Vrijdag 01/07/2022

Journalistiek

‘De Morgen’-journalisten winnen Zesde Vijs van SKEPP voor reeks over groeiende vaccintwijfel in Vlaanderen

Sara Vandekerckhove en Femke van Garden. 'Deze prijs is een mooie erkenning voor ons maandenlange onderzoekswerk.' Beeld Wouter Van Vooren
Sara Vandekerckhove en Femke van Garden. 'Deze prijs is een mooie erkenning voor ons maandenlange onderzoekswerk.'Beeld Wouter Van Vooren

De Morgen-journalisten Sara Vandekerckhove en Femke van Garderen hebben de Zesde Vijs van SKEPP gewonnen voor hun reeks over de groeiende vaccintwijfel in Vlaanderen.

Remy Amkreutz

Hoe kijkt de Vlaming naar vaccins? Wint de antivax-beweging terrein? Of zien we juist meer twijfelende ouders, die niet goed meer weten of ze hun kind(eren) moeten vaccineren? Met die vragen gingen journalisten Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove op pad. Het resultaat? De twaalfdelige onderzoeksreeks ‘Vaccintwijfel’, die in december 2019 in De Morgen verscheen.

Vandaag winnen beide journalisten hiervoor de Zesde Vijs van de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale (SKEPP). Die wordt “uitgereikt aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve wetenschappelijke kennis”.

De jury, vertegenwoordigd door ondervoorzitter Marleen Finoulst, prijst de opzet van de reeks. “De winnaars onderzochten een vraag die heel wat ouders bezighoudt en waarover pseudowetenschappelijke ideeën steeds meer twijfel zaaien: moeten we ons en onze kinderen laten vaccineren? De reeks besloeg een hele waaier van invalshoeken, van ouder tot wetenschapper en beleidsmaker. Maar de meest gewaagde zet was het undercover gaan bij antivaxers in Vlaanderen.”

De reeks en de undercoverreportage brachten heel wat respons en verontwaardiging teweeg. SKEPP looft de grondigheid van het werk en stelt dat het “ongetwijfeld” handvaten heeft geboden aan burgers die worstelen met vaccinatietwijfel. “De toon van de reeks zat juist; respectvol voor de twijfelende ouder, helder over de feiten, en streng voor hen die wetenschappelijke onzin verkondigen.”

Teamwork

Van Garderen en Vandekerckhove geven aan vereerd te zijn. “Deze prijs is een mooie erkenning voor ons maandenlange onderzoekswerk. We willen de organisatie graag bedanken om ons de trofee te schenken. Maar feit is dat deze erkenning niet alleen ons twee toekomt. Bij die artikels staat onze naam, maar ze zouden er nooit komen zonder een grote portie teamwork.”

De prijs illustreert de grote én blijvende aandacht van De Morgen voor toonaangevende en vernieuwende onderzoeksjournalistiek. Voor Vandekerckhove en Van Garderen betekent het een nieuwe kroon op hun werk. In 2018 wonnen zij gezamenlijk een Belfius Persprijs voor het ‘Grote Psychiatrierapport’, een reeks over psychiatrie in ons land. In 2019 won Vandekerckhove, samen met twee De Morgen-collega’s, een Belfius Persprijs voor het ‘Dossier Dokterslonen’, waarin zij de Belgische ziekenhuisfinanciering blootlegden.

Naast de Zesde Vijs reikt SKEPP ook de Skeptische Put uit, aan een persoon of organisatie die zich tegen de verwachtingen in uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld inzake wetenschap. Dit jaar gaat die bedenkelijke eer naar de Karel de Grote-Hogeschool en HOWEST, die een postgraduaat acupunctuur aanbieden.

Lees en bekijk de gelauwerde undercoverreportage: ‘De waarheid die niemand wil weten’: undercover bij antivaxers in Vlaanderen

Lees het volledige dossier Vaccintwijfel ›

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234