De Morgen-journaliste maakt film over vluchtelingen
Op 8 september gaat 'The art of becoming' in première op het filmfestival van Oostende. 'The art of becoming' is de nieuwste film van De Morgen-buitenlandjournaliste Catherine Vuylsteke in samenwerking met Hanne Phlypo.
'The art of becoming' vertelt het verhaal van drie minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Guinee, met alledrie hetzelfde verlangen: een stabiele toekomst in Europa. Fattah verblijft in Istanboel, waar hij hoopt genoeg geld te kunnen verdienen om de oversteek naar Griekenland en later Italië te maken. Saleh leeft al drie jaar in Europa, maar verlangt naar zijn ouders. Mamadou ten slotte woont en studeert in België, maar heeft geen papieren.
De hele migratiecyclus komt in de film aan bod, van de onrealistische voorstelling van het 'walhalla' Europa over het leven in een opvangcentrum tot het eindeloze gevecht om uitwijzing te vermijden.
Groenten en haargel
"De film draait om de personages", vertellen Vuylsteke en Phlypo. "We houden ons ver van de traditionele interviewstijl, maar kiezen voor een artistieke uiting van de realiteit door camerawerk dat aanleunt bij fictie, wat het dus niet is. Het resultaat is een intiem portret, zonder te oordelen, waarin we hun persoonlijke overtuigingen, emoties aspiraties of zelfs vooroordelen aan bod laten komen."
'The art of becoming' is nog volgens Vuylsteke en Phlypo een emotionele maar soms ook grappige film over drie jongeren die meer op hun Europese leeftijdsgenoten lijken dan ze ervan verschillen. "Net zoals elke tiener dromen ze van een vriendinnetje en een carrière terwijl ze zich druk maken over groenten en de juiste haargel. Door het dagelijkse leven te laten zien, voegen we zowel authenticiteit als iets universeels toe aan het complexe fenomeen van migratie, dat al te vaak wordt gereduceerd tot statistieken en ideologie."
'Silent Stories'
'The art of becoming' is al de tweede samenwerking tussen Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke. In 2010 maakten ze samen de bekroonde film 'Silent Stories' over vier mannen en vrouwen die hun land moesten verlaten wegens hun seksuele identiteit.