Zondag 25/10/2020

Standpunt

De N-VA moet kiezen: je kunt niet tegelijk deftig-rechts en Trump zijn

Karim Overmeire, ooit Vlaams Belang-kopstuk, nu lid van N-VA.Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Draagt de N-VA er met haar harde taal over vreemdelingen en vluchtelingen en over de 'oorlog' voor de eigen waarden toe bij dat racisme toeneemt? De vraag drijft boven na de verontwaardiging over de racistische commentaren bij de dood van de vijftienjarige Ramzi uit Genk. Ze verdient ook een genuanceerd antwoord.

Want neen, de N-VA is geen racistische partij. Ze is een nationalistische partij met een kritische visie op migratie. Dat mag. Die visie is door de vluchtelingencrisis, door de IS-terreur en ook wel door de wedergeboorte van extreemrechts in Vlaanderen, nog verscherpt.

En die visie is in ruime mate niet de onze. Dat mag ook. Ook al ben je het niet eens met het discours van N-VA, het blijft winst dat het meningsverschil over het openen of afsluiten van de samenleving binnen de democratische ruimte wordt gevoerd.

Het is niet per se de schuld van de partij N-VA dat sommigen de grenzen van het beschaafde debat niet kennen en zich te buiten gaan aan het onteren van de nagedachtenis van een pas gestorven kind of aan het gewelddadig intimideren van tegenstanders. Het is niet de schuld van Bart De Wever dat Youssef Kobo nu met de dood bedreigd wordt, en het is niet de schuld van Youssef Kobo dat Bart De Wever met de dood bedreigd wordt.

Maar er zijn wel grenzen. Vlak na de aanslagen in Brussel, postte Karim Van Overmeire, Vlaams volksvertegenwoordiger namens N-VA en schepen van Integratie in Aalst, op Facebook een kaartje met het opschrift 'On les aura', wat hij "een betere reactie tegen de baardapen dan knuffelen voor wereldvrede" noemde. Schepen Van Overmeire zegt dat hij met 'baardapen' jihadisten bedoelt, maar 'baardapen' is een scheldwoord dat door racisten voor moslims in het algemeen wordt gebruikt.

Meneer Van Overmeire maakte in het eerste deel van zijn politieke loopbaan naam door bij het Vlaams Blok, met ringbaard, het zeventigpuntenprogramma tegen migranten te schrijven. Het is dus best ironisch dat juist hij het woord 'baardaap' in de mond neemt.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Genoeg gelachen. De term 'baardaap' is xenofoob en haatdragend. Hij is een volksvertegenwoordiger onwaardig.

We zijn ervan overtuigd dat de N-VA een degelijke, democratisch-nationalistische partij wil zijn. Maar de partij moet wel kiezen. Ofwel haar erfenis van het democratisch Vlaams-nationalisme eren, ofwel stiekem blijven toestaan dat enkele van haar vooraanstaande vertegenwoordigers - want er zijn er nog, nietwaar Louis Ide? - alle remmen loslaten. Je kunt niet eerst "de economische meerwaarde" van Marokkaanse en Congolese migranten betwijfelen of een "significant deel van de moslimgemeenschap" na de aanslagen in Brussel op straat zien dansen en tegelijk elke verantwoordelijkheid ontkennen voor toenemend racisme.

Het is de les die de Republikeinen in de Verenigde Staten nu met veel schade en schande leren. Je kunt niet tegelijk deftig-rechts en Trump zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234