Woensdag 28/10/2020

De man die 25 miljoen betaalde voor zijn vrijheid

Dominiek De Clerck, de jongste telg uit het Beaulieu-imperium, heeft na jaren ook zijn schikking met de fiscus rond. Hij koopt zijn vrijheid af met een bedrag van 25 miljoen euro. Een portret van een man die door zijn broers buitenspel werd gezet. Lieven Desmet

De schikking dateert al van vorig jaar, maar moest nog gehomologeerd worden door de fiscale rechtbank. Die verleende nu zijn goedkeuring aan de schikking, die 25 miljoen euro bedraagt. Voor die prijs koopt Dominiek De Clerck zijn vrijheid terug en kan hij verder met zijn leven.

Toen vader Roger De Clerck zijn imperium in zes stukken hakte kreeg Dominiek De Clerck de bedrijven Verlipack en Ter Lembeek International uit die erfenis. De schikking betreft die laatste vennootschap. Voor de glasfabrikant Verlipack kwam de jongste van de familie De Clerck enkele jaren geleden al tot een akkoord met de fiscus. Ter Lembeek is het historische hart van het hele imperium van de bekende textielfamilie.

Dominiek De Clerck, die op zijn vijfde al in de tapijtfabriek rondliep, had evenwel al enkele jaren geleden gebroken met zijn familie en met de textiel. Sinds geruime tijd heeft hij zijn terrein verlegd naar de financiële wereld met de spaarbanken CVK (Centrale Kredietverlening) en Goffin Bank. Twee kleine spelers in de financiële wereld, met een goede naam.

Dominiek De Clerck kwam in conflict met zijn broers na de fusie van verschillende onderdelen van het opgesplitste Beaulieu tot het huidige Beaulieu International Group. Die fusiegroep werd achter de schermen vooral geleid door Francis De Clerck en diens schoonbroer Stephan Colle. Geleidelijk werkten ze de andere familieleden buiten, en Dominiek was de eerste die de handschoen wierp. Nadat hij uit het operationele luik van de groep vertrokken was, verkocht hij later ook zijn aandelenbelang.

Dominiek De Clerck is gehuwd met Veronique Santens, dochter van Luc Santens, van de gelijknamige badhanddoekenfamilie. Het huwelijk verenigde een West-Vlaamse en Oost-Vlaamse sterke ondernemersfamilie. Santens is tevens als de De Clercks een naam als een klok in de textielsector. Santens stond symbool voor de patriarch die bestuurlijke impact en ontzag had. In de jaren zeventig was Marc Santens voorzitter van Febeltex en het VEV. De textielbaron was ook jaren voorzitter van Kredietbank. Diens broer Luc Santens was in die periode ook voorzitter van Febeltex en het VKW. Lieven Santens ten slotte was, in de lijn van de traditie, jaren burgemeester van Oudenaarde en medeoprichter van de golfclub van Oudenaarde.

De parallellen met Beaulieu liggen zo voor het rapen. Het eens zo fiere Santens zit eveneens in de hoek waar de klappen vallen. De economische crisis implodeerde de resultaten en bovenop kwam een gerechtelijk onderzoek naar financiële en fiscale malversaties. De tak van Luc Santens is daar evenwel niet bij betrokken.

Het echtpaar De Clerck-Santens heeft vijf kinderen, onder wie vier dochters. Veronique Santens is een sportieve joviale vrouw, maar in de omgang een beetje achterdochtig. Ze trokken zich terug op een indrukwekkend domein. Het kasteel Steenhout in Galmaarden ligt ver weggestopt en is enkel te bereiken via een eindeloos lijkende oprijlaan. Achter een grote poort ligt het eigenlijke kasteel, omringd door een orangerie, zwembad en paardenstallingen. Behalve van paarden, een hobby die Dominiek deelt met zijn oudste broer Jan, is hij tevens bezeten van exclusieve wagens.

Het parket opende onderzoeken naar dubieuze subsidiestromen en misbruiken van vennootschapsgeld. Finaal blijft Dominiek De Clerck bij zijn onschuld, zegt een bekende van de familie. Maar hij wist dat hij dit pleit nooit kon winnen, daarvoor was het dossier te beladen geworden. En de resterende jaren van zijn leven wou hij niet slijten met processen en discussies met de fiscus. Bovendien wou hij niet de fout van zijn vader herhalen. Roger De Clerck wilde nimmer weten van een schikking, maar zo zadelde hij zijn kinderen op met een loodzware erfenis. Die last wilde Dominiek De Clerck zijn kinderen besparen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234