Zondag 25/09/2022

Portret

De man die hernieuwbare energie goedkoper wil maken dan steenkool

Tot voor kort was David King nog een fervente voorstander van kernenergie. Daar kwam echter verandering in toen hij deze week zijn ambitieuze plannen voorstelde. Beeld BELGAIMAGE
Tot voor kort was David King nog een fervente voorstander van kernenergie. Daar kwam echter verandering in toen hij deze week zijn ambitieuze plannen voorstelde.Beeld BELGAIMAGE

Het programma dat de mensheid op de maan kreeg, staat nu model voor een programma dat onze planeet moet redden. Met het Global Apollo-programma wil Sir David King (75) hernieuwbare energie goedkoper maken dan steenkool.

TOM WINDEY

Goedkope zonne- en windkracht is de sleutel om klimaatrampen af te wenden, zegt King: "Eens we dat punt bereiken, winnen we op alle fronten." Merkwaardige woorden van een man die jarenlang een voorvechter van kernenergie was.

De gelauwerde academicus David King geldt als een van de belangrijkste wegbereiders van de strijd tegen klimaatverandering. Van 2000 tot 2008 wakkerde King als wetenschappelijk hoofdadviseur van de Britse regering onder de Britse premier Tony Blair en diens opvolger Gordon Brown het bewustzijn rond klimaatproblemen aan. Zo haalde hij in 2004 uit naar de VS, dat de klimaatproblematiek onderschatte, in een taal die bij de toenmalige Bush-administratie moest resoneren: "Klimaatverandering is een veel grotere bedreiging voor de wereld dan internationaal terrorisme."

De middelen waarmee King die dreiging wou afwenden, waren initieel niet doordrongen van de groene gedachte. Hij was lang een hardnekkige stem vóór nucleaire energie - iets waarvoor een columnist hem met de smalende omschrijving 'de nucleaire salesman' bedacht. Na de kernramp in Fukushima van 2011 maakte hij zich nog sterk dat kernenergie niet alleen "de veiligste krachtbron" was, maar bovendien "een enorme economische opportuniteit". Een standpunt dat hij eind vorig jaar tot veler verrassing verliet. Toen liet hij doorschemeren dat we best weleens helemaal zonder kernenergie zouden kunnen, en moeten inzetten op opslagmogelijkheden voor wind- en zonne-energie.

Het kan moeilijk anders of King speelde toen al met het idee dat hij deze week met een groep vooraanstaande Britse wetenschappers, economen en zakenlui lanceerde. Het 'Global Apollo'-programma vraagt een inspanning van 15 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) per jaar in het onderzoek naar en de ontwikkeling van hernieuwbare energie, en dat tien jaar lang. Zo moet die energie in 2025 wereldwijd goedkoper zijn dan steenkool. Zonnige landen kunnen die doelstelling al in 2020 halen.

undefined

Regeringen over hele wereld

De mosterd voor hun plan haalden King en co. bij het Apollo-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Tussen 1961 en 1972 zetten de VS massaal in op de race naar de eerste maanlanding, om de Sovjet-Unie bij te benen in de ruimtewedloop. Een inspanning waarvoor - dixit president John F. Kennedy die het programma aankondigde - het land koos "niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is". En moeilijk, dat mocht iets kosten: het programma verschafte op zijn hoogtepunt werk aan 400.000 mensen en zou, omgerekend naar de waarde van vandaag, 150 miljard dollar kosten, of 133 miljard euro.

Sinds deze week staat dat bedrag symbool voor een Apollo-programma dat een even grote krachttoer op aarde wil uithalen, door de CO2-uitstoot drastisch te beperken en onze energie te vergroenen. Om de 150 miljard dollar te halen, moet elk land dat deelneemt tien jaar lang 0,02 procent van zijn bnp bijdragen aan de financiering van onderzoek naar en de ontwikkeling van hernieuwbare energie, energie-opslag en slimme netwerken. Het programma is pijnlijk duur, maar daar waarschuwde King ons dik tien jaar geleden al voor: "Als we nu niks ondernemen, zullen we later substantiëlere, disruptievere en duurdere veranderingen moeten ondernemen."

Het plan, dat al besproken werd door de energieministers van de G7, staat op de agenda bij de ontmoeting van regeringsleiders op 7 en 8 juni. "Het afgelopen jaar hebben we ons programma discreet afgetoetst met regeringen over de hele wereld, die het positief onthaalden", schrijven de auteurs.

De initiatiefnemers willen vaart maken: King hoopt dat het programma uit de startblokken schiet in november, en dat de belangrijkste landen aansluiten vóór de VN-klimaattop in Parijs.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234