De Mensen
De mensen: Sharbat Gula, Jessie J en Salah Abdeslam
Vlucht met haar gezin naar Italië
Sharbat Gula, vluchteling
Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw die in 1985 wereldberoemd werd toen haar portret de cover van National Geographic sierde, is naar Italië geëvacueerd. Het is niet de eerste keer dat de ondertussen 49-jarige Gula gedwongen wordt om te vluchten. Als kind trok ze met haar gezin naar Pakistan omdat de Sovjet-Unie haar thuisland binnenviel. De Britse fotograaf Steve McCurry bezocht het vluchtelingenkamp en maakte een portret van haar, waarna ‘het meisje met de groene ogen’ het gezicht werd van de oorlogsgruwel. In 2016 verwelkomde de Afghaanse president Ashraf Ghani haar terug in Kaboel en kreeg ze een eigen appartement aangeboden. Na de val van het regime werd de dreiging van de taliban echter te groot en gaf Gula aan dat ze samen met haar drie dochters naar Europa wilde komen. De Italiaanse premier Mario Draghi laat weten dat ze nu in Rome verblijven.
Treedt meteen na miskraam weer op
Jessie J, zangeres
“Gisterenochtend vroeg ik me nog lachend af hoe ik het concert zou doorkomen zonder te vertellen dat ik zwanger was, ’s middags wilde ik alleen nog weten hoe ik zou optreden zonder in te storten.” De Amerikaanse zangeres Jessie J, die hits scoorde met nummers als ‘Bang Bang’ en ‘Price Tag’, deelt droevig nieuws op haar Instagram-account. De artiest werd onlangs zwanger, maar tijdens een controle werd dinsdag duidelijk dat het hart van haar baby niet meer klopte. Daarmee krijgt ze opnieuw een harde tegenslag te verwerken, want de afgelopen twee jaar kampte ze al met ernstige keelproblemen die haar verhinderden om te zingen. Toch besloot ze om haar optreden in Los Angeles woensdagavond niet af te zeggen. “Niet omdat ik de rouw en het proces ontwijk, maar omdat ik weet dat zingen me zal helpen”, verklaarde ze aan haar volgers.
Weigert eigen proces bij te wonen
Salah Abdeslam, beklaagde terrorismeproces
Het proces over de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015 gaat sinds donderdag door zonder Salah Abdeslam. Samen met vier andere beschuldigden weigert hij de hoorzittingen nog bij te wonen omdat Belgische speurders de kans kregen om anoniem te getuigen. Daarnaast hoefden ze niet lijfelijk aanwezig te zijn bij de hoorzitting in het gerechtsgebouw. Het Franse persbureau AFP kon een document van een Belgische federale procureur inzien die schreef dat het een “reëel juridisch probleem” zou vormen als de speurders zichzelf bekend moesten maken. Ondanks het protest van de beschuldigden ging het proces gewoon door. Men had het vrijdag onder meer over het leven van Abdeslams broer Brahim, die in Syrië vocht en in 2015 een bommengordel tot ontploffing bracht in Parijs.