Zaterdag 14/12/2019

40 jaar De Morgen

‘De Morgen’ dankt Jean-Luc Dehaene voor de beste reclame die de krant ooit kreeg

Jean-Luc Dehaene in zijn volkstuintje in Vilvoorde. (1995) Beeld Dieter Telemans

Staatsman Jean-Luc Dehaene, coryfee van de christendemocratie, staat op bovenstaande De Morgen-foto uit 1995 zoals het grote publiek hem kent: een hovenier, woelend in de potgrond van zijn stadstuintje in Vilvoorde. De ex-premier was ook een meester-loodgieter én de bekendste supporter van Club Brugge. Een volks imago dat hij thuis liet wanneer hij werd geïnterviewd.

40 jaar De Morgen

De Morgen is 40 jaar geworden. Dat vieren we met verhalen uit haar rijke geschiedenis als onafhankelijk dagblad. Veertig jaar wereldnieuws, veertig jaar cultuur én politiek. Scroll door de tijdlijn en wandel doorheen de historiek van uw jarige krant in veertig hoogtepunten.

“De journalisten wisten dat ze heel goed voorbereid moesten binnenwandelen”, zegt weduwe Celie Dehaene. Zijn imago van dwarsligger maakte ook jonge journalisten bang. De Morgen-journalist Roel Wauters: “Ik had als beginnend journalist een terugkerende nachtmerrie: Dehaene die midden in een interview erg kwaad op me werd en opstapte”, lacht hij. “Toen ik hem uiteindelijk echt kon interviewen, bleek die angstdroom nergens voor nodig.” Dehaene kon het overigens best hebben dat De Morgen regelmatig hard was voor hem: wanneer iemand hem keukengeheimen had ontfutseld en die correct weergaf, vond hij gewoon dat een journalist zijn job had gedaan.

‘Oude krokodil’

Samen met Yves Desmet ging Wauters in april 2014 voor deze krant langs bij Jean-Luc Dehaene, die eerder dat jaar was geopereerd wegens een pancreastumor, voor wat zijn laatste reeks interviews zou worden. “Wat me vooral opviel: Dehaene haalde toen het boekje van filosoof Michel Bauwens aan over de deeleconomie, lang voordat Uber en Airbnb opgang maakten. Dat vond ik best visionair, zo’n oude krokodil was hij dus toch niet”, vertelt Wauters over dat stuk. ‘Afscheid van de politiek, nog lang niet van het leven’, luidde de inzet van dat interview. Maar een maand later overleed Dehaene in Quimper, Bretagne. Hij werd 73 jaar.

De ‘politicus van de vorige eeuw’ was na driekwart interview bekaf, maar bleef naar goede gewoonte met open vizier naar de toekomst kijken en nieuwe ideeën aandragen. Voor de reeks ‘Denkers en doeners’ in deze krant ging hij zo’n tien jaar geleden in gesprek met de Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler. “Hij dacht al na over de informaticasamenleving terwijl hij bezig was met het sluiten van steenkoolmijnen”, zegt Desmet, die haast gelijktijdig met Dehaene zijn opmars maakte. De ene werd een van de belangrijkste commentatoren in het land, de andere premier van België tussen 1992 en 1999.

Een goede band

“Die twee hadden een speciale relatie, en Desmet staat dan ook vermeld in zijn memoires”, bevestigt Celie Dehaene. Met De Morgen, hoewel zeker niet op zijn prioriteitenlijstje, had hij eveneens een goede band. Enerzijds door de relatie met bekende politieke verslaggevers als Paul Geerts en Paul Ponsaers, anderzijds dankzij de innerlijke rebel in Dehaene. De “mei-68’er binnen de christelijke zuil” voelde zich eind vorige eeuw wellicht nauwer verbonden met De Morgen dan met “de christelijke kranten, die toen nog stijf stonden van de zuilaangehorigheid”, zegt Desmet.

Aan Dehaene danken we trouwens ook de beste reclame die deze krant ooit kreeg: in de jaren 90 liet hij zich ontvallen dat De Morgen en De Tijd volstonden om op de hoogte te blijven van al het nieuws.

Scroll verder door 40 jaar De Morgen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234