Maandag 18/10/2021

De N-VA speelt een vuil spel’

Tijdens de eerste vergadering van de Senaat op 12 oktober zullen alle ogen gericht zijn op één vrouw: Kim Geybels. De langbenige Limburgse legt zich niet neer bij haar ontslag en zal die dag aanwezig zijn. Wellicht niet langer als lid van de N-VA, want ze stuurde haar kat naar de tuchtcommissie, die adviseerde om haar inderdaad uit de partij te zetten. Geybels zelf trok intussen fel van leer tegen N-VA-zwaargewichten Bart De Wever en Danny Pieters: ‘De Wever zei dat hij mijn medische carrière kapot zou maken als ik mijn ontslagbrief niet tekende.’

Even onderaan tekenen en hup, Kim Geybels (28) zou de geschiedenis ingaan als een meisje dat een mooie toekomst in de politiek werd voorspeld, maar die verspeelde door een stomme drugsdeal op een reis naar Thailand met Bas Luyten, een getrouwde man met wie ze een relatie had. Doordat ze haar ontslag als senator tekende was de N-VA in no time verlost van een probleem dat de aandacht had kunnen afleiden van de regeringsonderhandelingen. Geybels werd geklasseerd, over tot de orde van de dag.

Tot La Geybels zich bedacht en haar ontslag ging aanvechten. De spoedarts van het Mariaziekenhuis in Overpelt is niet van plan in stilte weg te kwijnen in Limburg. Ze eist haar plaats op in het politieke halfrond, die ze wist te bemachtigen met 42.618 voorkeurstemmen. Haar advocaat Filip Van Bergen zal daarvoor alle mogelijke procedures opstarten.

Ondertussen stevent Geybels af op een breuk met haar partij. Gisterenavond moest ze voor een tucht- en verzoeningscommissie van de N-VA verschijnen. Daar stuurde ze een advocaat naartoe om haar te vertegenwoordigen, terwijl ze zelf in de studio van Terzake ging zitten. Evenwel nadat ze eerst met De Morgen had gesproken.

U hebt de voorbije weken in alle talen gezwegen. Waarom spreekt u nu wel?

Geybels: “Bart De Wever en de N-VA proberen mijn medische carrière te tackelen. Ik heb vernomen dat De Wever overal rondbazuint dat ik medische fouten heb gemaakt. Dat is pertinent onjuist. Hij is geen arts, hij weet niet waarover hij praat, laat staan dat hij kan weten wat ik met mijn patiënten doe. Verscheidene mensen van de partij strooien leugens in het rond. Dat is verschrikkelijk laag-bij-de-gronds. Het is dringend tijd dat ik de N-VA duidelijk maak dat het genoeg geweest is. De N-VA speelt een vuil spel en dat moet aan het licht worden gebracht.”

Gaat u nu zetelen in de Senaat?

“Dat is alvast wat ik wil. Ik had een aantal specifieke werkpunten rond volksgezondheid waarvoor ik mij de komende jaren wilde inzetten. Ik ben een dokter, dus wil ik iets aan de gezondheidszorg doen, en vooral aan de situatie in de acute hulpverlening. Die punten zijn niet veranderd, en al helemaal niet omdat de N-VA mij op 12 oktober wil weghouden van de Senaat.”

Gaat u voor een andere partij zetelen?

“Dat weet ik nog niet, maar als ik in de Senaat ga zitten dan wil ik dat ook doen op een manier waarop ik ook effectief iets kan realiseren. Als onafhankelijke lijkt me dat zeer moeilijk.”

Bent u al gepolst door andere partijen?

“Neen, ik heb nog met geen enkele partij gepraat. Het hangt natuurlijk ook van verschillende factoren af of ik me ooit bij een andere partij zou aansluiten. Ik ben daar zelf nog niet uit.”

Wilt u eigenlijk nog lid blijven van de N-VA?

“Daar moet ik nog over nadenken en ik zal ook afwachten wat er op die tuchtcommissie werd beslist (dat is inmiddels bekend, zie kader), maar mijn eerste reactie is: ‘Wie wil nog deel uitmaken van een club waarin je zo behandeld wordt?’”

Weet u al of uw ontslag definitief is?

“Bij mijn weten is het nog niet definitief, maar ik merk dat tegenwoordig de regels aangepast worden als ze maar voor bepaalde personen goed uitkomen. Normaal moet de Senaat eerst plenair samenkomen voor een ontslag aanvaard wordt, maar deze keer is dat blijkbaar niet meer nodig.”

Wat gaat u doen op 12 oktober, als het parlementaire jaar in de Senaat van start gaat?

“Ik ga in ieder geval die dag naar de Senaat. Naar mijn mening wonen we nog altijd in een democratie, waarin ik het recht heb om daar te zijn. Die zitting is openbaar.”

Hebt u het gevoel dat Danny Pieters eerder als N-VA’er sprak dan als voorzitter van de Senaat, toen hij u vroeg ontslag te nemen?

“Zeker. Ik werd na mijn reis geordonneerd om tot bij hem te komen. Dat moest diezelfde dag nog. De persmededeling daarover was in vijf minuten geschreven en toen ik buiten kwam stond de pers al klaar aan de deur. Dat lijkt me toch allemaal niet erg koosjer. Er is altijd gezegd geweest dat Bart De Wever daar op dat moment niet bij was, maar dat klopt niet. Hij zat daar wel degelijk. En na 20 uur vliegen en een reis waarop je al met verschrikkelijke dingen geconfronteerd geweest bent, is het alles behalve evident om dan tegen Bart De Wever in te gaan. Ik daag elke Vlaming uit om dat eens te proberen. Bovendien zei hij ook dat ze me stante pede uit de fractie gingen zetten én dat hij mijn medische carrière kapot zou maken als ik mijn ontslagbrief niet tekende.”

U hebt wel getekend en volgens u proberen ze nu toch nog uw carrière te dwarsbomen.

“Ja, en dat is is wat nog het meeste braakneigingen van allemaal oproept.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234