de marge van het congres werden met enige nostalgie herinneringen opgehaald aan het debat van 1999 tussen Verhofstadt en toenmalige CVP-voorzitter Stefaan De Clerck. Verhofstadt kelderde toen De Clercks kansen door met een CVP-mededeling dat er toch een lastenverhoging zou komen.

De premier heette gisteren erg ontspannen en ging in de namiddag fietsen. Maar de gedachte aan acht jaar geleden illustreert ook de moedeloosheid in liberale kringen. De militanten zijn moe, van te veel verkiezingen in te korte tijd en te veel slechte peilingen. Zij hadden dit applauscongres nodig, al werd het feestje vergald door de timing van Yves Leterme. Maar uit één ding putten de liberalen troost: het pensioen van Kim Clijsters. Dat zou er tenminste voor zorgen dat Leterme een stuk van zijn media-aandacht met de tennisspeelster moet delen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234