Zondag 22/05/2022

De maand van Dito'Dito

Oktober wordt de maand van Dito'Dito. Op vier weken tijd toont het Brusselse theatergezelschap elf nieuwe voorstellingen (of voorstellinkjes), gebundeld in een overkoepelend programma. Voor October'Oktober wordt hun kern uitgebreid tot dertig acteurs en muzikanten.

Op tijd en stond zorgt Dito'Dito voor nieuw leven in de Brusselse theaterbrouwerij. Een van hun beproefde strategieën is vreemdgaan. De voorbije seizoenen was het Franstalige transquinquennal hun vaste partner, een alliantie die leidde tot het voor het Theaterfestival 1998 geselecteerde ja ja maar nee nee. Voor October'Octobre gaat Dito'Dito een 'mini-monsterverband' aan met de Beursschouwburg en het Théâtre de la Balsamine. Net als de theaters zijn ook de spelers en muzikanten met wie wordt samengewerkt, van twee- en meertalige komaf. Opvallend is de aanwezigheid van het voltallige Bronstig Veulen (net afgestudeerd aan het RITS) en van het Frans-Belgische Eftuentafel. Samen met de leden van Dito'Dito werken zij aan Colère, een 'massaspel' waarin elk van hen kwijt kan wat hem of haar op de lever ligt. Per weekend worden twee of drie creaties getoond. Naast Colère zijn dat de komende dagen Mechelen, een komedie van Guy Dermul, en Phi-Phi, een operette over een beeldhouwer die het niet zo nauw neemt met de echtelijke trouw. Eén week later volgen Les Mères, een komedie van de Nederlandse René Eljon, en een geënsceneerde discussie tussen Amid Chakir en Willy Thomas over het multiculturele Brussel. Stukken van Gerardjan Rijnders en Dimitri Masyn staan nog later op het programma. Elke voorstelling staat voor een ander genre of een nieuwe invalshoek. "De mensen die deelnemen, bepalen hoe het geheel er zal uitzien", zegt Willy Thomas van Dito'Dito. Een rode draad werd niet vooraf vastgelegd, al is het thema Brussel nooit ver weg. "Het is plezierig om op korte tijd veel mensen over de vloer te krijgen, zelfs als die ontmoetingen vluchtig zijn. Onze afspraak is om per project twee weken te werken en het dan te tonen." Is elf projecten te overzien? "Het is druk, maar we hebben niet het gevoel dat we ons aan het overwerken zijn. De spelregels zijn gewoon anders: ieder van ons gaat er zeer ongedwongen mee om."

October'Octobre door Dito'Dito. Op 30 september, 1, 2, 14, 15 en 16 oktober in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel, telkens om 20.30 uur (tel. 02/513.82.90). Op 7, 8, 9, 21, 22 en 23 oktober in het Théâtre de la Balsamine, Félix Marchallaan 1, 1030 Brussel, telkens om 21 uur (tel. 02/735.64.68). Kaarten: 250 frank (6,2 euro) per avond.

GRATIS: 20 tickets voor de eerste voorstelling in de Beursschouwburg. Bel morgen, donderdag, tussen 13 en 14 uur naar 02/513.82.90.Foto RV

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234