Donderdag 24/06/2021

De machine achter de debater

Als het op debatteren aankomt is Bart De Wever een natuurtalent. Maar het was geen toeval dat hij de tv-discussie met Alexander De Croo maandag won. De N-VA-voorzitter bereidt zijn verschijningen minutieus met een heel team voor.

Bart De Wever is een uitstekend debater. Zelfs Patrick Janssens (sp.a), zijn grote tegenstander in Antwerpen, erkende dat het voorbije weekend in deze krant. Maandagavond bleek nog maar eens in Terzake (Canvas) dat de N-VA-voorzitter zijn politieke tegenstanders in een debat pijn kan doen.

De Vlaams-nationalist zou er oorspronkelijk de degens kruisen met Wouter Beke over heibel rond de laatste Gordel. Uiteindelijk werd het een gesprek met Open Vld-voorzitter Alexander De Croo. De liberaal had in een interview met Metro uitgehaald naar De Wever. Het werd geen vlekkeloze rit voor de liberaal.

De Croo startte erg combattief. Maar het liep vrij snel fout. Op zijn uitlating dat de Raad van State zich zal uitspreken over de balorige burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel, repliceerde de N-VA'er dat de Raad dat al kon. "Tot nu toe was dat een Vlaamse kamer, maar nu wordt het een tweetalige omdat een Vlaamse blijkbaar niet voldeed. En dus moeten eigen rechters recht spreken."

De bewering van De Croo dat de federale regering-Di Rupo wel hervormt in tegenstelling tot de Vlaamse ploeg, werd onthaald op een droog: "Hoeveel wetsontwerpen heeft Annemie Turtelboom (Open Vld) al naar het parlement gebracht als minister van Justitie? Ik zal het u zeggen: 0. Ze heeft 70 aankondigingen gedaan en 0 teksten."

Jarenlange oefening

Toen de liberaal zijn N-VA-tegenhanger verweet als kandidaat-burgemeester te weinig hebben gedaan in de Vlaamse regering om de Antwerpse mobiliteit te stimuleren, kreeg hij de bochten van de lokale Open Vld in dit dossier op zijn bord. Naadloos gevolgd met een aanval op de liberale lijsttrekster in de Scheldestad. De tegenprikken van De Croo volstonden niet om het evenwicht te herstellen. Hij leek in een aantal gevallen ook geen tweede lijn te hebben om op terug te vallen als de eerste aanval niet werkte.

De Wever houdt niet alleen van discussiëren en debatteren, hij heeft er zich jaren in bekwaamd. Als student in Leuven ging hij bijna dagelijks verbaal in de clinch in studentenrestaurant Alma. Doorgaans was het een tegen allen. eel medestanders voor een onafhankelijk Vlaanderen zaten er zeker in het begin van de jaren negentig niet rond de tafel. "Het was bergop discussiëren", zei hij daarover ooit.

Ondanks het feit dat hij een gehaaid debater is, blijft de N-VA-voorzitter nog altijd enorm veel aandacht besteden aan de voorbereiding van zijn debatten. De automatische piloot wordt duidelijk niet vertrouwd. Zo haalde hij tegenover De Croo plots een rood mapje boven.

"Ik heb hier een document bij van de PS-studiedienst waarin erg trots wordt opgelijst hoe de publieke sector en de uitkeringen de voorbije twee jaar zijn gestegen. Hoe werklozen er nog 8 procent hebben bijgekregen. Dat mag allemaal van mij, maar het maakt de kloof tussen werken en niet-werken nog wat groter."

Het deed denken aan de manier waarop toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) in 2003 CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck in een verkiezingsdebat op tv vermorzelde met een papier dat volledig uit de context was gerukt. Het document waar De Wever mee zwaaide was niet geheim. Het is Guy Clémer, de baas van de N-VA-studiedienst en ooit hoofdeconoom van Verhofstadt in de Wetstraat 16, die de tekst tijdens het rondsurfen op de website van de Franstalige socialisten opmerkte. Geheim zijn de cijfers erin evenmin, maar als Open Vld-voorzitter zie je je grote tegenstander op de rechterkant van het politieke speelveld liever niet zo'n nota onder je neus duwen.

De studiedienst verzamelt voor elk optreden ook sociaal-economische gegevens en nuttig cijfermateriaal. Daaruit destilleert woordvoerder Jeroen Overmeer vervolgens de meest relevante gegevens. Die worden in een nota of in debatfiches gegoten. Daarna overlopen Overmeer en De Wever welke boodschap ze willen brengen, welke kritische vragen kunnen worden gesteld, hoe daarop kan worden gereageerd,... Alle mogelijke invalshoeken worden onder de loep genoemen. "Maar het is ook weer niet zo dat het een rollenspel wordt", aldus Overmeer. Ook de psychologische aanpak van debatten komt aan bod. Dat De Croo verbeten van start ging gaan, was op het N-VA-hoofdkwartier verwacht.

Standpunten van andere partijen en vooral de manier waarop ze reageren op N-VA-voorstellen en -uitlatingen wordt systematisch bijgehouden. De Wever de volgende weken in een debat overtreffen wordt moeilijk voor zijn tegenstanders. Daarvoor zullen ze perfect voorbereid aan de start moeten verschijnen of een duel vermijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234