Maandag 14/06/2021

De man van De Muze, en andere rebellenstreken

Walter Masselis was de oprichter van beruchte bruine kroegen in Kortrijk en Antwerpen. De man ook die zijn vriend Ferre Grignard vanachter de toog en naar het podium haalde, en de hit 'Ring Ring' op single zette. Afscheid van een creatieve duizendpoot. Lieven Desmet

'Don't cry my baby, don't cry all the while.

Don't cry my baby, just give me a smile.'

Walter Masselis zou de woorden van Ferre Grignard allicht ter troost opwerpen. Masselis vocht in zijn rijke leven vele veldslagen uit, maar bij de ultieme strijd tegen kanker moest hij zich deze week gewonnen geven.

Ook al doet de naam Walter Masselis bij een jong publiek wellicht geen belletje rinkelen, de man was al legendarisch bij leven. Zo was hij samen met artiest Tone Pauwels de oprichter van het bekende jazz- en kleinkunstcafé De Muze in Antwerpen, in 1964. Het zou de pleisterplaats worden van mensen als Jan De Wilde, Julien Schoenaerts, Wannes Van de Velde en - uiteraard - Ferre Grignard. Het was Masselis die het nummer 'Ring Ring' van Grignard op vinylsingle liet persen. Het liedje werd een internationale hit en bracht Ferre Grignard tot in de Parijse Olympia.

Donderdag was de vaste dag waarop singer-songwriter Grignard zijn liedjes in De Muze zong. Bij de start van het café stond Grignard eerst achter de toog. "Tappen, daar was hij niet slecht in", vertelde Masselis aan Humo in een interview over de folklegende. "Maar ik wist dat hij nog beter gitaar kon spelen en zingen. Ik heb hem een keer een akoestisch optreden laten geven. Daar kwam zo veel volk op af dat ik hem heb gezegd dat hij iedere donderdagavond mocht optreden - ik zou dan wel in zijn plaats achter de toog gaan staan." Ook menig ander beginnend artiest mocht in de kroeg op de Antwerpse Melkmarkt optreden.

Als West-Vlaams 'boerke' - zijn ouders waren vlashandelaars - maakte Masselis furore in Antwerpen. Maar in 1967 brandden de bovenverdiepingen van De Muze af, en gaf hij de zaak door aan huidig eigenaar Jan van den Braak. Die houdt De Muze nu al 48 jaar draaiende. Het café werd eind vorig jaar leeggehaald door de deurwaarder, maar een dag later kochten stamgasten de hele inboedel terug en opende het gewoon weer de deuren.

Masselis keerde na de brand terug naar zijn geboortestad Kortrijk, en zou er zich ontpoppen als een gedreven creatieve duizendpoot. Hij was een serial entrepreneur nog voor dat woord was uitgevonden. Masselis bouwde aan een horeca-imperium met één vaste leidraad: rebels.

Samen met kleinkunstzanger Antoon De Candt opende hij al in 1962 't Krotekot, de Kortrijkse artiestenkroeg met een hoek af. Eind jaren 60 stond hij ook aan de doopvont van de Bar Choque op de Vlasmarkt in Kortrijk, én van De Shakespeare in de uitgaansbuurt Persijnstraat. Ook De Vagant zou uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor le tout Kortrijk.

Geflirt met de grenzen

Stuk voor stuk legendarische bruine kroegen die het stadsbeeld mee bepaalden, én de brave burgerij af en toe de schrik om het hart deden slaan. Er werd al eens geflirt met de grenzen van het wettelijke, maar het bleef allemaal binnen het aanvaardbare.

De horeca zit de Masselissen blijkbaar in het bloed, want tot vandaag is broer Hans actief met Den Chips. Inmiddels staat diens zoon er achter de tap. Ook dat blijft een café dat menig student na aan het hart ligt. Heelder generaties studenten vonden er troost en vertier. En het interieur was uiteraard van de hand van broer Walter. Het bekende handelsmerk: bruin, donker, lange toog, en bovenal wars van alle modegrillen.

Walter Masselis was zowel ondernemer als kunstenaar. Een man met een sterke persoonlijkheid. Koppig, eigenzinnig. Maar tegelijk een integere en warme mens. Ontwerper, restaurateur, kunstenaar, architect, hij was het allemaal in één.

Samen met zijn zoon Bram restaureerde hij tal van beeldhouwwerken en artefacten. Hij was ook de schilder die in de Kortrijkse binnenstad een gedicht van Lut De Block op een gigantische gevel aanbracht. En bij de start van de intussen internationaal bekende biënnale Interieur pootte Masselis een futuristisch huis in polyester neer aan het beursgebouw. Het huis, bijna als een cocon, zou vele jaren blijven staan aan Kortrijk Xpo.

Walter Masselis overleed in zijn slaap, wat bijna ironisch te noemen is voor een man die vele levens tegelijk leefde. En bijgevolg zelden aan slapen toekwam. Ferre Grignard staat zijn oude boezemvriend vast al op te wachten, met zijn gitaar in de hand... Ring, ring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234