Zondag 05/12/2021

De mannen/vrouwen van de macht:

De vernieuwers

Marc Leemans:voorzitter vakbond ACV. Is voorstander van een sterk en autonoom middenveld waarbij zijn vakorganisatie een van de grootste pijlers is. Steunt Develtere in zijn modernisering van het ACW.

Eva Brumagne:werd in september algemeen directeur van de vrouwenbeweging KAV die ze omvormde tot het dynamischer Femma. Brumagne behoort tot het Leuvense netwerk van Develtere. Ze is als lid van het dagelijkse bestuur van het ACW een zwaargewicht.

Bart Holvoet:ingenieur bouwkunde, ruim vijf jaar voorzitter van de jongerenbeweging KAJ. Hij laat zich opmerken als een stevig debater. Behoort niet tot het intieme netwerk van Develtere maar laat zich niet onbetuigd in de moderniseringsoperatie.

Hilde Crevits: Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit (CD&V). Ze is tevens actief binnen het ACW als voorzitter van vzw Vakantiegenoegens Regio Brugge en van de Regionale toekomstraad Familiehulp Regio Brugge. Binnen de CD&V geldt ze als een van de nieuwlichters. Komt net als Develtere uit het Vlaamse platteland.

Jo Vandeurzen: als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin zit Vandeurzen pal in het domein waarop het ACW zich profileert en engageert. Hij kan het goed vinden met Develtere en heeft vaak overleg over de nieuwe weg. Vandeurzen kan zelf terugblikken op een intensieve professionaliseringsoperatie van de CD&V die hij begeleidde en bezegelde in 2004 met zijn voorzitterschap van de CD&V.

De ouwe getrouwen

Marc Justaert: voorzitter van de CM, het grootste ziekteverzekeringsfonds van België, met zowat 4,5 miljoen leden. Is meteen ook naast de vakbond ACV de zwaarste pijler van het ACW. Oude getrouwe binnen de beweging.

Luk Verschueren: adjunct-algemeen secretaris van het ACW sinds 2002, volgde in die functie Jan Renders op toen deze doorschoof naar de top. Is de verbindingsofficier tussen ACW en CD&V, en zetelt in het politieke bureau van de politieke partij.

Etienne Schouppe: gecoöpteerd senator voor de CD&V, en een machtig man met vele levens. Wordt ook wel eens de 'fixer' van de partij genoemd. De autonomer koers die Develtere voorstaat draagt niet meteen de voorkeur weg van de oude krokodillen.

Steven Vanackere: minister van Financiën Vanackere zit tussen wal en schip. Als ACW'er bloedt zijn hart om de storm waarin de beweging is terecht gekomen. Tegelijk zit hij in een lastig parket als de oppositie weer eens uithaalt naar zijn band met het ACW. Rijdt daarom met de handrem op.

Jan Vandecasteele: algemeen secretaris van seniorenkring Okra. Symbool voor de oudere garde binnen het ACW. Geestdriftig man, bekend om zijn enthousiasmerende toespraken. Een echte believer van vrijwilligerswerk en de rol daarin van het middenveld. Beschikt daardoor over een ruim netwerk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234