Donderdag 15/04/2021

De mooiste ontdekkingen

undefined

Voor welke wijnen liepen Vlaamse wijnjournalisten warm in 2000? En waar sluimert volgens hen het Doornroosje voor 2001? Frank Van der Auwera vroeg het aan vier collega's en maakte zijn eigen lijstje.

Alain Bloeykens

(De Zuidkant, Vitaya, Belgisch Wijntijdschrift Wijnen & Gedistilleerd)

Grootste verrassing in 2000?

Eigenlijk zijn het er twee. In Frankrijk is er de bevestiging van het schitterende Roussillon-gebied. En ik druk op Roussillon en niet Languedoc-Roussillon, zoals die vaak in één adem genoemd worden. Het grootste potentieel schuilt momenteel in dat diepste zuiden van Frankrijk, het kleine Roussillon-gebied, waar onvoorstelbare mooie wijnen gemaakt worden voor nog belachelijk lage prijzen. Gauby, Cazes, Piquemal, Mossé, Sire (Domaine des Schistes), het zijn slechts enkele voorbeelden van bijzonder gepassioneerde wijnboeren en -boerinnen die maar al te goed begrepen hebben waar wijn om draait: kwaliteit en dat voor een prijs van rond de 300 frank. Driewerf hoera.

Uit de Nieuwe Wereld: de sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. Tijdens een 'blindproeverij' van sauvignons dacht ik met een schitterende sauvignon uit Sancerre te maken te hebben; later bleek het eentje uit Nieuw-Zeeland te zijn.

Verdient doorbraak in 2001?

Een streek die volgend jaar meer aandacht mag krijgen is Andalusië. Ongetwijfeld! Dit jaar heb ik eindelijk sherry ontdekt. Wat wordt dit product nog altijd ondergewaardeerd. Een schitterende wijn met zovele gezichten: van beendroog tot uiterst zoet, van elegant en fluwelig tot krachtig. Het is jammer te moeten vaststellen dat heel wat mensen sherry zelfs niet eens met wijn associëren. Voor hen is het nog altijd een of ander likeurtje dat van een of andere plant gemaakt wordt. Trouwens: wanneer gaan de Belgische restaurateurs nu eindelijk eens ophouden met zo'n domme kers in een glas heerlijke sherry te gooien?

Harry De Schepper

(Het Laatste Nieuws)

Grootste verrassing in 2000?

Iedere wijnliefhebber weet dat de Rheingau de beste rieslingwijnen ter wereld voortbrengt, en mijn mooiste ontdekking deed ik tijdens een van de vele proeverijen die ik deze zomer gehad heb in deze wondermooie streek. Op 11 november nam ik er deel aan een proeverij van Raritäten von VDP-Rheingau-wijnen in Schloss Johannisberg. Prijs voor de deelnemer: 180 DM, zo'n 3.600 frank. De proeverij werd begeleid door een uitzonderlijk begaafd, spitsvondig en humoristisch spreker: Herr Schleicher, de eminente Domänenrat van het Schloss Johannisberg. Vierentwintig wijnen proefden we die namiddag, van 1998 tot 1945. Al kon ik het op voorhand vermoeden, toch was het een uitzonderlijke ontdekking voor mij hoe fantastisch een oude riesling wel kon zijn. De beste die ik die namiddag (en misschien wel in mijn gehele leven) geproefd heb, was een Steinberger Riesling Edelbeerenauslese uit 1953 van het Staatweingüter Kloster Eberbach-Eltville. Het predikaat 'Edelbeerenauslese' bestaat sinds 1972 niet meer, maar dat doet er niet toe. Je weet dat ik al heel wat wijnen in mijn leven geproefd heb, maar hier stond ik dan, sprakeloos met een niet te stillen hunker naar meer. Ik heb het glas tijdens de gehele proeverij als referentie bijgehouden en zelfs na de maaltijd was ik er nog altijd behoorlijk van onder de indruk.

Verdient doorbraak in 2001?

Ik ben er zeker van dat in Frankrijk vooral de Côtes du Roussillon nog meer van zich zullen doen spreken. Ik vind dat die streek het potentieel heeft zeer lekkere wijnen voort te brengen, ook met hun traditionele wijnstokken, de carignan en de grenache, waarvan ze het wilde karakter, vooral van de eerste dan, hebben weten te temmen. We moeten alleen bereid zijn er iets meer voor te betalen dan wat we er in verleden voor over hadden. Een andere ster aan het wijnfirmament, en met heel wat mogelijkheden, is Uruguay. Ik stond versteld van een tannat, die ik met een grote madiran had verward.

Frank Van der Auwera

(De Morgen / www.underthecork.be)

Grootste verrassing in 2000? Bij mij palmden de kangoeroes mij definitief in. Ik ontkurk al jaren Australische flessen, maar ben nu écht diep tot de wortels van hun wijndistributie doorgedrongen, dus ook tot het medium- en topgenre. Als shirazbeest kreeg ik - uiteraard naast een pak opgefokte desillusies, want geen appellation is immuun voor het commercievirus - toch geregeld een wow!-gevoel: steeds meer Australische toppers weten finesse en pure primitieve spierkracht te bundelen. Bij bordeauxdegustaties krijg ik dat wow!-gevoel hooguit bij twee à drie op de tien flessen; bij topshiraz loopt dat op tot zes à zeven op de tien. Fox Creek, Mitchelton, Grant Burge, Penfolds, Clarendon Hills, JJ Hahn: ik kan namen blijven noemen. Te duur? Dat verwijt hoor ik altijd van mensen die ondertussen 2.000 à 4.000 frank neertellen voor de Bordeauxse grands crus... Australië is stilaan echter meer dan shiraz: ik ontdek steeds meer riesling, grenache, cabernets of dessertwijnen die wel barok zijn maar tegelijk verfijnd.

Verdient doorbraak in 2001?

Veel Franse wijnstreken lopen naast hun schoenen. In de Bordeaux zullen we weer prijsstijgingen met 15 à 20 procent moeten slikken. Liefhebbers zullen hypotheken moeten afsluiten om hun kelders nog met topcru's te vullen. En dat is jammer, want zo zal een hele generatie opgroeien die niet weet hoe lekker een Léoville-Las-Cases of Pichon smaakt. Wijnmakend Frankrijk wordt echter gered door wat er zich in zijn zuiderse buik afspeelt. De Languedoc en Roussillon blijven grotten van Ali Baba, maar toch tip ik voor 2001 op de Rhône-vallei, omdat ik ze ondergewaardeerd vind. Momenteel drijven er in appellations als Côte Rôtie fabuleuze dingen in de vaten (de 1999). In de Rhône beleven de syrah en grenache hoogtepunten. Maar eigenlijk wil ik geen AOC favoriseren: ik hoop alleen dat ik opnieuw pakken fantastische wijn kan proeven, zowel voor 150 frank - ik heb dit jaar vin de pays geproefd waarover ik dolenthousiast was, zo'n concentratie! - als voor 1.500 frank of meer. De aandelenbeurs mag dan af en toe à la baisse gaan, maar de hausse in het wijnaanbod blijft blijkbaar maar doorfeesten.

Herwig van Hove

(Knack Weekend, 1000 Seconden)

Grootste verrassing in 2000?

Voor mij was dat een subappellation van de Languedoc: Pic Saint-Loup. Ik proefde er namelijk veel perfect gevinifieerde wijnen, voorzien van een goede concentratie en mooi fruit, die gelukkig toch nog niet duur zijn.

Verdient doorbraak in 2001?

Zonder twijfel: de betere Luxemburgse wijnen. En ik benadruk 'de betere', waarvan er gelukkig in België ook veel in de rekken te vinden zijn - tussen heel wat rommel - en dan nog bijzonder goedkoop. Ik denk dan meer bepaald aan wijnen als die van Mathys Bastiaan uit Remich. Van deze wijnmaker proefde ik een van de gaafste pinot blancs die ik ooit in mijn glas kreeg.

Marc Declercq

(Gazet van Antwerpen)

Grootste verrassing in 2000?

Dit jaar was ik verrast door twee Argentijnse wijnen uit de Mendoza-vallei. Een Rio Santos Torrontés 99, een naar fresia's, gember, exotische vruchten en rijpe sinaasappel geurende én smakende wijn, gemaakt van torrontés, de interessantste witte druif van Argentinië. En een Rio Santos Bonarda Barbera 99. Een combinatie van 77 procent bonarda en 23 procent barbera die een compacte, bijna Italiaans aandoende wijn levert met pakken rijp fruit, gestoofde pruimen en een zachte afdronk met tonen van zoethout en vanille. Allebei gekocht bij Marks & Spencer voor verrassende prijzen: 195 frank per fles. Dit zijn dan nog maar de kleine wijntjes van het land.

Verdient doorbraak in 2001?

Duitsland. Onder meer in Rheinhessen en Rheinpfalz worden topwijnen gemaakt, en dat niet alleen van de rieslingdruif. Alleen wil de Europese consument dat niet erkennen. Het probleem ligt onder meer bij het ouderwetse imago, de manke communicatie en profilering. In Duitse wijnkelders liggen aardig wat (op eiken vaten gelagerde) schone slaapsters te wachten om te worden wakker gekust.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234