Zondag 15/09/2019

Bier

De microbrouwerij boomt: nog even, en iedere Vlaming heeft zijn eigen bier

Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero heeft zijn eigen bier: Turbeau Noir. Beeld Thomas Sweertvaegher

Franky De Smet-Van Damme, frontman van de metalband Channel Zero, heeft sinds kort een eigen bier. Net als veel Vlamingen, trouwens. Microbrouwerijen steken overal de kop op. “Als je thuis nog geen eigen bier brouwt, ben je niet meer in.”

Het begon allemaal met Black Fuel, een lokaal abdijbier genoemd naar een nummer van de Belgische metalband Channel Zero. “Toen ik dat hoorde, dacht ik: dat had ik zelf moeten bedenken”, zegt frontman Franky De Smet-Van Damme. En zo trok hij met een eigen idee, een naam en een logo naar Brouwerij Strubbe, om er zijn eigen bier te brouwen. Net als Bruce Dickinson van Iron Maiden.

De Smet-Van Damme is lang niet de enige Belg met een eigen bier. Het afgelopen decennium is het aantal Belgische brouwerijen verdubbeld tot ruim 300. Onder de nieuwkomers zitten vooral ambachtelijke microbrouwerijen, gericht op de kleinschalige productie van speciaalbieren. Dat blijkt uit cijfers van Zythos, de nationale vereniging van bierproevers.
 Vaak gaat het om hobbybrouwers die hun experimenten in garage of keuken zijn ontgroeid. Maar dan komen vergunningen en accijnzen om de hoek piepen.

Franky De Smet-Van Damme Beeld Thomas Sweertvaegher

900.000 euro

“Zij hebben het vak geleerd tijdens opleidingen bij Syntra of in de avondschool”, zegt Miel Bonduelle van BeerSelect. “Zij kopen dan een kleine installatie van dertig liter om thuis te sleutelen aan een eigen bierrecept. De resultaten drinken ze dan met vrienden en familie. Maar willen ze dat ook op de markt brengen, dan moeten er grotere volumes geproduceerd worden.”

Daarvoor doen de meesten beroep op derden, op brouwerijen waar ze zelf aan de ketel mogen staan of waar ze een afgewerkt product krijgen op basis van hun individuele recept. BeerSelect is zo’n lokaal brouwhuis in Gent, waar kleine bierbrouwers vanaf deze zomer op grote schaal kunnen produceren. De start-up haalde daarvoor nog maar net 900.000 euro op.

BeerSelect is een lokaal brouwhuis in Gent, waar kleine bierbrouwers vanaf deze zomer op grote schaal kunnen produceren. Beeld RV

“Bier van lokale craft brouwerijen zit zo in de lift, dat de brouwers de vraag niet kunnen bijhouden”, zegt Bonduelle. “Wij willen de kleintjes ondersteunen, van productie met een eigen bierbrouwer en een dagelijkse capaciteit tussen 6.000 en 12.000 liter, tot de marketing, sales en distributie.”

Elke dag zat

Volgens brouwer en smaakexpert Freddy Delvaux van de ambachtelijke Brouwerij De Kroon in Neerijse is het een teken van deze tijd. Als bio-ingenieur ging Delvaux in 1973 aan de slag als hoofd van het labo van Brouwerij Artois – nu AB InBev – in Leuven. Voor de KU Leuven richtte hij een Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij op. “Tegenwoordig zie je grote brouwerijen steeds meer diversifiëren, omdat de consument nieuwe dingen wil proberen", zegt hij. “Die trend komt overgewaaid uit de VS, waar maar enkele grote spelers waren. Eerst zijn bieren van bij ons naar ginder uitgevoerd, dan zijn liefhebbers zelf beginnen brouwen. Er zijn nu al zo’n 7.000 brouwerijen in Amerika.”

Freddy Delvaux en zonen. Beeld Marco Mertens

Iets wat ook amateurs bij ons op ideeën bracht. Delvaux: “Vandaag brouwt iedereen. Als je thuis nog geen eigen bier brouwt, ben je niet meer in. Maar dat allemaal op de voet volgen, kan ik niet meer. Er zijn de laatste jaren zo veel bieren bijgekomen. Soms goede, vaak slechte. Dan zou ik ook veel rommel moeten drinken, én ben ik elke dag zat.” (lacht)

Maar misschien zal hij de Turbeau Noir van De Smet-Van Damme wél proeven. Die heeft een jaar gewerkt aan het donker bosvruchtenbier van 8 graden. “Toen ik jong was, bestelde ik vaak mazout, een combinatie van pils en cola”, vertelt hij. “Vanuit dat idee ben ik samen met de brouwerij over goesting en smaak beginnen praten. Ik hou nog altijd van zoete bieren, maar het mocht geen variant van kriek worden. En als heavy metal-muzikant sprak een zwaar bier ook tot mijn verbeelding.”

De eerste 250 bakken verdeelde de muzikant zelf. Nu, drie maanden later, is de vraag te groot geworden en heeft hij de distributie uit handen gegeven. “Ik blijft er 24 op 7 mee bezig. Op een dag vind je de job van je leven, zeker?”

turbeaunoir.be
brouwerijdekroon.be
beerselect.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234