Zaterdag 19/06/2021

De Messias geeuwt

Reportage

Raf Custers in Dakar

Een groot mysterie omhult het kleine baasje dat in Afrika volle stadions trekt. Sjeik Sharifou uit Tanzanië is pas vier of vijf jaar oud, maar volgens tienduizenden Afrikanen is hij Allahs afgezant, de Heiland waar Afrika op zat te wachten.

Commandant Ndiaye van de Nationale Veiligheid van Senegal houdt 150 rode baretten paraat. Een voorzorgsmaatregel, voor het geval dat de menigte die in het Ibra Mar Diop-stadion in de hoofdstad Dakar naar Sjeik Sharifou komt kijken zou overkoken.

"Met die religieuze fanaten weet je maar nooit", zegt de officier. De 7.000 tribunezitjes van het stadion zijn al bezet, en langzaam maar zeker loopt ook het gazon van het middenveld vol. Balans aan het eind van de meeting: 20.000 toeschouwers. En dat voor een hummel met een groot rond hoofd dat immer en altijd met een tulband is bedekt.

De enige sterveling die Sjeik Sharifou ooit met ontbloot hoofd heeft gezien is president Kerekou van Benin. Van hem komt de informatie dat Sjeiks schedel licht geeft. Dit kan dus niet anders dan de Zwarte Messias zijn. Een andere reden is dat het kind op twee maanden van de moederborst afwilde - 'zoals Jezus Christus', weten nogal wat supporters - en al op vier maanden een bezwerende vers uit de koran uitsprak : "Oh gelovigen, ernstig berouw moeten jullie tonen!"

Het vers prijkt op één van de foto's die langs de straat naar het stadion vlot worden verkocht. Bij Photo 2000 hangt de vitrine vol van zulke portretten en binnen drukt de machine aan de lopende band meer kleurenprenten af. "Gisteren gemaakt, toen Sjeik de Libanese gemeenschap toesprak", zegt Halil Saffiedine. Zijn winkel draait, de prints gaan in dikke pakken over de toonbank. Maar hoeveel er al verkocht zijn, houdt Saffiedine angstvallig voor zich.

Tumult in het stadion: een dame van de pers betreedt zonder hoofddoek het speelveld. Een organisator stopt haar gauw zijn sjaal toe. De menigte onder de middagzon is nerveus. Voor niks veert ze recht en deint de voorste gelederen in de armen van de oproerpolitie. Die mept er aanstonds met de koppelriem op los, tot iedereen weer gaat zitten. Anderhalf uur later dan aangekondigd gaan alle politieradio's opgewonden sputteren. Een stoet van auto's, met voorop een Pajero-jeep, doet het stof in het stadion opwaaien. Veiligheidsmannen in kostuum halen een klein mannetje uit de Pajero en brengen het tot boven op een podium. Daar staat een gouden troon met daarnaast twee keer vier blauwe tuinstoelen. Sjeik Sharifou stelt meteen een daad, hij beveelt dat de parasol wordt weggehaald. Hij wil, net zoals het volk, de blote zon trotseren.

De meeting wordt integraal en rechtstreeks uitgezonden op de Senegalese radio en televisie. Daar heeft de grote baas van de televisie zelf voor gezorgd. Tijdens de speeches zit hij trouwens op het podium.

"Je moet daar niets achter zoeken", zegt El Haj Mactar Gueye, de chef van de mobiele zendapparatuur. "De Senegalezen hebben op de televisie gezien hoe enthousiast Sjeik is onthaald in Ivoorkust. Veel mensen vroegen ons wanneer hij naar Senegal zou komen. Onze baas heeft zich dat serieus aangetrokken."

Maar de baas van de televisie is ook een overtuigde moslim en lid van het organisatiecomité. Dat comité kan of wil niet zeggen hoeveel de trip van Sjeik heeft gekost en wie dat financiert. Het kind logeert in een suite van het chicste hotel van de stad. Heeft de regering meebetaald ?

"Ik weet evenveel als jij", zegt een reporter van Walfadjri FM, een vooral door moslims beluisterd commercieel radiostation. "Maar het is plausibel. De president heeft nooit weggestopt dat hij de maraboets steunt." Die traditionele islamitische chefs drukken in Senegal duchtig hun stempel op het dagelijks leven. "Bovendien moet je niet vergeten dat er verkiezingen komen en dat le pouvoir dan graag de aandacht afleidt. Als er geen werk is, laat het volk zich makkelijk in de armen van de duivel gooien, dat weten ze daarboven ook."

Maar de publieke opinie in het stadion bekommert zich niet om politieke machinaties. Zij is benieuwd of Sjeik Sharifou werkelijk een kind is, en geen als kleuter vermomde dwerg, en of hij echt in vier talen predikt. Wanneer le petit dan eindelijk, na een lange opwarming en veel volmondig meegeroepen Allahou Akhbars, het woord mag nemen, staat gauw één ding vast: hier spreekt wel degelijk een kind. Maar of het ook van de goddelijke inspiratie bevlogen is, is minder zeker.

Sjeik Cherifou declameert niet eens zo lange alinea's, met een dramatisch opgeheven vingertje en het toontje van een getrainde volksmenner. Eens uitgepraat staat daar weer een kind te prutsen met de groene en blauwe windkapjes rond de microfoons. Sjeik is vier of vijf jaar oud, precies weet niemand het.

De strekking van de speeches gaat aan ons voorbij. Maar voor de onafhankelijke kranten zijn ze kennelijk ontluisterend. Want 's anderendaags melden die dat Sjeik geen polyglot is maar enkel zijn streektaal Swahili spreekt, dat hij de confrontatie met de journalisten niet heeft aangedurfd die hem wilden ondervragen over zijn kennis van de koran èn de bijbel, dat hij niet de antichrist is waarvoor sommigen hem al hadden versleten, maar zeker ook niet de nieuwe Messias.

En dat Sjeik geeuwt. Het kind is doodmoe. Maanden al krijgt het door zijn entourage een geforceerd tempo opgelegd: vier van zulke massameetings in een week tijd in Ivoorkust, aankomst in het holst van de nacht op de luchthaven van Dakar.

En de tournee gaat voort, met voor weldra de Verenigde Staten en Nigeria op het reisprogramma. En overal audiënties bij gewichtige religieuze en politieke personaliteiten die, om welke onthechte of profane reden ook, hopen dat de schedel van De Kleine ook voor hen straalt.

De kleuter Sjeik Sharifou is voor tienduizenden Afrikanen de nieuwe Messias

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234