Donderdag 05/12/2019

De Morgen

‘De Morgen’ vernieuwt: dit mag u verwachten

Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout. Beeld De Persgroep

De Morgen lanceert zaterdag zijn vernieuwde krant. Hoofdredacteurs Bart Eeckhout en Kirsten Bertrand vertellen wat de lezers mogen verwachten.

Wat verandert er aan de krant?

Eeckhout: “De krant wordt helderder gestructureerd, wat wil zeggen dat we opnieuw met inhoudelijke secties gaan werken. Het belangrijkste en boeiendste nieuws blijft uiteraard zijn plek hebben op de eerste pagina’s van de krant, daarna komen er opnieuw binnenland- en buitenlandpagina’s, cultuur, sport en opinie. Het idee daarachter is dat onze lezers terecht meer inzicht en rust vragen doorheen de krant. De Morgen sluit op deze manier ook aan bij wat internationale kwaliteitskranten al langer doen.

“Een belangrijke inhoudelijke verandering is dat het standpunt zijn vaste plek op de tweede pagina afstaat en verschuift naar de binnenpagina’s. In de plaats komt het columnistenduo Julie Cafmeyer en Mark Coenen. Zij zullen afwisselend hun eigenzinnige kijk geven op het nieuws van de dag. Met de verhuis van het standpunt willen we het signaal geven dat feiten en niet de eigen opinie vooropstaan in de krant.”

Zal ook de weekendkrant er anders uitzien?

Bertrand: “Ook in het weekend verandert er van alles. Om te beginnen zal Joël De Ceulaer elke zaterdag op pagina twee van de nieuwskrant een boze, blije of bezorgde brief schrijven aan zijn mens van de week. De Zeno-bijlage wordt omgevormd tot een klein weekblad. Er komt meer afwisseling tussen lange en korte verhalen, en we gaan elke week consequent een wetenschaps- en een economieverhaal brengen.

“We hebben ook ingezet op verslavende rubrieken. Zo zullen we elke zaterdag een heel concrete wetenschapsvraag beantwoorden. ‘Hoe komt het dat zoveel katten witte sokjes hebben?’, bijvoorbeeld. Verder blijft Zeno inzetten op diepgravende reportages, grote interviews en achtergrondverhalen én de allerbeste fotografie. We verwelkomen ook nieuwe columnisten, zoals Elke Neuville en Vincent Byloo.”

Ook het boekenkatern wordt in Zeno opgenomen.

Bertrand: “Inderdaad. Dat zal wennen zijn, maar als je erover nadenkt is het logisch dat je zo’n katern in het weekend meegeeft, als mensen tijd hebben om te lezen. We trappen trouwens af met een interview met auteur Tommy Wieringa. Die heeft een boek geschreven over de relatie met z’n moeder, die op zijn zachtst gezegd turbulent was. 

“Ook De Morgen Magazine heeft een make-over gekregen. We hebben het opgedeeld in drie afgelijnde secties en laten het nog beter aansluiten bij ons publiek. We willen wekelijks een uitstekend personality-interview op de cover plaatsen. Zaterdag is die personality-actrice Sien Eggers. Het is een intens en ontroerend gesprek geworden en de beelden zijn prachtig.”

Waarom zijn deze veranderingen nodig?

Eeckhout: “Veel nieuws is vandaag gratis beschikbaar. Een kwaliteitskrant moet zich daarom onderscheiden met inzicht, diepgang en meerwaarde. En daar hoort ook een heldere structuur bij. Zodat we aan onze lezers kunnen laten zien hoe we het verschil maken. We moeten onze kwaliteit durven tonen.”

Bertrand: “Bovendien, op dit moment gaat het om een vernieuwing op papier. In het voorjaar komt er nog een grote digitale vernieuwing aan. De website en de apps van De Morgen worden as we speak hertimmerd, ook weer met nieuws, inzicht en meerwaarde als leidraad. En we zijn vast van plan om ook met podcast en video het verschil te gaan maken.”

Mis niets van De Morgen via uw mailbox

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234