Donderdag 05/08/2021

De messias van rechts

oen de Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters kritiek uitten op de uitspraak van hun voorzitter Bart De Wever - dat de N-VA ook na 2019 een regering zonder de PS en dus zonder grote staatshervorming verkiest - werden ze daarvoor, in schijfjes, uit de partij gezet. Vandaag blijken Vuye & Wouters gelijk te hebben.

Bart De Wever heeft het akkoord van zijn partijraad om het confederalisme niet centraal te stellen in de komende kiescampagnes. Nieuw is die bocht dus niet, merkwaardig blijft hij wel. Nooit eerder in de geschiedenis van dit land heeft een Vlaams-nationale partij zo sterk gestaan als de N-VA vandaag. Toch maakt de partij van die ongekende sterkte expliciet geen gebruik om de essentie van het eigen programma te realiseren.

Komt dat omdat de N-VA de Belgische macht boven de Vlaamse principes verkiest? Juister is het wellicht om te zeggen dat de N-VA onder Bart De Wever andere principes boven de Vlaamse verkiest.

De bevestiging van de strategie bewijst nog maar eens hoezeer De Wever heeft ingegrepen in het DNA van zijn partij. Uit een nationalistisch dwergpartijtje heeft hij een reus geboetseerd die assertief zijn plaats opeist in het centrum van de macht.

Met formidabel succes. Dat heeft hij gerealiseerd door de communautaire eisenbundel opzij te schuiven en te vervangen door een rechts-liberale economische agenda. Nu zijn daar veiligheid en culturele identiteit bovenop gebouwd. Ook op die thema's is N-VA inmiddels marktleider. Strategisch is de keus om dat pad verder te bewandelen dan logisch.

Van Egmont tot Lambermont: staatshervormingen zijn wel vaker een Waterloo gebleken voor Vlaams-nationalistische partijen. Al langer heeft Bart De Wever voor zichzelf uitgemaakt dat hij zijn politieke leven niet aan de verdere Vlaamse staatsvorming wil wijden/verspillen. Liever dan de nieuwe Hugo Schiltz wil hij een rechts-conservatieve messias zijn, die het land op een economisch rechtser en cultureel conservatiever spoor zet.

De N-VA wil dat spoor nog uitdiepen door een type rechts-liberaal beleid te voeren dat dit gematigde land eigenlijk nooit gekend heeft. De ineenstorting van de linkse tegenmacht in Franstalig België biedt daartoe onverwachte kansen.

De openheid heeft het voordeel van de duidelijkheid. En zeker sociaal-economisch zijn er kansen op weerwerk, zoals vorige week bewees. Maar, zoals eveneens uitentreuren bewezen is: als de nood aan de man is, creëert het N-VA-personeel vlotjes afleiding met een pop-upschermutseling over identiteit.

Dat gaat dus niet veranderen, de komende twee jaar. Het zal voor de concurrentie, binnen en buiten de coalitie, koelbloedigheid vergen om daarmee om te gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234