Maandag 21/06/2021

Economie

De lokroep van Macron klinkt tot in Ukkel

Michel Maus. Beeld Photo News
Michel Maus.Beeld Photo News

Michel Maus professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Het zijn drukke tijden in fiscaal wonderland. Mede onder impuls van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de EU is quasi elk zichzelf respecterend land zichzelf fiscaal opnieuw aan het uitvinden. Dit is een noodzaak. De initiatieven van de OESO en de EU hebben ondertussen duidelijk gemaakt dat het tijdperk van de niche-fiscaliteit, waarbij cadeaus worden gegeven aan de happy few, op zijn einde loopt. Ook ons land heeft dit ondertussen mogen ervaren met de fameuze excess profit rulings die door Europa als staatssteun werden afgeschoten, en met Amerikaanse druk op het systeem van de notionele interestaftrek.

De internationale druk is dan ook de katalysator geweest om fiscale hervormingen door te voeren. In de eerste plaats is dat het geval in de vennootschapsbelasting, waar niet langer typische gunstregimes als middel worden gebruikt om buitenlandse ondernemingen aan te trekken maar wel het tarief van de vennootschapsbelasting. In ons land heeft de regering in het zomerakkoord beslist om het tarief van de vennootschapsbelasting te laten zakken van 33,99 procent naar 25 procent. Maar België is natuurlijk niet het enige land dat stappen in deze richting zet. Zo zal bijvoorbeeld het tarief van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk naar 15 procent worden gebracht, in Luxemburg naar 18 procent, in Nederland naar 20 procent, in Frankrijk naar 25 procent en andere landen zullen nog volgen.

België fiscale oase

Wat opvalt, is dat heel wat landen in de slipstream van deze hervormingen in de vennootschapsbelasting ook proberen de vermogende ondernemers aan te trekken. Het is natuurlijk al langer bekend dat ons land internationaal gekend staat als een fiscale oase voor vermogende Fransen en Nederlanders, die in ons land komen genieten van het gebrek aan vermogensbelasting en van een belasting op meerwaarden van aandelen. Andere landen proberen nu de exodus van fiscale vluchtelingen te doen keren door zelf met nieuwe gunstregimes voor de dag te komen of hun vermogensfiscaliteit te versoepelen. Zo heeft Italië ondertussen een fiscale rijken-regeling ingevoerd die erop neerkomt dat wie zich in Italië komt vestigen en er minstens negen jaar blijft maximaal 100.000 euro inkomstenbelasting moet betalen, ongeacht de omvang van het inkomen.

Frans president Emmanuel Macron op een bijeenkomst in Lyon. Beeld REUTERS
Frans president Emmanuel Macron op een bijeenkomst in Lyon.Beeld REUTERS

En deze week raakte ook bekend dat president Macron in Franrijk de vermogensbelasting, beter gekend als de impôt sur la fortune (ISF), gaat afschaffen. Deze belasting, die in 1982 onder de socialistische president Mitterand werd ingevoerd, belast iedereen met een nettovermogen van meer dan 1,3 miljoen euro. De belasting verloopt via een schijfsysteem, startend met een tarief van 0,5 procent dat oploopt tot 1,5 procent voor de schijf boven 10 miljoen euro. Met de afschaffing hoopt president Macron de rijke Fransen terug te halen die sinds de jaren 80 Frankrijk om fiscale redenen zijn ontvlucht. De maatregel zou dan ook volgens het Elysée budgettair positieve gevolgen moeten hebben, aangezien de impôt sur la fortune weliswaar 5 miljard euro opbrengt, maar anderzijds 20 miljard euro aan belastinginkomsten zou kosten door de fiscale exodus. De vermogensbelasting wordt echter wel niet volledig afgeschaft, in die zin dat enkel nog het onroerend vermogen door de belasting zou worden getroffen en niet langer het roerend vermogen.

Aangezien president Chirac er politiek niet in is geslaagd de impôt sur la fortune af te schaffen en president Sarkozy het zelfs niet heeft aangedurfd om dit op tafel te leggen, kan deze demarche van president Macron wel tellen qua symboliek en impact. Er kan dan ook worden verwacht dat deze fiscale politiek heel wat fiscale vluchtelingen naar hun Franse vaderland zal doen terugkeren.

In pakweg Ukkel zijn ze gewaarschuwd. We mogen immers niet vergeten dat veel uitgeweken Fransen in eigen land fiscaal naar de uitgang werden gedwongen en niet naar België zijn komen afzakken voor het mooie weer. En wonen in België betekent ook effectief wonen in België, zo niet is er het risico op domiciliefraude. Een verzachting van het Franse fiscale klimaat zal dus zeker zijn effect hebben.

Strijd om vermogende burgers

De voorgenomen hervorming van de impôt sur la fortune in Frankrijk is typerend voor de mindset van heel wat landen, waar de fiscale strijd is losgebarsten om buitenlandse ondernemingen en vermogende burgers aan te trekken. Een pure vermogensbelasting past niet bij deze doelstelling, wat eerder ook al Ierland, Italië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Finland, Luxemburg, Zweden en Spanje hebben beseft. Vandaar dat we hiermee in België zeer voorzichtig moeten zijn. De vraag stelt zich of het dan wel verstandig is om, net op het moment dat vermogensbelastingen in andere landen onder druk staan, een ondertussen fel gecontesteerde taks op effectenrekeningen in België in te voeren, temeer omdat dit eigenlijk gewoon een vermogensbelasting op effecten is.

De Franse zakenman Bernard Arnault heeft een appartement in Ukkel. Hij kwam naar ons land voor het gunstige fiscale regime. Beeld AFP
De Franse zakenman Bernard Arnault heeft een appartement in Ukkel. Hij kwam naar ons land voor het gunstige fiscale regime.Beeld AFP

En uiteraard: de fiscaliteit moet rechtvaardiger worden, maar een vermogensbelasting die puur het vermogen belast, los van enig rendement, is daarvoor niet de oplossing omdat dit onder de vermogenden als niet rechtvaardig wordt aanzien.

Laten we misschien al eens beginnen om niet het vermogen zelf maar wel alle reële inkomsten uit vermogen, zoals meerwaarden op aandelen en huurinkomsten, effectief te gaan belasten. Dat zou al een hele stap zijn en is meer aanvaardbaar. Maar soit, onze politici denken er anders over en dat zal allicht niet zonder gevolgen blijven. Als het regent in Brussel, en de zon schijnt in Parijs, waaraan zou u dan de voorkeur geven?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234