Donderdag 22/04/2021

De machtige neoconservatieven verdwenen een voor een uit beeld

undefined

Donald Rumsfeld (74) werd in 2001 minister van Defensie. Het was Dick Cheney zelf die had aangedrongen op zijn benoeming. Rumsfeld was de vroegere baas van Cheney en zijn mentor.

Rumsfeld was al eens minister van Defensie geweest, onder president Ford, van 1975 tot 1977, aan het einde van de Vietnamoorlog. Destijds was hij de jongste defensieminister, onder Bush werd hij de oudste. Rumsfeld was lid van de conservatieve denktank Project for the New American Century en had een duidelijke neoconservatieve invloed op het defensiebeleid van president Bush.

In mei 2004 kwam Rumsfeld in opspraak door misstanden van Amerikaanse militairen in de gevangenis van Abu Ghraib, bij Bagdad. Democraten en sommige media riepen om zijn ontslag. Bush steunde zijn minister.

Rumsfeld kwam in de jaren daarna vaak onder vuur vanwege zijn compromisloze opstelling over de oorlog in Irak. Kritiek wimpelde hij weg.

Op 8 november 2006 werd duidelijk dat Rumsfeld een van de eerste slachtoffers zou worden van het verlies van de Republikeinen bij de Congresverkiezingen. Hij trad af. Paul Wolfowitz

Tot begin 2005 was Paul Wolfowitz (63) viceminister van Defensie, onder Rumsfeld. Wolfowitz had uiterst neoconservatieve opvattingen en stak zijn pro-Israëlische opvattingen - hij is zelf Jood - niet weg.

Wolfowitz is een koppig man, niet bereid tot compromis. In mei 2001 gaf hij bevel zeshonderdduizend legerbaretten van Chinese makelij te vernietigen. In een memo schreef hij dat het niet paste dat de VS-troepen baretten droegen met een etiket Made in China.

Wolfowitz was een van de belangrijkste medewerkers van de conservatieve denktank Project for the New American Century. Na de aanslagen van 9/11 wordt hij de drijvende kracht achter de invasie in Afghanistan. Wolfowitz kantte zich ook tegen het verlenen van financiële hulp aan 'schurkenstaten', waaronder Iran. Later zou hij een van de grootste voorstanders worden van een militaire inval in Irak om Saddam omver te werpen.

In 2005 werd Wolfowitz benoemd tot voorzitter van de Wereldbank. Onlangs kwam hij nog wat opmerkelijk in het nieuws. Bij een bezoek aan een moskee in de Turkse stad Edirne bleek dat de man grote gaten in zijn versleten sokken had.

John Bolton ziet eruit als een gemoedelijke universiteitsprofessor, maar hij is een van de prominentste haviken uit de entourage van Bush. Tot vorig jaar was Bolton (59) VS-ambassadeur bij de VN, maar hij stapte op toen de Democraten in november het Congres veroverden. Bolton hield de eer aan zichzelf.

Tijdens de regeringen van Ronald Reagan en George Bush sr. werkte Bolton op verschillende posten binnen het State Department en het ministerie van Justitie. Onder George Bush jr. was Bolton staatssecretaris voor Wapenbeheersing en Internationale Veiligheid. In die rol sprak hij in scherpe bewoordingen over landen als Iran en Noord-Korea.

John Bolton geldt als kritisch, zelfs sceptisch, tegenover de rol van de Verenigde Naties in de wereld. Tien jaar geleden nog zei hij dat de VS de enige echte macht waren.

Desondanks stelde Bush hem in 2005 aan als VN-ambassadeur bij de VN. De president drukte Boltons benoeming door ondanks tegenkanting van de Senaat. Bolton werd bij presidentieel decreet benoemd. Het was de eerste keer sinds 1948 dat een VS-ambassadeur voor de VN zonder de goedkeuring van het Congres werd benoemd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234