Zondag 05/02/2023

De Liga voor Mensenrechten: "GAS-boetes zijn bijzonder verontrustende evolutie"

De Liga voor Mensenrechten plaatst ernstige vraagtekens bij het gebruik van gemeentelijke administratieve sancties, de zogenaamde GAS-boetes. Dat heeft de organisaties vanavond laten weten. De Liga is onder meer van mening dat het principe van de scheiding der machten wordt opgeheven.

Ellen Provoost

Het kernkabinet was het woensdag eens geraakt over de verhoging van de maximumbedragen van de GAS-boetes. Ook lijkt er eensgezindheid dat gemeenten de mogelijkheid zullen krijgen om minderjarigen al vanaf veertien jaar op de vingers te tikken, in plaats van zestien jaar nu. De Liga voor Mensenrechten noemt dat nu een "bijzonder ingrijpende" en "verontrustende" evolutie. De Liga stelt zich vooral vragen bij het feit dat de bevoegdheid van gemeenten om te sanctioneren erg groot wordt. Ze kunnen namelijk beslissen welke gedragingen strafbaar zullen zijn en welke sancties hierop volgen.

Onzekerheid
"De bevoegdheden waarover de gemeenten vandaag beschikken, zijn dus zowel wetgevend als rechterlijk", aldus de Liga. "Het principe van de scheiding der machten wordt opgeheven en daarmee ook de bescherming tegen eventueel misbruik of machtsoverschrijding." Ook is de organisatie verontrust omdat iedere gemeente zelf kan invullen wat onder overlast wordt verstaan. "Dit zorgt voor rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid. In de ene gemeente worden zaken getolereerd die in de andere bestraft worden. Zijn alle Belgen dan nog wel gelijk voor de wet?"

Belangenvermenging
Bovendien vreest de Liga dat het systeem van de GAS-boetes aanleiding kan geven tot belangenvermenging, aangezien de administratieve boetes rechtstreeks de gemeentekas ten goede komen. "De vervolging en bestraffing van misdrijven zijn in een rechtstaat de taken van de rechterlijke macht", beklemtoont de Liga voor Mensenrechten nog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234