Woensdag 22/09/2021

De moordenaars waren erg actief in de lokale politiek

Kort nadat in 1962 in Luik het dossier-Lahaut werd afgesloten, stapte de familie Devillé tot veler verbazing uit de politiek

Ook na twaalf jaar gerechtelijk onderzoek, een boek en een VLD-senator die zich door het hele gerechtelijke dossier worstelde, is eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk wie Julien Lahaut het fatale, dodelijke schot toediende. Volgens André Moyen (en ook andere bronnen) was dat niet François Goossens, maar een van de twee Halse kompanen die hem vergezelden tijdens zijn rit naar Seraing, op 18 augustus 1950.

De feitelijke moordenaar was een van de twee zonen van de toenmalige Halse burgemeester Jan-Nikolaas Devillé. Tijdens de oorlog verwierf die in zijn stad een immense populariteit als uitgever van het verzetsblad De Vrijschutter. Op zijn graf in deelgemeente Essenbeek staat dat ook zeer duidelijk vermeld. Op hetzelfde kerkhof kreeg een van zijn jongste zonen een heus monument als verzetsheld. Enkele straten verderop is ook een straat naar hem vernoemd. Op 4 september 1944 nam de toen 18-jarige Isidoor Devillé vluchtende Duitse militairen onder vuur. Zij schoten terug. Isidoor werd dodelijk getroffen.

De houding van de Devillés tijdens de oorlog leverde vader Jan-Nikolaas (1888-1965) nadien niets dan electorale successen op. Hij behaalde namens de CVP absolute meerderheden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1946, 1952 en 1958. "Het feit dat hij in 1964 geen kandidaat meer was en geen van zijn zonen de fakkel overnam, heeft niemand ooit goed begrepen", zegt Roger Roobaert, destijds zelf actief bij de CVP en nu met een eigen partij deel uitmakend van het Halse bestuurscollege. "Het is pas nu dat je je daarover vragen begint te stellen. In 1962 werd in Luik het dossier-Lahaut afgesloten. Als je ziet wat voor een machinaties achter de schermen hebben plaatsgevonden, ben je nu geneigd om te denken dat daar toen ergens is beslist: 'Zand erover jongens, maar gedraag jullie van nu af aan een beetje discreet'."

In tegenstelling tot de Devillés bleef François Goossens razend actief, en zo ook zijn kompaan Jean Peeters (zie elders). Ze golden als verwoede - tot gevreesde - "plakkers" voor de CVP. Nadat Jan-Nikolaas Devillé uit de politiek was gestapt (en bijna onmiddellijk daarna overleed) stapte Goossens over naar de PVV omdat hij die veel belgicistischer vond.

De PVV behaalde in 1964 maar één zetel, maar die was meteen goed voor de burgemeesterssjerp. Het vertrek van de Devillés had de CVP immers aan het wankelen gebracht. Ze behaalde maar acht van de zeventien zetels meer en belandde in de oppositie. Volgens Roobaert bleef François Goossens tot zijn dood "achter de schermen" een grote invloed uitoefenen op het politieke leven in Halle.

Tot vandaag is de gemeente 'gejumeleerd' met het Duitse stadje Werl. Daar was tot een eind in de jaren zestig het 18de bataljon logistiek van de Belgische landmacht gevestigd. Aanleiding tot de jumelage waren vriendschappelijke contacten die terug te voeren zijn tot het groepje van ex-verzetslui rond François Goossens. Het zou overigens met explosieven van dit 18de bataljon zijn geweest dat in 1946 de Ijzertoren werd opgeblazen...

Ook het Franse Mouvaux is een zusterstad van Halle. "Hier gaat alles terug op onze turnclub", zegt Roobaert, "waar de eerste contacten eveneens gelegd werden via de familie Goossens, de bezielers achter de club". Aanwezig waren de Goossens in de Halse politiek eigenlijk altijd. En daar lijkt na al die jaren ook nog niet zo veel aan veranderd te zijn. Joseph Goossens, zoon van, is penningmeester voor de lokale afdeling van de CD&V.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234