Zondag 28/11/2021

De lijst der zwarte lijsten

Geviseerde sectoren verdedigen hun zwarte lijsten met wanbetalers

l De verzekeraars houden in

het samenwerkingsverband Datassur gegevens bij van wanbetalers, fraudeurs en klanten die grote risico's inhouden. Er staan momenteel ongeveer 148.000 'registraties' in. Het aantal namen in de lijst ligt iets lager, omdat één klant meerdere keren in de lijst kan voorkomen.

l Proximus, Mobistar, Base en

Telenet gebruiken Preventel, een zwarte lijst waarop iedereen terechtkomt die een factuur van meer dan 50 euro niet betaalt. Volgens de recentste ramingen bevat de lijst meer dan 200.000 namen.

l Het Algemeen Eigenaars

Syndicaat (AES), dat verhuurders groepeert, gaf haar zwarte lijst op na een juridische actie. Volgens Katelijne Douwers van AES heeft de lijst nooit meer dan enkele tientallen namen bevat.

l Volgens de Privacycommissie

bestaat er ook in de petroleumsector een zwarte lijst. Het project 'Door Raiders' registreert via een camera de nummerplaten van voertuigen die tanken en doorrijden zonder te betalen.

l De grote supermarktketens

houden via de vzw Preventie en Veiligheid een bestand bij met de namen van winkeldieven. Eind 2004 bevatte die lijst meer dan 66.000 registraties van diefstallen. (GoV)

'Wij respecteren de rechten van wanbetalers'

Problemen met zwarte lijsten van wanbetalers? Nee hoor. Verzekeraars en gsm-operatoren reageren unisono op de plannen van de regering om de wildgroei aan zwarte lijsten in te perken. 'Wij hebben altijd de wet gerespecteerd', maken ze zich sterk. 'Was het maar zo', zucht Spiritkamerlid Annemie Roppe.

Brussel

Eigen berichtgeving

Gorik Van Holen

Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a) wil de huidige chaos aan banden leggen door het aantal zwarte lijsten te beperken en strenge voorwaarden op te leggen (DM 9/3). Op zwarte lijsten houden bedrijven de gegevens van wanbetalers bij om hun branchegenoten te waarschuwen voor 'slechte' klanten. De bekendste lijsten zijn Datassur van de verzekeringssector en Preventel van de gsm-operatoren (zie kader). Critici wijzen er al langer op dat de zwarte lijsten een loopje nemen met de consumentenrechten. Niet alleen sluiten ze mensen zonder enige externe controle uit van dienstverlening, bovendien zouden sommige bedrijven de lijsten ook als drukkingsmiddel gebruiken om klanten betwiste rekeningen snel te doen betalen. Bovendien weten klanten vaak niet dat ze op een zwarte lijst terechtkomen, wat in strijd is met de privacywetgeving.

Daniel Frala van Datassur maakt zich sterk dat zulke wantoestanden in de verzekeringssector niet voorkomen. "Ex-verzekerden die op een zwarte lijst staan, krijgen inzage in hun gegevens en kunnen ze verbeteren. We hanteren ook objectieve criteria. Alleen wie door zijn verzekeraar aan de deur wordt gezet, komt op de lijst." Ook Patti Verdoodt van Mobistar, dat lid is van Preventel, ontkent dat de privacy wordt geschonden of dat de lijsten als chantagemiddel worden gebruikt. "Wie een factuur betwist, kan daarover klacht indienen. Zolang die procedure loopt, komt niemand op een zwarte lijst." Beiden benadrukken ze dat de lijsten alleen toegankelijk zijn voor bedrijven uit de sector.

Over het feit dat er een striktere reglementering komt, lopen de meningen uiteen. Frala vindt het een overbodig initiatief. "De privacywet van 1992 biedt consumenten voldoende garanties", vindt hij. Verdoodt is wel blij dat er duidelijke afspraken komen. Ze wijst erop dat zwarte lijsten eigenlijk bedoeld zijn om consumenten te beschermen. "Sommige mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden. Een zwarte lijst voorkomt dat ze naar een andere operator stappen als ze hun rekening niet kunnen betalen en zo schulden opstapelen. Bovendien draaien de andere klanten op voor wanbetalers, want de kosten worden uiteindelijk toch verrekend in de tarieven."

Annemie Roppe, die vorig jaar een wetsvoorstel indiende om zwarte lijsten te verbieden, is niet onder de indruk. "Waarom geeft de Privacycommissie telkens weer een negatief advies? Mensen weten niet eens dat ze op een zwarte lijst staan, laat staan waarom. Het is tijd om de wildgroei een halt toe te roepen." Ook Test-Aankoop maakt zich zorgen over de zwarte lijsten, maar is het wachten op een reglementair kader moe. De consumentenorganisatie maakte gisteren bekend dat ze Preventel in gebreke stelt en eist dat het gebruik van de lijst wordt stopgezet. Zo niet volgen er juridische acties.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234