Dinsdag 28/09/2021

De millenniumdoelstellingen van de VN: "Laat niemand achter"

Klimaatgoeroe Al Gore tegen de wereldleiders in New York:
Klimaatgoeroe Al Gore tegen de wereldleiders in New York: "Hello, wake up!"Beeld AFP

"Laat niemand achter", is de oproep achter de nieuwe millenniumdoelen. Na dagen vergaderen staan de Verenigde Naties erachter. "Hello, wake up", riep klimaatgoeroe Al Gore de wereldleiders toe in New York bij de algemene vergadering van de VN.

"Is het waar dat Afrika vroeger arm was?" Het is de droom van VN-secretaris Phumzile Mlambo-Ngcuka dat een 7-jarig jongetje uit haar thuisland Zuid-Afrika die woorden ooit zal uitspreken. Haar vergezicht wordt met een daverend applaus ontvangen door de honderden afgevaardigden uit de internationale hulpindustrie die deze week in New York zijn voor een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties om nieuwe millenniumdoelen te formuleren tot aan het jaar 2030.

Woensdag ondertekenden de regeringsleiders het zogenoemde Outcome Document, waarin ze zich verbinden aan een nieuwe agenda. Bovendien beloven ze de laatste 850 dagen te gebruiken om alsnog de huidige millenniumdoelen te halen. Het stuk is een uitwerking van een voorzet voor twaalf nieuwe doelen die in mei was gedaan door een adviesgroep met onder anderen Unilever-topman Paul Polman, het zogeheten High Level Panel. Over een jaar moet het plan verder zijn uitgewerkt zodat de 189 lidstaten de tijd krijgen ermee in te stemmen.

Voorstellen voor nieuwe doelstellingen
"Het is tijd voor leiderschap", zei VN-secretaris generaal Ban Ki-moon dinsdag bij de opening van de algemene vergadering. In twee dagen tijd hebben tachtig staatshoofden en enkele tientallen ministers voorstellen gedaan voor een nieuwe set doelstellingen om de armoede in de wereld te elimineren.

Nieuw is dat het een veel bredere agenda wordt, waarin ook de verdragen over het klimaat (Rio+) en onder meer handel (GATT) worden opgenomen. Het gaat niet langer alleen over armoedebestrijding, maar ook over sociale ongelijkheid en werkgelegenheid. Bijzondere aandacht is er voor vrede en veiligheid omdat burgers in fragiele staten het minst vooruit zijn gekomen in de afgelopen dertien jaar.

In 2015 lopen de acht millenniumdoelen af die de rijke westerse landen in 1990 hebben opgesteld. De eerste doelstelling - het halveren van het aantal mensen dat leeft in armoede en met honger - is gehaald. Er gaan meer meisjes naar de basisschool, de kinder- en moedersterfte is teruggedrongen en er overlijden minder mensen aan aids. Maar de problemen zijn nog lang niet opgelost en de wereld is veranderd.

De zogeheten 'post-2015 agenda', waarover de internationale gemeenschap nu spreekt, moet recht doen aan de nieuwe werkelijkheid. Het aantal mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag is weliswaar gehalveerd, maar de wereldbevolking is sneller gegroeid dan verwacht.

1,5 miljard mensen honger
Dat betekent dat nog steeds 1,5 miljard mensen met honger opstaan en naar bed gaan. Bovendien wonen deze armen niet alleen in achtergebleven landen onder de Sahara, maar vooral in de groeireuzen India en China. Armoede is dus meer een kwestie van verdeling van welvaart geworden.

'Laat niemand achter', luidt de morele oproep achter de op te stellen doelen. In New York waren honderden ontwikkelingsorganisaties aanwezig om te vertellen hoe dat moet en om te beklemtonen welke doelen prioriteit hebben: schoon water voor iedereen, gelijke rechten voor vrouwen, een menswaardig bestaan voor de miljoenen die opgroeien in vluchtelingenkampen of de roep om functionerende rechtsystemen of eerlijke en duurzame belastingsystemen.

Volgens klimaatgoeroe Al Gore staat de mensheid op een kruispunt. "Nu is het moment om beslissingen te nemen over waar we in 2030 staan. Wat moet ervoor gebeuren om de olifant in de kamer te benoemen?", zo hield hij zijn publiek voor.

'We hebben het warmste decennium ooit achter de rug. Er zijn bosbranden, overstromingen en orkanen, zelfs in New York. Orkaan Sandy, hello, wake up.'

De 12 nieuwe doelen:
1. Een einde aan armoede
2. Gelijke rechten voor vrouwen
3. Toegang tot onderwijs
4. Gezonde levens
5. Voedselveiligheid en gezonde voeding
6. Toegang tot schoon water en sanitair
7. Duurzame energie
8. Banen en duurzame groei
9. Duurzaam beheer van de natuur
10. Goed bestuur
11. Stabiele en vredige staten
12. Gelijk speelveld voor handel en financiering

De 12 nieuwe VN-doelen voor na 2015. Beeld VN
De 12 nieuwe VN-doelen voor na 2015.Beeld VN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234