Woensdag 28/07/2021

'De muziek zelf is al een boodschap'

Alliance Ethnik: het zou de bijnaam kunnen zijn van de Franse voetbalploeg die vorig jaar de wereldbeker won. K.Mel en zijn maats hebben de vergelijking wel vaker gehoord en ook het nieuwe biografietje van de Franse rapgroep verwijst naar de 'ivresse de la victoire' die de natie toen beving.

Maar de rappers waren dus eerst. Zij maakten in 1995 al furore, niet op het voetbalveld, wel in clubs en concertzalen, "waar de echte etnische allianties gesmeed worden", aldus de bio. Simple & Funky heette de eerste, erg aanstekelijke cd van Alliance Ethnik, en de aansluitende shows waren zo mogelijk nog onweerstaanbaarder, een stuk swingender en volwassener ook dan de nonsens die vele Amerikaanse rappers toen trachtten te verkopen als live-act.

K.Mel, brein en lead-rapper van Alliance Ethnik, neemt het compliment dankbaar in ontvangst. "Ik vind dat je eerst live sterk genoeg moet staan, voor je aan een cd begint", zegt hij (in naar Franse normen verbazingwekkend goed Engels, maar de nieuwe cd Fat Come Back is dan ook een veeltalig project). "Dat is volgens mij de hoofdreden voor onze degelijke liveshows. Maar er zijn best ook Amerikaanse acts die live de moeite waard zijn. Jungle Brothers destijds, Tribe Called Quest ook, KRS 1, De La Soul..."

Dan bevindt Alliance Ethnik zich alleszins in uitstekend gezelschap. Ook NTM is razend populair in Frankrijk, maar ontbeert de durf, de rijkdom en de creativiteit van Alliance, en moet het net zoals de Amerikaanse hardcore rappers enkel hebben van luide beats en nog luider geschreeuw. Fat Comeback daarentegen blijft verrassen, bij iedere luisterbeurt opnieuw, zowel muzikaal (verbazend toch, hoe je al die uiteenlopende ritmen en melodieën kan kanaliseren in één swingende groove), tekstueel (zowel de Franse en de Engelse raps als de Spaanse en Afrikaanse interventies), als door de aanwezigheid van ettelijke prominente gasten (Biz Markie, De La Soul, Youssou N'Dour.)

"Zo verschillend kan muziek inderdaad zijn", zegt K.Mel. "Hardcore is niet beter of slechter dan onze muziek, het is gewoon anders. We komen uit dezelfde banlieues, het echte Frankrijk dus, het Frankrijk dat in mijn ogen wereldkampioen voetbal is geworden, want waar kwamen al die spelers uiteindelijk vandaan? De levensomstandigheden zijn nog altijd erbarmelijk in de banlieues, maar wij uiten onze onvrede dus op verschillende manieren. Bij mij draait alles om de muziek, ik hou van muziek, dus wil ik ook dat onze platen 'muzikaal' klinken. Rap kan best muzikaal zijn, in tegenstelling tot wat sommigen denken. Daarom werk ik liever met muzikanten dan met samples, en zo breng je de boodschap toch over op een heel andere wijze, in een heel andere sfeer. De muziek zelf is al een boodschap, omdat ze zo vrolijk en oprecht klinkt."

Ook de andere boodschappen die Alliance Ethnik brengt, zijn in essentie positief en optimistisch. Tegenover uitzichtloosheid staat opvoeding en scholing, tegenover criminaliteit muziek en feesten, tegenover de onmacht democratische rechten. "Liefde", zo vat K.Mel het samen. "Niets is zo belangrijk als dat, dus dat willen we de mensen ook geven. Maar het is ook belangrijk dat je die liefde weet te vatten in goede teksten. Het is heel logisch dat rap in de eigen taal zo geliefd is in Frankrijk, precies zoals de Franstalige singer-songwriters hier altijd zo populair zijn geweest. De mensen horen graag een verhaaltje vertellen, ze letten op de teksten. In Amerika trekken de mensen zich niets aan van de teksten, in Frankrijk zijn ze juist heel veeleisend. Wat je te vertellen hebt, moet zinvol zijn."

Wat er ook van zij: nergens in de wereld is inheemse rap zo populair als in Frankrijk (de Verenigde Staten even buiten beschouwing gelaten). Van de eerste cd van Alliance Ethnik bijvoorbeeld werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. "Ik moet zeggen dat het succes ons ook verrast heeft", zegt K.Mel. "Wij rappen al 10, 15 jaar, wij hadden ons al neergelegd bij de underground-status, maar een paar jaar geleden is het plots allemaal geëxplodeerd, en ik heb het gevoel dat de top nog niet bereikt is. Niet alleen rap maar alle zwarte muziek, ook reggae, r&b en dergelijke, zal de komende jaren nog populairder worden."

Karel Michiels

Fat Comeback wordt in België verspreid door Virgin. Prima Franstalige en Afrikaanse rap staat ook op Racines, een uniek en grensverleggend project van Bisso Na Bisso, een gelegenheidscollectief van Franse en Afrikaanse rappers en muzikanten, uitgebracht op V2.

'We komen uit de banlieues, het Frankrijk dat wereldkampioen voetbal is geworden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234