Zondag 26/09/2021
Vincent Byloo. Beeld DM
Vincent Byloo.Beeld DM

ColumnIt's Complicated

‘De mol’, editie 2021: ‘Voor elk rolletje toiletpapier dat jullie kunnen bemachtigen, verdienen jullie 1.000 euro!’

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

Gilles: “Dwag bweste vwienden!”

Kandidaten: “Wat zeg je, Gilles?”

Gilles: (neemt mondmasker af) “Ik zei: dag beste vrienden. Welkom in de negende editie van De mol. Ik hoef jullie niet meer aan elkaar voor te stellen. Aangezien we nog altijd in onze sociale bubbel ­moeten blijven, spelen we met ­dezelfde kandidaten als vorig jaar.”

Dorien: “Da ga wèr kei plezant worre, jongens!”

Gilles: “We hebben ook dit jaar weer voor een prachtige locatie gekozen. Een exotische bestemming waar de tijd is blijven stilstaan en ze een taal spreken die het tijdens de proeven knap lastig zal maken om hulp in te roepen van de lokale bevolking. Welkom in Poperinge!”

Bart: “Wat? Heb ik daarvoor twee weken mijn advocatenkantoor gesloten?”

Gilles: “Regels zijn regels, Bart. Ik heb aan alle checkpoints hiernaartoe al moeten liegen dat we met elf kleinkinderen onderweg waren naar ons moemoe om te doen alsof we een essentiële verplaatsing maakten. Trouwens, jij hebt bij de voorafgaande beleggingsproef in Vilvoorde beslist om een aanzienlijk deel van het prijzengeld te investeren in de horeca, waardoor we starten met een groepspot van min 180.000 euro.”

Alina: “Ja, da vonnek nà oek wel ­verdacht.”

Gilles: “Tijd voor de eerste opdracht. Jullie hebben je opgesplitst in drie groepen: de denkers, de doeners en de durvers. Bart en Jolien, jullie zijn de denkers en moeten vooral goed kunnen onthouden.”

Jolien: “Ma how sèh.”

Gilles De Coster. Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Gilles De Coster.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Gilles: “Jullie gaan zo meteen live meekijken naar de nieuwe persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier De Crem. Hij zal met een PowerPoint de fases 112 B, C, D en D bis toelichten. Aan jullie om zo veel mogelijk van de nieuwe maatregelen te memoriseren. Maar! Om het extra moeilijk te maken zullen jullie op een tweede scherm tegenstrijdige en verwarrende informatie krijgen van een stoorzender. Bedankt trouwens, Open Vld-voorzitster Els Ampe om zich bij ons te voegen via Skype vanuit uw buitenverblijf in Knokke Heist.”

Jolien: “Da ho bère moeilijk zien, vint.”

Gilles: “Dorien en Salim. Jullie hebben zich opgegeven als doeners. Jullie moeten straks langs een blotevoetenpad de kust zien te bereiken. Als jullie de lokale autoriteiten ervan kunnen overtuigen dat jullie tweedeverblijvers zijn, krijgen jullie een cadeaubon ter waarde van 2.000 euro. Een bon die jullie kunnen verzilveren als jullie binnen de tijd weer in Poperinge raken. Maar pas op: telkens als jullie uitrusten op een bankje, gaat er een boete van 250 euro af van dat bedrag.”

Dorien: “Mor allei! Da is toch niet te doen, jom.”

Gilles: “Christian en Alina, jullie zijn de durvers en moeten in de lokale superette proberen om zoveel mogelijk schaarse producten te hamsteren zonder de verplichte rantsoenbonnen te gebruiken. Pasta en rijst zijn goed voor 100 euro. Bakproducten als bloem en gist zijn 500 euro waard. En voor elk rolletje toiletpapier dat jullie kunnen bemachtigen verdienen ­jullie 1.000 euro.”

Christian: “Ja, lap. Die staan tegenwoordig in van die vergrendelde ­vitrinekasten achter de kassa.”

Gilles: “O ja. Ergens tussen de ­rayons heeft staatssecretaris van Contact Tracing Alexander De Croo in het geniep afgesproken met zijn moeder. Als jullie hen kunnen ­betrappen, wordt de opbrengst verdubbeld. Is dat duidelijk?”

Christian: “Nog één vraagje, Gilles.”

Gilles: “Ja, Christian?”

Christian: “Die hoepelrok van anderhalve diameter die we hebben moeten aantrekken: is dat om het extra moeilijk te maken?”

Gilles: “Nee, da’s een nieuwe maatregel om de sociale afstand te kunnen bewaren tijdens tv-opnames. Ingevoerd door minister van Volksgezondheid Van Ranst. Ik vrees dat dat voor de komende tien dagen is, Christian. Iedereen klaar? Succes, vrienden!”

Vincent Byloo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234