Woensdag 12/08/2020

Standpunt

De meedogenloosheid van de N-VA is een politieke overtuiging geworden

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

De uit het partijbestuur van de N-VA gelekte nota is een om meerdere redenen een leerzaam document. Weinige van die redenen zijn een compliment voor voorzitter Bart De Wever.

In de nota valt te lezen dat coalitiepartner De Wever het er moeilijk mee heeft dat premier Charles Michel (MR) de ouders van de door een politiekogel gedode peuter Mawda op zijn kabinet ontving. “Hij heeft op die manier de ouders in een pure slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader”, wordt de partijvoorzitter geciteerd.

Dat is een nogal particuliere kijk op deelneming en medemenselijkheid op een moment van diepe rouw. Iets wat hopelijk nog altijd gewoon tot onze normen en waarden gerekend mag worden, wordt zo in het domein van de tactiek en de berekening ingedeeld. Dat is merkwaardig, maar niet geheel verwonderlijk voor wie zich nog herinnert hoe meneer De Wever het vervolgens zelf nuttig en nodig achtte om, nog voor het kind begraven was, de ouders even met de neus in het eigen schuldgevoel te wrijven.

Medemens

Dat nu uitlekt hoe de N-VA-voorzitter de situatie in eigen kring beoordeelt, toont dat die aanval op een door wroeging en verdriet verteerde vader en moeder geen ongelukkige communicatieve misstap was. Opnieuw blijkt dat meneer De Wever niet in staat is om in die in nood verkerende migrant nog een medemens te herkennen. Hij ziet in die ander enkel een strategisch probleem, een obstakel om het gewenste eigen beleid uit te voeren.

Er was een tijd dat je kon zeggen dat de N-VA-top nu en dan ruw uit de hoek moest komen, om de concurrentie op de extreemrechtse flank wat af te dekken. Dit is anders. De meedogenloosheid is een politieke overtuiging geworden.

Dat is niet verboden. Zoveel kilte is wel schrikken bij een verstandig politicus die bij andere gelegenheden toonde zelf met emotie in het publieke debat te staan.

Smeermiddel

Er valt nog meer te leren uit de gelekte nota. Dat hij lekt, is al bijzonder. Lekkende nota’s vind je enkel bij partijen die met zichzelf in de knoop zitten. Spanningen heb je overal. Tot nu toe wist de N-VA altijd het deksel op de pot te houden, met aanhoudend electoraal succes als smeermiddel. Dat lukt blijkbaar niet langer. De partijlijn in de kwestie-Mawda is het dramatische breekpunt.

De partijnota valt de al wankele federale regering rauw op het dak. De verstandhouding tussen N-VA en de partij van de eerste minister was al even zoek. Bron van frustratie is de koelere opstelling van premier Michel tegenover de dominante partner. De pop wil zich losmaken van de poppenspeler. De sfeer wordt er niet hartelijker op.

De nota bevat kritiek op de premier die in de ziel kerft. Dit is niet iets dat je bijlegt in een Brussels sterrenrestaurant. Dit wordt een blijvertje, met mogelijk verstrekkende gevolgen. Mogelijk zien we die binnenkort al. Mogelijk pas in 2019. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234