Zondag 02/10/2022

De lijsttrekkers van Groen!

West-Vlaanderen: Bart Caron
Voor Jef Tavernier zat er geen verkiesbare plaats meer in door een vete tussen de Brugse en de Oostendse afdelingen in West-Vlaanderen. Groen! zat er met de handen in het haar, tot Bart Caron besliste dat hij niet met de rest van zijn VlaamsProgressieve partijgenoten naar sp.a zou overstappen. In geen tijd was het lijsttrekkerschap van Caron, ex-kabinetschef van Bert Anciaux en nu Vlaams Parlementslid, beklonken. Aan de linkerzijde krijgt hij de concurrentie van John Crombez, nieuw boegbeeld van sp.a, en van zijn gewezen strijdmakker Geert Lambert (SLP). Kamerlid Wouter De Vriendt - die zich de voorbije twee jaar ontpopte als verdienstelijk parlementslid en sterke man in West-Vlaanderen - duwt de lijst, samen met gewezen atlete Veerle Dejaeghere.

Oost-Vlaanderen: Filip Watteeuw
Filip Watteeuw is niet meteen een bekende bij het grote publiek, maar draait in het groene bolwerk Gent al een tijdje mee als sterkhouder. Sinds Els Keytsman in 2007 ontgoocheld haar biezen pakte, stond het in de sterren geschreven dat hij zou doorgroeien naar de nationale politiek. Hij mag nu de rechtstreekse strijd aangaan met stadsgenote en collega-gemeenteraadslid Freya Van den Bossche. De tweede Oost-Vlaamse zetel wordt warmgehouden voor het Oudenaardse gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman, al houden sommige groenen er rekening mee dat de afscheidnemende Vera Dua vanop de lijstduwersplaats over haar kan springen. Nu Groen! het goed doet in de peilingen wordt er in Oost-Vlaanderen, waar de partij traditioneel goed scoort, rekening gehouden met een derde zetel in het Vlaams Parlement. Die zou logischerwijze naar Elke Decruyenaere gaan, ook gemeenteraadslid in Gent.

Vlaams-Brabant: Hermes Sanctorum
In Vlaams-Brabant kiest Groen! met Hermes Sanctorum voor wat ze zelf omschrijven als "een jonge nieuwe belofte". Sanctorum, die politieke ervaring opdeed als schepen van Overijse, moet het meteen opnemen tegen een tegenstander van formaat: Frank Vandenbroucke. Groen! mikt in Vlaams-Brabant op het behoud van de huidige zetel, al kan er met wat geluk een tweede uit de brand gesleept worden. Die zou dan voor de Leuvense Tie Roefs zijn, die een al even onbekende nummer twee is. Uittredend Vlaams parlementslid Eloi Glorieux steunt de lijst vanop de lijstduwersplaats, nadat hij zich na tien jaar in het parlement niet meer kandidaat stelde. Eminence grise Magda Aelvoet duwt de lijst bij de opvolgers.

Antwerpen: Mieke Vogels
Voorzitter Mieke Vogels trekt zelf de lijst in Antwerpen, waar ze de strijd aanbindt met de tenoren van de andere partijen. Ze moet onder meer optornen tegen Kris Peeters (CD&V), Dirk Van Mechelen (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA). Ter linkerzijde komt de concurrentie van Caroline Gennez en Patrick Janssens, met wie Vogels ook op het Antwerpse strijdtoneel al meermaals de degens kruiste. Rudi Daems, nochtans een van de sterkste Vlaamse Parlementsleden van de afgelopen legislatuur, stopt ermee maar steunt de lijst wel vanop de voorlaatste plaats. Senator Freya Piryns, die nochtans graag naar het Vlaams Parlement zou verhuizen, heeft geen verkiesbare plaats. Zij duwt. De eerste opvolgersplaats is voor jongerenvoorzitter Kristof Calvo, die zich mag warmlopen tegen de tijd dat Vogels in 2011 de Senaatslijst trekt. Kempenaar Dirk Peeters staat op twee en heeft de beste kansen om in het zog van Vogels verkozen te worden als Groen! in Antwerpen opnieuw twee zetels behaalt. Wordt het meer, dan staat ook Joost Fillet klaar om naar Brussel te gaan.

Brussel: Luckas Vander Taelen en Bruno De Lille

Op de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement kiest Groen! voor een oude bekende: ex-filmmaker Luckas Vander Taelen. Vander Taelen was in een vorig leven al eens schepen en Europarlementslid voor de groenen. Hij neemt het op tegen onder meer Pascal Smet, Steven Vanackere en Sven Gatz. Kamerlid Tinne Van der Straeten duwt de lijst. De uitdaging is groot: in een uiterst versnipperd partijlandschap een van de zes Brusselse zitjes in het Vlaams Parlement binnenrijven. Gewezen minister Adelheid Byttebier valt volledig uit de boot, want de lijst voor het Brussels Parlement wordt getrokken door gewezen Brussels schepen Bruno De Lille.

Limburg: Johan Danen
Het is alweer een tijdje geleden dat Limburg nog een groene volksvertegenwoordiger afvaardigde naar Brussel, en door interne discussies over het al dan niet in kartel gaan met sp.a is de partij er ook stevig door elkaar geschud. Net als in 2007 trekt Johan Danen de lijst, in de hoop dat het deze keer wel een zetel oplevert. Als relatief onbekende politicus moet hij het in Limburg opnemen tegen kleppers als Marino Keulen en Jo Vandeurzen. De socialistische concurrentie komt van Peter Vanvelthoven en, als eerste opvolger, ex-Agalevminister Ludo Sannen. De Hasseltse schepen Toon Hermans duwt de Groen!-lijst.

Europa: Bart Staes
Bart Staes geldt als een van de beste Vlaamse Europarlementsleden. Het verbaast dan ook niet dat hij al heel vroeg werd aangeduid als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Makkelijk wordt het niet, want de Vlamingen hebben deze keer een zetel minder te verdelen dan in 2004. Bovendien moet Staes de krachtmeting aangaan met grote namen als Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt. Aan de linkerzijde is de concurrentie iets minder overweldigend. Daar trekt Kathleen Van Brempt de sp.a-lijst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234