Woensdag 29/06/2022

NieuwsDe Morgen

‘De Morgen’ is grootste groeier op Belgische krantenmarkt

null Beeld DM
Beeld DM

De Morgen heeft er in het voorbije jaar maar liefst 23 procent betalende lezers bij gekregen. Daarmee is uw krant op jaarbasis veruit de grootste groeier van de volledige Belgische krantenmarkt. De groei zit volledig bij digitale lezers.

Redactie

Steun onze journalistiek: neem hier een abonnement op De Morgen.

Dat het in alle opzichten uitzonderlijke ‘coronajaar’ leidt tot groeiende belangstelling voor nieuws, is al langer duidelijk. De verkoopcijfers die het Centrum voor Informatie over Media vandaag bekendmaakt, onderbouwen dat aanvoelen nu met feiten. Met de regionale Franstalige kranten als notoire uitzondering, vallen er op de hele Belgische krantenmarkt cijfers in de plus te noteren.

Grootste groeier is dus De Morgen. De krant zag haar verkoop in 2020 gemiddeld met liefst 11.000 betalende lezers per dag stijgen naar ruim 56.000, een groei van 23 procent. Alleen Le Soir komt, in Franstalig België, in de buurt van die sprong, met een stijging van 20 procent. In Vlaanderen scoren, behalve De Morgen, ook de andere kwaliteitstitels het beste. De Tijd klimt met 9 procent naar bijna 50.000, De Standaard wint 8,3 procent erbij tot 111.500 betalende lezers.

Bij de populaire kranten is de groei minder uitgesproken. Het Laatste Nieuws blijft veruit de grootste krant en doet er nog 3 procent bij (245.000 kranten), Het Nieuwsblad stijgt met 1,8 procent, Het Belang van Limburg met 2,4 en Gazet van Antwerpen met 1,2 procent.

Gezondheidscrisis

Het is wellicht geen toeval dat kranten die het meest inzetten op verdieping als grote winnaars uit de bus komen. “In dit uitzonderlijke nieuwsjaar, met de grootste gezondheidscrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zijn lezers heel erg op zoek gegaan naar inzicht en achtergrond”, zegt Kirsten Bertrand, hoofdredacteur bij De Morgen. “Onze wetenschaps- en gezondheidsredacteuren hebben danig overuren gemaakt, net als de rest van ons team, en dan doet het wel deugd dat dat werk ook gewaardeerd wordt.”

Kwaliteitskranten zitten internationaal al langer in de lift. Cohoofdredacteur Bart Eeckhout: “De populistische strategie van politieke leiders à la Trump heeft onze onze kernwaarden uitgedaagd. Onderzoeksjournalistiek en waarheidsvinding staan weer waar ze horen: bovenaan de redactionele agenda. Het kost tijd en moeite, maar het is de kern van wat we doen en voor onze lezers is het een belangrijke reden om bij ons te komen of te blijven.”

Weekendkrant

Conclusie: “Journalistiek is niet in crisis, ook al laat men dat soms graag uitschijnen”, meent Kirsten Bertrand. “Goede, betrouwbare journalistiek is springlevend, onze betalende oplage nam flink toe, nooit had De Morgen meer betalende lezers.”

Zeker tijdens het weekend wordt er nog veel op papier gelezen, de belangstelling voor de weekendkrant van De Morgen, op zaterdag geflankeerd door Zeno en dm.magazine, groeide fors. Die papieren belangstelling wordt evenwel steeds vaker gekoppeld aan een digitale component.

De Morgen gaat dan ook verder op die weg van digitale innovatie. Bart Eeckhout: “Onze Digitale Editie voor tablet is nu al een succes, de komende maanden breiden we die uit naar onze mobiele app. Het is de plek waar gedegen journalistiek en mooie, eigentijdse vormgeving elkaar ontmoeten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234