Dinsdag 11/05/2021

De man die brieven schrijft aan Draghi

In een paginagrote advertentie in onder meer de Financial Times roept de Franse investeringsbankier en superbelegger Edouard Carmignac Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, op dringend in te grijpen om de dreigende deflatie in Europa een halt toe te roepen. Opmerkelijk? Niet voor Carmignac.

"Ik heb gezien dat meneer Edouard een brief geschreven heeft aan meneer Hollande. Heeft u meneer Hollande niet uitgenodigd?" Bij een privéconcert van The Rolling Stones in Parijs in november 2012 richt Mick Jagger zich tussen Brown sugar en Honky tonk woman door rechtstreeks tot zijn gastheer, Edouard Carmignac.

Jagger verwijst naar de open brief die Carmignac enkele maanden voordien geschreven heeft aan de Franse president François Hollande. Daarin maakt de succesvolle Franse fondsenbeheerder zich boos over de rijkentaks die Hollande wil invoeren.

"De plannen van uw regering zijn een opeenstapeling van bedreigingen. Ze zullen de exodus van onze leiders versnellen en de investeringen bij onze kmo's lamleggen", aldus Carmignac. Amper negen maanden later tackelt hij Hollande opnieuw, wanneer die de pensioenleeftijd in Frankrijk wil verlagen naar 60 jaar. "Een roekeloos en gevaarlijk plan."

Wie Carmignac is? Een Franse superbelegger, die met zijn bedrijf Carmignac Gestion in tien Europese landen zowat 50 miljard euro beheert. Iemand met een neus voor opportuniteiten op de beurs, een ster in de Europese investeringswereld.

"Ik zou de zoon van Warren Buffett kunnen zijn", heeft hij daarover in een interview met de Financial Times gezegd. De 66-jarige miljardair is iemand met een mening, en schrikt er ook niet voor terug om die te ventileren. Elk kwartaal publiceert hij een brief over actuele politieke, economische en maatschappelijke onderwerpen, en af en toe richt hij zich ook rechtstreeks tot politici.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, koopt hij daarbij soms advertentieruimte op, zoals gisteren met de open brief aan Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. En dat mag wat kosten: aan een paginagrote advertentie bij De Tijd hangt een prijskaartje van 24.000 euro vast, bij de Europese versie van de Financial Times ligt de prijs tussen de 90.000 en 105.000 euro, afhankelijk van de plaats in de krant.

Voor iemand die enkele miljoenen neerlegt voor een privéoptreden van The Rolling Stones - "het kost me minder dan tien miljoen", zegt hij daarover - is het peanuts.

In de gisteren gepubliceerde brief waarschuwt Carmignac voor de dreigende deflatie in Europa en roept hij Draghi op snel in te grijpen. "Het vernieuwde vertrouwen in een herstel van de Europese constructie, dat u hebt opgewekt, dient te worden geconsolideerd. Machiavelli moet nu een Super Mario worden: een net zo nuttige rol, omdat voorkomen moet worden dat de ingewikkelde leidingen van de Europese economie verstopt raken door deflatie."

In de brief legt Carmignac ook uit wat er volgens hem nodig is om de economische activiteit in de Europese lidstaten te stimuleren. "Mijn voorstel: ten eerste een nulrentebeleid via een symbolische verlaging van uw beleidsrente met 0,25 procent en ten tweede een maandelijks inkoopprogramma van staatsobligaties voor een bedrag van 50 miljard, gelijkmatig te verdelen over de lidstaten naargelang hun economisch gewicht.

"Dat komt neer op 6 procent van het BBP van de eurozone. Het is absoluut noodzakelijk dat de ECB een uitgesproken soepel monetair beleid ter verzwakking van de euro voert, niet alleen om de concurrentiepositie van de Europese bedrijven te verbeteren, maar ook om de inflatie in de buurt van 2 procent te brengen."

In vergelijking met de brieven aan Hollande is de toon van de brief aan Draghi opvallend mild. Verbazend is dat niet: eerder al feliciteerde Carmignac de voorzitter van de Europese Centrale Bank openlijk met zijn maatregelen om de schuldencrisis in Europa te bestrijden, en ideologisch staan de rechtse Carmignac en Draghi een stuk dichter bij elkaar.

Oase van stabiliteit

Of er ook een antwoord komt vanwege Draghi is een ander paar mouwen. Bij Carmignacs eerste brief aan Hollande is er van de Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault de reactie gekomen dat de rijkentaks geen bedreiging was voor de welvaart van Frankrijk. Een reactie van Draghi is nu zo goed als uitgesloten.

Ondanks alle waarschuwingen en onheilsvoorspellingen geeft de voorzitter van de Europese Centrale Bank voorlopig geen krimp. Hij noemt de eurozone een "oase van stabiliteit". Reden voor die houding is de vaststelling dat de ECB niet zoveel middelen meer in handen heeft om in te grijpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234