Donderdag 24/10/2019

De man die het als eerste wist

Nog voor het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst woensdagavond goed en wel besefte een koning als patiënt te zullen binnenkrijgen, stonden er al fotografen van twee Vlaamse kranten en een cameraploeg van Kanaal 3 aan de ingang. Verbijstering alom bij de ziekenhuisdirectie en de Staatsveiligheid. De man die verantwoordelijk was voor de ongewenste drukte bij de ziekenhuispoort? Marc Goossens, freelance regiojournalist voor de Denderstreek én professioneel tipgever.

CATHY GALLE

Rond negen uur 's avonds rinkelt in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst de telefoon. Dokter Lafontaine van het Brusselse Sint-Jansziekenhuis belt naar zijn collega's in Aalst met de medeling dat hij de Koning der Belgen, Albert II, wil doorsturen voor een dringende hartoperatie. Beide ziekenhuizen regelen de overdracht naar goede gewoonte in alle discretie, enkel de Staatsveiligheid wordt op de hoogte gebracht, naast enkele hoge regeringsleiders. Weinig kans dat de spoedoverbrenging uitlekt dus. Maar wanneer de ambulance met op de brancard onze vorst vergezeld van de koninklijke wagen het ziekenhuis binnenrijdt, staan daar tot ieders grote verbazing al persmensen te wachten. Het is dan tien voor elf. In de uren die volgen stroomt ook de rest van de pers samen voor het ziekenhuis. De pr-verantwoordelijke kan niet anders dan niet-begrijpend toekijken.

Bijna alle perslui waren getipt door Marc Goossens. Goossens werkt bijna tien jaar als faits-diversjournalist in de Denderstreek. Hij levert met zijn eigen persbureau tips, foto's en camerabeelden aan wie hem betaalt en schrijft er zonodig nog vlug een tekstje bij ook. Een echte cowboy noemen collega's hem, zo iemand die twaalf keer per nacht uitrukt om ongevallen en branden te fotograferen. Goossens is er kortom als de kippen bij als er in Aalst en omstreken ook maar iets gebeurt. Hij beschikt over een heel netwerk van contacten, waardoor hij de meest waanzinnige tips eerst binnenkrijgt. Tips die hij met graagte doorverkoopt aan geïnteresseerden. Een werkwijze die overigens niet alleen door Goossens gehanteerd wordt. In elke regio zit wel een soortgelijke cowboy die tegen betaling regionale en nationale media van tips en informatie voorziet.

"Laten we zeggen dat ik een supertip kreeg. A chance of a lifetime", glunderde Goossens woensdagnacht. "Van wie, kan ik uiteraard niet zeggen, die mens zou er grote problemen mee kunnen krijgen. Ik kreeg de mededeling dat een ambulance de koning zou overbrengen van Brussel naar Aalst, waar hij een hartoperatie moest ondergaan. Nu krijgen we hier veel waanzinnige tips binnen, die negen op de tien keer niet kloppen. Maar deze keer klopte het wél, tot mijn eigen grote verbazing." Bovendien bleek Goossens als enige op de hoogte van het bericht. Een telefoontje naar persagentschap Belga met de vraag of er iets te melden was, leerde hem dat het persagentschap nog van niets wist.

Goossens werkt als freelance medewerker/tipgever in eerste plaats voor de kranten Het Laatste Nieuws en Het Volk en voor de regionale televisiezender Kanaal 3. Deze drie media waren er dan ook als eerste bij. Door zijn vliegensvlugge tip kon een cameraploeg van de regionale zender exclusieve beelden nemen van de aankomst van de koning in het ziekenhuis.

Niet dat er veel op te zien was. Enkel een ambulance die, gevolgd door de koninklijke wagen, de poort van de intensive care-afdeling binnenrijdt. Maar de beelden waren geld waard, zo bleek al vlug. Want niet alleen VRT, VTM en de Waalse televisiezenders waren geïnteresseerd, van over de hele wereld wilden zenders ze kopen, de weinigzeggende beelden van de binnenrijdende ambulance. Goossens verdiende overigens niet alleen aan de tips naar de media, maar streek ook een meer dan behoorlijk deel van de opbrengst van de beelden op. Bovendien bleef Goossens de hele nacht op wacht in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van waaruit hij om het uur verslag uitbracht voor de VRT-radio en zelfs mee de items voor de televisie-nieuwsdienst in elkaar bokste. Een nachtje zonder slapen dus, maar dat is voor Goossens geen enkel probleem. "Tja, ik ben een echt nachtmens. Aan twee tot drie uurtjes slaap heb ik ruimschoots voldoende."

Een glansrijke overwinning, zo vat Goossens zijn woensdagnacht samen. Hoeveel hij precies verdiende aan het mediacircus rond de hartoperatie van de koning, wil hij niet aan de grote klok hangen. Maar dat het over grote bedragen gaat, mag duidelijk zijn. "Het gebeurt maar zelden dat een regiotipgever de nationale media zo ver krijgt om in het holst van de nacht cameraploegen, fotografen en journalisten af te vaardigen. Toen ik naar de redacties belde, hadden ze zoiets van: gij onnozelaar, waar komt gij nu mee af?Maar ik had ze woensdag toch mooi allemaal aan mijn voeten liggen."

Het lek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234