Dinsdag 28/01/2020

Rich Meet Beautiful

De man achter het sugardaten: "We moeten rijke mensen toch niet discrimineren?"

Sigurd Vedal, de Noorse ondernemer achter Rich Meet Beautiful. Beeld rv

“Onze site legt de nadruk op lifestyle, niet op seks”, reageert Sigurd Vedal (46), de Noor achter sugardatingsite Rich Meet Beautiful, op de controverse rond de erotisch getinte billboards op studentencampussen.

De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) heeft haar oordeel geveld: hoewel de billboards van Rich Meet Beautiful vorige week al zijn weggehaald, moet de campagne officieel worden stopgezet. Daarnaast is CEO Sigurd Vedal door het Brusselse parket opgeroepen voor verhoor. Een week in het oog van de storm voor de Noor, maar ondertussen is de site nog steeds actief. En kent iedereen Rich Meet Beautiful.

De directe link tussen geld en seks ontkent u, maar de billboards spraken toch boekdelen? Die toonden een vrouw die het bandje van haar beha naar beneden trekt naast een slogan over studentenleningen.

Sigurd Vedal: “Wat de afbeelding betreft, hadden we inderdaad iets gepaster moeten kiezen, maar die slogan was een misverstand. Op de campagne die we in België voeren, moest er normaal enkel ‘Upgrade je levensstijl’ staan. Onze site linkt nu eenmaal mooie mensen aan rijke mensen. We mogen onze unieke verkoopargumenten toch uitspelen?”

U deed dat wel op studentencampussen. Daarvoor was volgens de Brusselse burgemeester geen aanvraag ingediend.

“Door de reguliere reclame-aanbieders werden we geblokkeerd, dus moesten we noodgedwongen op zoek naar een ander kanaal. Veel van onze klanten zijn jonge studentes, dus waren billboards op studentencampussen een logische stap.”

Wellicht niet toevallig date Sigurd Vedal (46) momenteel zelf een jonge schone uit Hongarije. "Maar ik noem mezelf geen sugardaddy." Beeld Photonews

U schrok naar eigen zeggen van de hevige reactie in België. Nochtans zijn er in Zweden en Noorwegen gelijkaardige beschuldigingen gemaakt en laait ook in Nederland de discussie nu op. Dat is toch een teken aan de wand?

“In de media wordt de term ‘sugardaddy’ serieus uitvergroot. Enkel in België is het zover gekomen dat het parket en de politie betrokken zijn, in Noorwegen was dat beperkt tot de reclamecommissie. Zij hebben een klacht ingediend, wij hebben onze reclame aangepast. Een dialoog dus, geen verhoor.”

Op de site zouden ook spirituele relaties kunnen ontstaan, maar een van de eerste gegevens die een sugarbaby moet registreren is het budget waarin hij of zij geïnteresseerd is.

“Geld speelt op onze site een belangrijke rol, maar evengoed kun je opgeven dat je het liefst met iemand naar Netflix in je pyjama kijkt. Het is toch aan volwassenen om de voorwaarden voor een relatie voor zichzelf te bepalen? We verkopen in de eerste plaats relaties, geen seks. Maar natuurlijk komt dat laatste er soms bij kijken."

De vraag is of dat altijd gebeurt met wederzijdse toestemming. Kan een jonge studente altijd neen zeggen tegen seks als ze net een riante geldsom heeft ontvangen?

“Ik snap die bezorgdheid, maar dat is een moeilijk debat. Geld speelt nu eenmaal een rol in onze maatschappij, ook in huwelijken. Mogen we dan plots geen seks meer hebben nadat we voor onze partner een duur cadeau hebben gekocht? Dan ga je rijke mensen discrimineren.”

Verschillende journalisten die zich registreerden, kregen heel snel expliciete erotische verzoeken in ruil voor geld. Dan gaat het toch verder dan een bezorgdheid?

“We doen er alles aan om elke aanzet tot prostitutie te weren en onze gebruiksvoorwaarden zijn heel duidelijk, maar uiteraard is er misbruik. Dat gebeurt ook bij Facebook. Mark Zuckerberg is niet medeplichtig omdat een of andere gek het in zijn hoofd haalt om een moord te livestreamen.”

Vorige week stuurde u uw kat naar De afspraak, mag het Brussels parket u wel verwachten voor verhoor?

"Donderdagochtend vlieg ik naar België om mee te werken aan het onderzoek. Ik draag transparantie hoog in het vaandel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234