Vrijdag 22/10/2021

De man die advocaat van de duivel speelt

Het lijkt op een coming-out. Advocaat Joris Van Cauter die in de openbaarheid treedt als raadsman van Roger Vangheluwe. Hij laakt de publieke terechtstelling van zijn cliënt: 'Hoe gaan we als maatschappij om met zo'n figuur? Vangheluwe incarneert het onverwerkt seksueel verleden van katholiek Vlaanderen.'

Hij kreeg de vraag, een tijd geleden, en kon niet weigeren. Of hij Roger Vangheluwe wilde verdedigen? Advocaat Joris Van Cauter stond eerder al aan de kant van een pedofilieslachtoffer. En hij schrok van de feiten. Zo zei hij na afloop van de zaak, vorig jaar.

Maar nu was er geen twijfel om ook een dader te verdedigen. Van Cauter was het aan zichzelf verplicht. Moreel dan toch. Of hij kon zichzelf niet meer in de ogen kijken. Kan ook moeilijk anders. Van Cauter is licentiaat moraalwetenschappen. Volgens hem is Vangheluwe slachtoffer van een volkswoede. De speelbal in een lynchpartij. Daarom is hij uit de anonimiteit getreden. Niet om de verdediging van zijn cliënt op de publieke bühne te voeren, maar om het debat te schaven. Een te eenzijdig debat, zegt Van Cauter.

"Iedereen die beweert slachtoffer te zijn van mijn cliënt, wordt meteen geloofd. Er luidt maar één klok in de media. Iemand dient een klacht in en die wordt meteen voor waarheid aangenomen. Ik heb lang op de tanden gebeten. Lang gezwegen. Maar dit gaat echt te ver." Van Cauter doelt op de nieuwe klacht, die van een ex-bewoner van een tehuis in de Westhoek, tegen Roger Vangheluwe.

"Een vermeend slachtoffer kiest de weg van het gerecht, maar nog voor het gerecht z'n werk kan doen staat het in de pers te lezen. Zo werkt het niet."

Dat maakt hem enigszins kwaad. Hij koos aanvankelijk de weg van de minste weerstand: die van de stilte. In alle kalmte werken aan een dossier. Dat Van Cauter zich nu zelf bedient van de media, beseft hij wel. "Ik moest iets doen. Zoveel intellectuelen, zoveel psychiaters, dat zijn mensen met universitaire diploma's, die zich inschakelen in dat unisone discours. Ik kon niet meer zwijgen."

Disproportioneel

Het is het morele kompas van Van Cauter dat spreekt. Het gaat om het vermoeden van onschuld, dat zeker, maar ook om een maatschappelijk issue.

"Hoe gaan we als maatschappij om met zo'n figuur als mijn cliënt? Dat is de vraag." Een vraag waar hij zelf ook een antwoord op kan geven. "Vangheluwe incarneert het onverwerkt seksueel verleden van katholiek Vlaanderen. Hij is een symbool. Het debat overstijgt zijn persoon. Het is disproportioneel. Pas op. Ik wil van mijn cliënt geen heilige maken, zeker niet. Maar hij moet behandeld worden als een normale burger."

Van Cauter ervaart door de maatschappelijke commotie rond de nieuwe klacht ook onherstelbare schade aan de verdediging van Vangheluwe. "De klacht is anoniem. We weten niet wie de man is. Hij kan zeggen wat hij wil. Vergelijk het met Olivier Trusgnach, de man die premier Di Rupo ooit beschuldigde van pedofilie. Na een paar dagen is die ontmaskerd. De schade voor Di Rupo was heel beperkt. Nu niet. Nu kunnen wij niemand ontmaskeren en is de schade groot."

Tactiek

Hij maakt zich niet populair, Van Cauter. En dat beseft hij ook. Maar hij kreeg al bemoedigende commentaar van collega's. En ook een e-mail van iemand uit een tehuis. "Iemand die veel steun kreeg van Vangheluwe." Dat Van Cauter zich nu uitspreekt over schade aan zijn verdediging. Over het geschade vermoeden van onschuld. Het is niet nieuw. Dat deed ook meester Adam Miskovic, de raadsman van Ronald Janssen. Maar de vis beet niet. Miskovic sprak over de demonisering van zijn cliënt.

"Wat er in de media verschijnt is niet meer of minder dan een opinie", zegt professor mediarecht Jacques Englebert (ULB). "In ieder democratisch systeem is er de vrijheid van meningsuiting. Het gaat om zware feiten. Het is normaal dat pers en publiek daarover discussiëren."

Van Cauter zelf benadrukt dat er geen tactiek achter zijn coming-out schuilt. "Neen, want hoeveel strafzaken zijn al onontvankelijk verklaard omdat het proces in de media werd gevoerd? Geen. Dat wordt vaak geprobeerd door de verdediging, maar dat is dus niet mijn bedoeling. Ik wil gewoon dat hij als een normale burger wordt behandeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234