Zondag 28/05/2023

PostuumKoen Blijweert

De naam die bij elk onguur zaakje opdook: wie was superlobbyist Koen Blijweert (64)?

Koen Blijweert. Beeld Yann Bertrand
Koen Blijweert.Beeld Yann Bertrand

Hij betaalde de bordeelbezoeken van een Brusselse magistraat, kocht meubelen voor de privésecretaris van Jean-Luc Dehaene en schonk ‘per vergissing’ een Mercedes aan een Vlaamse topambtenaar. De omstreden superlobbyist en zakenman Koen Blijweert is afgelopen weekend overleden. Hoewel hij nooit werd veroordeeld, viel zijn naam wel in bijna élk onfris zaakje in ons land.

Inge Bosschaerts

Officieel stond Koen Blijweert te boek als zakenman, met een geschat vermogen van meer dan 20 miljoen euro. Officieus was hij een meester-lobbyist, en droeg hij de etiketten ‘omstreden’ en ‘berucht’. De verzekeraar en constructeur van aluminiumprofielen uit Waasmunster zou een hand hebben gehad in zowat elk onfris zaakje in dit land. ‘Zou’, want harde bewijzen tegen hem werden er nooit gevonden. “Ik ben de man van zeventig verhoren maar nul veroordelingen”, zei hij over zichzelf.

Dat hij nooit eens gewoon Koen Blijweert werd genoemd, maar altijd ‘de in opspraak gekomen’ Koen Blijweert, vond hij “spijtig”. Dat vertelde hij tien jaar geleden aan De Morgen, in een zeldzaam interview. “De mensen die me beter kennen, weten dat het niet strookt met de waarheid. Vriendschap en vertrouwen draag ik hoog in het vaandel, en dat komt vooral door de opvoeding die ik heb gekregen van mijn vader. (Renaat Blijweert, de drijvende kracht achter het Antwerpse bouwbedrijf Amelinckx, red.) De brief die ik van hem kreeg toen ik 21 werd, heb ik nog elke dag bij me. Er staan zowat alle levenswijsheden in die je nodig hebt.”

Eén van die levenswijsheden: “Alles in het leven is te koop, jongen, mits de juiste prijs.” Vader Blijweert wist waarover hij sprak, want hij maakte zijn fortuin in de tijd dat er een bouwvergunning gegeven werd in ruil voor een envelop geld. Koen Blijweert erfde niet alleen het zakelijke instinct van zijn vader, maar ook diens adresboekje en lobbygewoontes. Dat resulteerde in 1990 in een belangrijke deal: zijn firma Aralco sleepte het contract binnen om de omstreden milieuboxen te fabriceren voor de overheid, na ‘sponsoring’ van enkele CVP-kopstukken. Het gerecht boog zich over de zaak, maar Blijweert ontsprong de dans en lobbyde verder, met ronkende namen uit het zakenleven, het gerecht en de politiek.

Aan tafel met De Wever en Reynders

Zo schoof hij in 2010 aan tafel in een privésalon van toprestaurant Bruneau, met N-VA’ers Bart De Wever en Siegfried Bracke aan de ene kant, en MR-topfiguren Didier Reynders en Louis Michel aan de andere kant. Die lunch zou de geschiedenis ingaan als het zaadje waaruit vier jaar later de regering-Michel ontkiemde, en werd georganiseerd door... Koen Blijweert. Zelf schepte die graag op over zijn ‘machtige vrienden’, maar omgekeerd gebeurde dat zelden of nooit. Daarvoor was hij een té omstreden figuur.

Na de affaire rond de milieubox dook zijn naam op in nog meer corruptiedossiers. Zo werd in 1992 een onderzoek gevoerd naar een overheidscontract voor zijn rattenverdelgingsbedrijf, nadat hij een set meubelen had geschonken aan de privésecretaris van Jean-Luc Dehaene, die als minister mee besliste over de aanbesteding. Eerder had Blijweert “per vergissing” ook al een Mercedes cadeau gedaan aan de directeur van de administratie Overheidsopdrachten. Maar het gesjoemel werd nooit bewezen en Blijweert ging vrijuit, net als in een zaak rond btw-fraude met gsm’s in 1999.

Bordeelbezoeken

In 2005 viel zijn naam opnieuw, toen de Brusselse substituut-procureur Dirk Merckx in opspraak kwam na bezoekjes aan het Amsterdamse luxebordeel Yab Yum. De peperdure rekeningen werden betaald door Koen Blijweert, en in ruil voor die ‘verzetjes’ zou Merckx hem geholpen hebben om aan de fiscus te ontsnappen. Alweer ‘zou’, want zoals altijd met Blijweert bleef het bij vermoedens, en kon het gerecht niks bewijzen.

Het laatste schandaal dateert uit 2017, toen de corruptiezaak rond de gevallen politiebaas Glenn Audenaert losbarstte. Blijweert werd opgepakt omdat hij gefungeerd zou hebben als tussenpersoon. Hij bracht een paar dagen door in de gevangenis, maar werd weer vrijgelaten om gezondheidsredenen.

Koen Blijweert leed aan suikerziekte. Afgelopen weekend overleed hij in het ziekenhuis van Leuven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234