Woensdag 23/10/2019

'De meeste mensen geloven nog steeds dat ik geschift ben'

vervolg van pagina 17

Tijdens het lange hiaat tussen Car Button Cloth, de laatste plaat van de Lemonheads, en het nieuwe Baby I'm Bored, heeft Dando meermaals overwogen de muziekbusiness definitief vaarwel te zeggen. "Ik zag het niet zitten nog langer in de schijnwerpers te staan. Ik voelde me zo lusteloos dat ik dacht: 'Het is leuk geweest, maar misschien moet ik nu maar eens wat anders gaan doen.' Want doordat ik me de hele tijd onder een vergrootglas bevond en ieder detail uit mijn privé-leven breed in de pers werd uitgesmeerd, dreigde het publiek genoeg van me te krijgen. Het was dus een goede zaak dat ik voor enkele jaren van het toneel verdween.

"Weet je, voortdurend in de belangstelling staan is niet gezond. Het is een abnormale situatie. Op den duur duik je onder en zoek je alleen nog het gezelschap van andere beroemdheden op, want die weten tenminste hoe het aanvoelt als een curiosum te worden beschouwd. Bovendien is het makkelijker met roem om te gaan als je high bent. Enerzijds omdat het je helpt het hilarische van de situatie in te zien, anderzijds omdat je onzekerheden dan verdwijnen als sneeuw voor de zon en je geneigd bent jezelf een hele Piet te vinden. Door die zelfoverschatting ga je je natuurlijk wel als een verwende klootzak gedragen. In dat opzicht heb ik zowat alle stommiteiten begaan die je kunt begaan. Terwijl: het enige wat ik echt wilde, was dat mijn muziek werd gehoord.

"Op mijn 26ste verjaardag kreeg ik een telefoontje van People Magazine, met het nieuws dat ik net was verkozen als een van de vijftig meest sexy wezens op de planeet. Het moet zo ongeveer het klotigste verjaardagscadeau zijn geweest dat ik ooit heb gekregen. Maar tegelijk kom je wel in de verleiding het spel mee te spelen." Enkele maanden later was Evan Dando echter alleen nog voer voor de roddelkolommen. "O ja, overal doken van die elegante foto's op waarop je me tijdens een feestje in een asbak ziet overgeven en dat soort dingen. Tja, ik heb het gedaan, dus moet ik ermee leven.

In zekere zin is Baby I'm Bored de plaat van de bevrijding. In veel van de songs alludeert Evan Dando immers openlijk op zijn buitensporigheden van weleer: "You drank out on the fire escape / Until you couldn't speak / Why do you do this to yourself?", vraagt hij zich in een van de liedjes af. Elders klinkt het gedecideerd: "Whatever part of you / That's been calling the shots / Is fired." Zelfs het uit de pen van Ben Lee gevloeide 'All My Life' blijkt over Dando te gaan: "All my life / I thought I needed all the things / I didn't need at all". Zelf spreekt de zanger van een beknopte biografie.

Met het even rustieke als surrealistische 'In the Grass All Wine Colored' eindigt de cd wel op een sinistere noot. "Het gaat inderdaad over de dood", geeft de zanger toe. "Ik las in die periode nogal wat boeken over de Amerikaanse burgeroorlog en hoewel die song slechts weinig woorden bevat, vertelt hij het verhaal van een soldaat die in een veld zijn laatste adem uitblaast. Het laatste dat hij ziet is dat beeld van die roodgekleurde weilanden. Prachtig toch?"

Evan Dando's laatste optreden in ons land viel samen met het tragische overlijden van zijn vriendin Kirsty MacColl, met wie hij ooit een duet opnam. "Dat was zo triest, het was alsof iemand een wrede grap met me had uitgehaald", herinnert hij zich. "Ik heb vroeger nogal wat intraveneuze drugs gebruikt en de dag waarop we samen 'Perfect Day' hadden ingeblikt, moest ik het resultaat van mijn aids-test gaan ophalen. Gelukkig was het negatief en om de goede afloop te vieren nam Kirsty me mee op restaurant. Ze was een soort moederfiguur voor me: een briljante grappige vrouw, naar wie ik enorm opkeek. Ik kan nog steeds niet geloven dat ze er niet meer is."

In vroegere songs als 'My Drug Buddy' en 'Rick James Style' verwees Dando onomwonden naar zijn crackverslaving, maar op Baby I'm Bored vind je nauwelijks nog een spoor van chemische substanties. "Ach, drugs zijn saai, man. Ze zijn iets van vroeger. En drinken doe ik ook niet meer, al ga ik nog steeds uit met vrienden die wel een glaasje lusten. Daarom rook ik af en toe een joint. Ik ben van nature nogal bedeesd en door te blowen word ik sociabeler. Dat is nodig, want ik kan me echt wel als een arrogante lul aanstellen. En ik kom er nog mee weg ook. Het is een wonder dat ik nog nooit in elkaar ben geslagen."

De cd Baby I'm Bored is uit bij Setanta/PIAS. Evan Dando toert in mei door Europa

'Kirsty MacColl was een briljante, grappige vrouw, naar wie ik enorm opkeek'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234