Donderdag 12/12/2019

Openbaar vervoer Update

De Lijn waarschuwt voor hinder voor bus- en tramverkeer na mislukte verzoeningsvergadering

Beeld BELGA

De Lijn waarschuwt voor hinder voor het bus- en tramverkeer in heel Vlaanderen nadat een verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden over het sociaal conflict in Vlaams-Brabant is mislukt. Volgens vakbond ACOD is een staking morgen in heel Vlaanderen ‘niet meer te vermijden’. De christelijke en liberale vakbond nemen woensdag niet deel.

ACOD-secretaris Rita Coeck schuift de schuld voor de mislukking van het overleg in de schoenen van De Lijn. “Na de acties van de voorbije dagen hadden we gehoopt dat De Lijn met voorstellen over de brug zou komen. In plaats daarvan heeft men ons alles nog eens laten uitleggen waarbij we tevergeefs heel pragmatische oplossingen aangereikt hebben die De Lijn geen geld zouden kosten”, aldus Coeck.

Ze verduidelijkt nog dat de stakingsoproep voor woensdag geldt voor alle personeelscategorieën van De Lijn.

Met de stakingsactie protesteren de vakbonden tegen tal van problemen bij De Lijn in Vlaams-Brabant, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en de slechte planning voor de controleurs. Een deel van de buschauffeurs staakt al acht dagen.

ACV en ACLVB staken niet mee

De christelijke vakbond ACV steunt de staking bij De Lijn in Vlaams-Brabant niet langer. Hij zal ook niet deelnemen aan de staking in heel Vlaanderen woensdag.

“De aangekaarte problemen, die er overigens wel degelijk zijn, zijn onvoldoende voor een nationale staking”, zegt ACV-vakbondssecretaris Jo Van der Herten. “Wij geloven bovendien dat verder overleg tot een oplossing kan leiden voor de problemen met betrekking tot de planning van chauffeurs en controleurs, de werking van de HR-administratie en van de technische diensten.”

De vakbondsman wijst op het ontwerpakkoord dat zijn vakbond donderdag bereikte met de directie. Maar de andere bonden stuurden toen hun kat naar het overleg. “De impasse is momenteel compleet. Ik vrees dat er pas donderdag opnieuw gepraat zal worden”, aldus nog Van der Herten.

De liberale vakbond ACLVB zet de staking in Vlaams-Brabant door, maar aan de stakingsactie voor heel Vlaanderen doen de liberalen ook niet mee. “Vermits de verzoeningsvergadering dinsdag niets heeft opgeleverd, wordt de staking in Vlaams-Brabant verder door ACLVB ondersteund”, zegt de vakbondsman. Maar de liberale bond roept niét op om de acties uit te breiden naar de rest van Vlaanderen. “Wij blijven vragende partij om opnieuw te onderhandelen vanaf 14 november. Ook de verzoeningsvergadering vandaag kwam er overigens op onze vraag”, klinkt het.

Beeld BELGA

 ‘Snap echt niet waarom morgen gestaakt moet worden’

Directeur-generaal van de Lijn Roger Kesteloot vindt dat de staking die de socialistische overheidsvakbond ACOD woensdag houdt “alle redelijkheid te boven” is. “Ik snap niet waarom er morgen gestaakt moet worden”, verklaarde hij in ‘Terzake’. Hij wijst erop dat er maar één vakbond staakt en vindt dat de christelijke vakbond “moedig” is door niet aan de staking deel te nemen.

Kesteloot zegt ook dat het niet klopt dat de top van De Lijn niet naar de vakbonden en de werknemers luistert. De baas van De Lijn vindt het voorts “zeer bizar” dat tijdens de verzoeningsvergadering het ACOD een pamflet verspreidde waarin opgeroepen werd tot staking. Volgens hem werkt het ACOD met de staking mee aan de privatisering van De Lijn.

De directeur-generaal benadrukte ook dat er voor elk probleem dat de vakbonden aankaarten aan een oplossing wordt gewerkt. Ook de klachten dat de chauffeurs hun vakantie niet kunnen opnemen, schoof hij van tafel: alle vakanties van 2019 kunnen opgenomen worden, ook in Vlaams-Brabant, verzekerde Kesteloot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234