Donderdag 24/10/2019

De mythe doorgeprikt: de single is oud en arm

Meer dan anderhalf miljoen Belgen is single. Ze worden vaak opgevoerd als hippe, jonge carrièrelui die zichzelf regelmatig verwennen met mooie kleren, dure etentjes en verre reizen - de zogenaamd nieuwe 'big spenders'. Maar dat beeld lijkt niet meer dan een luchtbel te zijn.

Een op de vier volwassenen in België leeft zonder partner. En hun aantal neemt nog elk jaar toe. De alleenstaanden wonen vooral in de grote steden. Bij meer dan een derde van de stadswoningen hangt maar één naam boven de deurbel. En hoewel het leven van een single in heel wat populaire series als Sex and the City en Friends bijna verheerlijkt wordt, is er in de realiteit veel minder reden tot juichen. Vooral omdat het voor de meeste singles niet makkelijk is om met één inkomen alle rekeningen te betalen.

De huishuur kan niet gedeeld worden door twee, de kosten voor de auto ook al niet. En dan komen er regelmatig ook nog facturen van de energieleverancier, de internetverdeler en de kabelmaatschappij binnen. Met maar één loonbriefje zijn het vaak harde dobbers. "De laatste jaren zijn de huizenprijzen ook nog eens de pan uitgerezen. Met als gevolg dat het een stuk moeilijker is geworden om een huis te kopen. Zeker voor diegenen die in hun eentje een hypotheek moeten afbetalen. Je merkt dan ook dat singles eerder huurder zijn dan eigenaar", zegt Hakim Zemni van het Gents onderzoeksbureau Compagnie.

Zemni: "De singles zitten door figuren à la Bridget Jones met een overgeromantiseerd imago opgezadeld. Maar de werkelijkheid is eerder grijs dan roze. Het gros van de alleenstaanden in ons land zijn bejaarde weduwen of gescheiden veertigplussers die in hun eentje parttime voor de kinderen zorgen. De jonge pas afgestudeerde singles zijn zwaar in de minderheid. En ze zijn ook niet hipper of dynamischer dan hun tegenhangers die wel een partner hebben. Wie samenwoont, heeft juist meer geld ter beschikking voor allerlei leuke dingen."

Uit het onderzoek van Zemni blijkt dat koppels hun grote aankopen, reizen en etentjes veel meer plannen. Omdat ze nu eenmaal overleggen en met elkaars agenda's rekening houden. "Singles zijn veel gevoeliger voor impulsinkopen", zegt de Gentse onderzoeker. Maar dat impulsief gedrag durft weleens voor problemen te zorgen. Uit een onderzoek van het incassobureau Intrum Justitia blijkt dat werkende singles zonder kinderen de grootste wanbetalers zijn in ons land. Dat komt vooral omdat ze niet willen onderdoen voor hun vrienden die wel met een partner samenwonen. Het zijn vooral de telecomrekeningen die blijven liggen. Want de single zal zijn gsm, televisie en internet niet zomaar opgeven. Maar de alleenstaanden zouden ook gewoon te veel op krediet kopen.

Hoewel de single krapper bij kas zit dan de samenwonende, gaat hij wel dubbel zo vaak naar het museum of de bioscoop en belt hij ook beduidend vaker en langer met zijn gsm. "Alleenstaanden onderhouden hun contacten met vrienden over het algemeen beter dan koppels, en ze komen ook meer buiten. Want ze hopen natuurlijk ook nog altijd de man of vrouw van hun leven tegen te komen", zegt Zemni. "Zowat alle singles die we ondervraagd hebben, willen in de toekomst een duo gaan vormen."

De reclamejongens en ondernemers hebben de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen voor de singles. Een groep van anderhalf miljoen consumenten spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Maar ze slaan de bal vaak mis. Juist omdat de single niet single wil blijven. En omdat alleenstaanden door de band genomen niet jong en koopkrachtig zijn, maar eerder oud en spaarzaam. Daarom raken kleine wasmachines niet verkocht. En wil ook bijna niemand een appartement kopen waar je uiteindelijk niet met zijn tweeën kunt wonen.

Maar de markt van de singles heeft ook al succesverhalen voortgebracht. Denk maar aan de opmars van de microgolfoven, het Senseoapparaat, de Smart, de kant-en-klare gerechten, de kleinere verpakkingen en de minigroenten. En ook de opkomst van gemakswinkels als Shop 'n Go van Delhaize en GB Express is een gevolg van de veranderde samenstelling van huishoudens. "Maar het valt wel weer op dat veel producten die gericht zijn op singles, duurder zijn dan hun traditionele tegenhangers", zegt Patrick Declercq, auteur van het boek 1000 tips voor wie alleen woont. "En ook bij promoties wordt er vaak op volume gespeeld. Een kilo kopen, een halve kilo gratis. Je kunt dus maar beter voor een grote diepvriezer zorgen."

Maar er zijn nog andere manieren om als single je budget in evenwicht te houden. Steeds meer alleenstaanden gaan op zoek naar lotgenoten om de huur van een appartement of huis mee te delen. En het gaat daarbij niet alleen om studenten of pas afgestudeerden. Op de woningsite immoweb.be staan intussen al achtduizend zoekertjes voor huisgenoten, waarbij de leeftijd van de adverteerders oploopt tot veertig en zelfs zestig jaar. En er zijn in de grote steden ook al projecten opgestart waarbij een groepje mensen een auto kan delen.

De reissector zit ook niet stil. Vrijgezellen gaan nu nog gemiddeld één keer per jaar minder op reis dan koppels. Want alleen reizen is nu eenmaal ook veel duurder dan met zijn tweeën. Al was het maar door de aanzienlijke toeslag voor eenpersoonskamers. Maar er is beterschap op komst. In de reisbrochures van Jetair en Thomas Cook staan intussen al een heleboel hotels die geen extra's vragen aan alleenstaanden. Airstop pakte dit jaar uit met zijn eerste singlereizen en het Vlaamse reisbureau Oranjetours biedt al enkele jaren een specifiek singleprogramma aan. Allebei zonder dat het meer hoeft te kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234