Woensdag 01/02/2023

De leukste zomerbars, ook bij rotweer

null Beeld RF
Beeld RF

Aah, een zwoele zomeravond, de zon die langzaam ondergaat, een cocktail in de hand... tot je de Belgische zomer tegen het lijf loopt. Goesting trok met de paraplu in de hand door het ganse land langs de zomerbars die niet bang zijn van een wolkbreukje meer of minder.

Redactie Goesting

VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL

Doordeweeks feesten in Dilbeek
Geen zin om te wachten tot vrijdag om een stapje in de wereld te zetten? In Dilbeek feesten ze gewoon doordeweeks. Op het gezellige binnenplein van de Kasteelhoeve krijgen verschillende verenigingen elke dinsdagavond de kans om hún ideale uitje te organiseren. Wat dacht je van een avondje Latijns-Amerikaanse dans, een paar uurtjes stand-upcomedy, onvervalste Balkanambiance en... lekkere drankjes, of course. Als de regengoden mee komen feesten bieden de tentjes redding en worden er gratis paraplu's uitgedeeld, slim!
Tot 30 augustus. Kasteelhoeve, De Heetveldelaan 4, 1700 Dilbeek. www.facebook.com/zomercafedilbeek.

Haute culture in Leuven
Vijf weken lang wordt het dak van het museum omgetoverd tot Bar A Muze. Geen wonder dat er schoon volk als Stijn Meuris, Lize Spit en Liesa van der Aa langskomt. De bar is gratis vanaf 20 uur, voor de optredens dien je een ticket te kopen. In het weekend is het party hardy geblazen op de vetste beats. De optredens gaan altijd door in de museumzaal die uitkomt op het dakterras. De bar blijft buiten maar heeft een handige shelter, olé.
14 juli tot 21 augustus. Bar A Muze in Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven. www.mleuven.be.

Zomerse geheimen in Asbeek
"Ons domein sméékt gewoon om een zomerbar", vertelt Epiphany, die samen met zus Rebekka het levenswerk van hun moeder, de betreurde modeontwerpster Kaat Tilley, voortzet. "Iedereen wordt blij als ze hier aan de vijver rondhangen, en dat bijzondere gevoel willen we met zoveel mogelijk anderen kunnen delen. Mensen bij elkaar brengen, daar houden wij van. Dat voel je ook in de bar. Het gaat echt om fijn samenzijn: aan de lange houten tafels of op een dekentje in het gras kun je genieten van de natuur, jazzmuziek én elkaars gezelschap. Valt het weer niet mee, dan verhuizen we alles naar de schuur, de poorten kunnen open en zo blijft de sfeer magisch."
17, 24, 29 en 31 juli. Secret Garden, Asbeekstraat 12, 1730 Asse. www.kaattilley.be.

Un jardin à Louvain
Leuven Vlaams? In de zomer wordt de stad een tikje Frans. Een spelletje jeu de boules met je voeten in het zand midden in het centrum, dat kan enkel in Café Jardin. De tofste tuin is die van het CC Oratoriënhof, waar je met een glas in de hand geniet van live muziek en af en toe een film. A votre bonheur! Nog een fijn weetje: de tenten staan klaar, dus iedereen houdt het droog.
3, 21 en 24 juli. Café Jardin in cc Oratoriënhof, Mechelsestraat, 3000 Leuven. www.cafe-jardin.be.

null Beeld Zomercafé Dilbeek
Beeld Zomercafé Dilbeek
Café Jardin in Leuven heeft de tentjes klaarstaan om het volk droog te houden. Beeld Café Jardin
Café Jardin in Leuven heeft de tentjes klaarstaan om het volk droog te houden.Beeld Café Jardin

ANTWERPEN

Hillbilly heaven in Berchem
De oude opslagplaats van stadsbrouwerij De Koninck is deze zomer als Smokey Jo's Garage een onvervalste hillbilly hotspot. De Amerikaanse vlag hangt trots te wapperen, sjoelbakken en Cornholespel staan klaar en voor de kids is er een heuse driewielercarwash. Het redneckthema krijgt ook vervolg op de drank- en eetkaart met overdadige porties vlees. Elke zondag schuif je aan voor de Mayor League BBQ en verder zijn er cocktailworkshops, live optredens en volg je het EK op groot scherm. In geval van overmatige nattigheid kan je schuilen in de boomhut of naar binnen vluchten.
Smokey Jo's Garage, Boomgaardstraat 17, 2600 Berchem. www.smokeyjosgarage.be.

Loungen op kunstgras in Antwerpen
Op 2 juni moest het pand naast de voormalige legendarische discotheek Zillion eraan geloven. De nieuwkomer werd The Lobby gedoopt, een knipoog naar het toekomstige hotel. Het woord 'bar' is hier een klein understatement. In de 600 m2 grote binnenruimte met even lijvig terras kan je naast eten en je keel smeren ook een designoutfit shoppen, je eigen marktwaarde een boost geven in Barbershop Chaplins. Binnen of buiten, dat kies je zelf en handig om weten: de witte stranden werden in deze nieuwe luxelounge vervangen door een modderproof kunstgrastapijt.
The Lobby, Jan Van Gentstraat 2-6, 2000 Antwerpen. www.thelobby-antwerp.be.

24 verdiepingen vertier in Antwerpen
Een tikkeltje meer down-to-earth, hoewel gevestigd op de 21ste verdieping van Antwerpens derde hoogste gebouw, is Klub Goud. Vanaf deze bijzondere venue zie je deze zomer bij een schitterend 360 graden-uitzicht over de stad - in het beste geval - al dansend de zon opkomen. De 24 etages van de Antwerp Tower werden bovendien opengesteld voor tijdelijke initiatieven, samen goed voor de grootste pop-up van Vlaanderen.
A-Tower, De Keyserlei 5, 2000 Antwerpen. www.a-tower.be.

Bier vs. stadsvernieuwing in Mechelen
In M-Pop krijg je niet enkel verfrissende dranken en gezonde snacks op je bord, ook al wat te maken heeft met stadsvernieuwing duwen de uitbaters vriendelijk door je strot. Denk aan mini-tentoonstellingen rond stadsontwikkelingsprojecten zoals de Tinelsite en het station, of lezingen en wandelingen. Dit alles is ongetwijfeld leuker met een biertje van de Mechelse brouwerij Het Anker of brouwerij Alken-Maes, die per uitzondering het leverancierschap delen. Bij regenweer zijn er 40 zitplaatsen binnen, slim bekeken van die ontwikkelaars.
M-Pop, Botermarkt 12, 2800 Mechelen. www.mechelenmorgen.be.

undefined

null Beeld Smokey Jo's Garage in Antwerpen.
Beeld Smokey Jo's Garage in Antwerpen.
Bij M-Pop in Mechelen kan je makkelijk naar binnen vluchten. Beeld Eddy Verschueren
Bij M-Pop in Mechelen kan je makkelijk naar binnen vluchten.Beeld Eddy Verschueren

West-Vlaanderen

Creativiteit koning in Kortrijk
In het leegstaande politiecommissariaat op de Kortrijkse Overleie komt het hippe Villa Pand.A te zitten. "We maken er een funky ontmoetingsplek van, waar je van verfrissende drankjes nipt en gezonde gerechten smult", legt uitbater Arjen trots uit. De kalender staat bomvol: artiesten die nog geen podium kregen, maar er wel écht een verdienen, krijgen de spotlights. Kunstenaars, muzikanten, comedians,... Allemaal mogen ze om ter creatiefst zijn. Slechtgezinde weergoden? Dan waan je je binnenin het politiecommissariaat met de zeteltjes, kaarsen en intieme concerten in de gezelligste woonkamer ooit.
Tot eind augustus. Villa Pand.A, Sint-Amandslaan 30, 8500 Kortrijk. www.facebook.com/pandakortrijk.

Kunstig en bruisend in Brugge
Ook dit jaar kun je in Brugge terecht in het populaire Urb Egg-café, een kunstige plek op de oevers aan de Gentpoort. Vorig jaar zag de bar in teken van de Triënnale het levenslicht én haalde ze ineens als meest bruisende initiatief de Best of Brugge Award. Dit jaar zijn ze weer lekker trendsettend: je sipt er van de gin van nationale cocktailheld Ran van Ongevalle van The Pharmacy of krijgt dankzij twee kunstinstallaties al een voorproefje van de volgende Triënnale. En bij regen chill je gewoon languit in een van de containers - ga voor die ene die half over het water hangt!
Tot eind augustus. URB EGG, Gentpoort, 8000 Brugge. www.facebook.com/URBEGGCafe.

Kleurrijke cocktails in Knokke
In Duinbergen vind je de strandbar der strandbars: de Blue Buddha Beachclub. Zandkasteel- of petanquetoernooien overdag en live muziek of dj's zorgen er voor de fun, maar extra leuk wordt het wanneer ze achter de bar de koelkast opentrekken en aan het mixen gaan. De decadente cocktails en zalige smoothies die ze daar creëren zijn een feilloze boost voor je zomergevoel, weer of geen weer. Zeker die felblauwe Blue Buddha Cocktail, met ananas, gin, Blue Curaçao en gin. Plensbuien bederven de pret niet, want het terras is dankzij partytenten en giga parasols grotendeels overdekt.
Tot 18 september. Blue Buddha Beachclub, Zeegrasstraat 1, 8301 Knokke-Heist. www.bluebuddhabeachclub.be.

Fiesta locale in Oostende
Elke dag brengen cocktails en tapas je hier in de ultieme feeststemming, waarna het swingen, swingen, swingen geblazen is tot een gat in de nacht. Zélfs als het regent, want dan verkast het hele feestje gewoon naar het overdekt terras.
Tot 18 september. Polé Polé Beachbar, Vlaanderenstraat 90, 8400 Oostende. www.facebook.com/polepolebeachoostende.

Plaats genoeg om te schuilen bij Villa Pand.A in Kortrijk. Beeld RF
Plaats genoeg om te schuilen bij Villa Pand.A in Kortrijk.Beeld RF
Bij rotweer verhuizen alle party people gewoon naar de warme, gezellige tent van Pulobar in Ardooie. Beeld RF
Bij rotweer verhuizen alle party people gewoon naar de warme, gezellige tent van Pulobar in Ardooie.Beeld RF

OOST-VLAANDEREN

Urban beach in Melle
Het plein Vogelhoek in hartje Melle wordt omgetoverd tot een urban beach met zand, palmbomen, hangmatten, tropische sfeer en muziek. De strandbar huist in een retro oldtimer en serveert naast cocktails en pastis ook de ontzettend hippe negroni. Speciaal voor de zoetekauwen wordt op zaterdag een foodtruck met lekkers uitgerold en zondag luidt de cava- en oesterbar aperitiefdag in. Dj's on the side zorgen voor de finishing touch. Voor kleine strandjutters is er een kidscorner, compleet met springkasteel en zandbak in een boot. De belangrijke matchen van het EK kun je hier op groot scherm volgen. En zelfs ana minder paradijselijke dagen is gedacht: de bar grenst aan een café, dus als het regent wordt die infrastructuur gebruikt. Onder de luifels kan je schuilen bij zachte zomerbuitjes.
Melle Plage, van 10 juni tot 28 augustus (gesloten van 12 tot 28 juli), Plein Melle Vogelhoek, Merelbekestraat 99, 9090 Melle. www.melleplage.com.

Het dak eraf in Gent
Er zijn zo van die plekken die zo fantastisch zijn dat je ze liever voor jezelf zou houden. Dit is er zo eentje! Op het dak van de Galvestonfabriek geniet je van een slow cocktail, een lichte lunch of een uitgebreid diner met een spectaculair zicht op de stad, weg van alle drukte. Je proeft er Belgische-Franse klassiekers met een hoek af. Ook vegetarische foodies worden hier trouwens netjes op hun gastronomische wenken bediend. En zodra de keuken zijn deuren sluit, transformeert de rooftopresto in een gemoedelijke bar. Tip van de dag: Gaston is hip, hot and happening, op tijd reserveren is de boodschap zelfs als de zon zich niet laat zien, want er is ook een groot gedeelte dat zich indoor afspeelt.
Rooftop Bar Gaston, van 1 juli tot en met 30 augustus, Hurstweg 8, 9000 Gent. www.gaston-gent.be.

undefined

Van zodra de keuken de deuren sluit, transformeert het resto Gaston in een gemoedelijke bar. Beeld Rooftopbar Gaston
Van zodra de keuken de deuren sluit, transformeert het resto Gaston in een gemoedelijke bar.Beeld Rooftopbar Gaston

LIMBURG

Verwarmd zwembad in Hasselt
In Hasselt weten ze van wanten als het op feesten aankomt. Regenweer of zonneschijn: Ipanema Beach trakteert altijd op een stevig feestje. Schijnt de zon dan weet de klassieke combo van strand, cocktails en zwembad je vast te bekoren. Is het weer wat minder 'sjiek' dan is de binnenpatio van discotheek Versuz - overdekt met een transparante tent - een heerlijke plek om te chillen. Het zwembad behoudt permanent een temperatuur van 28 graden, ideaal voor waterratten die van een vleugje luxe houden.
Ipanema Beach, Trichterheideweg, 3500 Hasselt. ipanema-hasselt.be.

Blijven plakken in Hasselt
Een designwinkel hoeft natuurlijk niet lang te zoeken naar een sfeervolle inrichting, dus dat is de gedroomde plek voor een zomerbar. Voor Evolution Café is het de eerste editie, 's middags kan je lunchen, 's avonds serveren ze het aperitief bij voorkeur buiten, maar als het nodig is ook binnen. "Ook bij dit weer komen de mensen graag," horen we. "Het was de bedoeling om het café samen met de winkel te sluiten, maar dat is tot nog toe nog niet gelukt."
Evolution Café, Maagdendries 4, 3500 Hasselt. www.projectevolution.be.

null Beeld Ipanema Beach
Beeld Ipanema Beach
null Beeld Evolution Café
Beeld Evolution Café

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234