NieuwsPersprijzen
‘De Morgen’ drie keer genomineerd voor Belfius Persprijzen
De Morgen sleept drie nominaties in de wacht voor de Belfius Persprijzen. Met een verhaal over een uithuiszetting die fout liep na tussenkomst van de politie en een reeks over biodiversiteit maakt uw krant kans op de hoofdprijs in de categorie Digital & Interactive. Ook in de categorie Foto is De Morgen genomineerd.
Op 7 mei 2018 kwam Lamine Bangoura (27) door verstikking om het leven na tussenkomst van de politie tijdens een uithuiszetting in Roeselare. Aan de hand van beelden, audio en het autopsieverslag reconstrueerden journalisten Samira Atillah en Douglas De Coninck zijn laatste levensuur. Hun onderzoeksjournalistiek biedt een inkijk in de manier waarop de agenten te werk gingen. Die werden intussen buiten vervolging gesteld, de rechtbank legt geen link tussen de felle druk die op het lichaam van de geboeide arrestant werd uitgeoefend en diens overlijden.
De familie van Bangoura ziet dat anders, volgens hen is er sprake van buitensporig politiegeweld. Hun advocaat kondigde al aan om naar cassatie en desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken. De problematiek van politiegeweld is brandend actueel, mede door de zaak van George Floyd die onlangs een ontknoping kreeg.
Otters en wolven
Een tweede nominatie in de categorie Digital & Interactive is er voor de reeks ‘De staat van de natuur’ door Barbara Debusschere, Bart Hebben en Jan Straetmans. Nu de wolf, de otter en de bever het weer goed doen in Vlaanderen, vragen zij zich af: hoe gaat het nu écht met de natuur? In drie afleveringen maakt De Morgen de staat van onze fauna en flora op. De vele data van het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek (INBO) werden tastbaar gemaakt in grafieken en reportages waarin we op stap gingen met experts, inclusief een ‘vlinderjacht’ op een militair domein.
De derde nominatie in deze categorie ging naar de krant De Tijd met de reeks ‘De ware impact van corona’.
Vergeten conflict
Ook in de categorie Foto viel er goed nieuws te rapen. De Brusselse fotograaf Olivier Papegnies, die eerder al een World Press Photo won, trok dit najaar naar de zuidelijke Kaukasus om er het escalerende conflict in Nagorno-Karabach in beeld te brengen. Papegnies, wiens foto’s in onze weekendbijlage Zeno verschenen, bezocht een ziekenhuis, bracht begrafenissen in beeld en legde vast hoe families op de vlucht onderdak zoeken in de vele hotels van toeristenstad Goris.
De andere nominaties in deze categorie gingen onder meer naar De Standaard en naar het weekblad Paris Match, en hadden voornamelijk Covid-19 als thematiek. Volgende week worden de nominaties in een aantal andere categorieën (onder meer Print & Web, Financieel & Economisch) bekendgemaakt. Begin juni ten slotte komt de jury van de Belfius Persprijzen een laatste keer samen en worden de definitieve winnaars gekozen.