Dinsdag 20/08/2019

Afhaalrestaurants

De lekkerste thuisleveradressen volgens DM.city

Beeld unknown

Waarom tijd en moeite verspillen aan restaurantbezoeken als je alle lekkernijen van de planeet met enkele muisklikken ook tot bij je thuis kan laten komen? DM.city bepaalde zelf de muziek, de lichtsterkte en het gezelschap en liet gerechten vanuit de hele wereld tot voor de deur aandragen. Meer honger naar de stad? Volg DM.city Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven op Facebook.

ANTWERPEN

Pizzaboy op leeftijd

De onbetwiste koning van het afhaaleten is natuurlijk nog steeds de pizza, en een degelijke koerier vind je bij Pizza Company. Al lijkt hun menukaart misschien gecopy-pastet van andere bezorgers, de smaak maakt gelukkig een verschil. We scrollen door een uiterst flexibel aanbod. Je kiest het formaat van je pizza, de bodem en zo je wilt bepaal je ook nog eens volledig zelf de vulling. Wij laten het werk echter liever over aan de chef en pikken een van de klassieke creaties uit de ellenlange lijst. Niet veel later levert een pizzaboy op leeftijd onze Hot Lover met jalapeños, pepperoni, paprika en ui voor € 11,95 af. Met smaak storten we ons op de snelle hap en met de overschot hebben we zelfs nog genoeg voor een 'evenwichtig' ontbijt de dag nadien.

Beeld unknown

Sushifantasie

De sushihype is dan misschien wel op haar retour (zo leren we van bevriende culi-trendwatchers), onze smaakpapillen merken daar gelukkig niet veel van en we blijven ons dan ook op geregelde basis aan de Japanse lekkernij vergrijpen. Voor de verandering besluiten we voor een afhaallunch te gaan. We klikken een combo zalmmenu aan voor € 17,50 en een menuutje met 20 stuks hoso maki voor € 14,50. De hapjes bereiken ons in de universele zwarte doosjes vergezeld van onhandige wegwerpstokjes, die we stante pede vervangen door het eigen oosters bestek. Traditionele combinaties met avocado, zalm en tamago (een exotisch woord voor ei) dienen zich aan in de bekende vormen (nigiri, maki, sashimi), afgewerkt met het klassieke trio toppings. De smaak voldoet volkomen aan de verwachtingen, met als verrassende uitschieter de soft crush, een krokante sushifantasie.

Telefoon-Thai

Deze voordelige, sympathieke Thai is de enige op onze lijst die niet over een online menukaart beschikt. Bestellen doe je oldskool via de telefoon, maar troost je: het lekkers dat je ervoor in de plaats krijgt is deze archaïsche ervaring absoluut waard! Wij vroegen om een groene en rode curry met rijst, gebakken noedels met groenten en als hapje vooraf een portie dim sum. Stuk voor stuk voltreffers, het ene al wat scherper dan het andere. Voor dit festijn waren we bovendien met drie volwassenen en twee kids voor € 25 gesteld! Een fractie van wat je neertelt wanneer je uit eten gaat, en daarenboven hoefden we ons niet aan de stresserende 'tafeletiquettedrill' van het grut te wijden.

Snow Wok, 03/345.00.04

Beeld unknown

Indische bekoring

Aangezien de Indische keuken bij onze topfavorieten behoort, mag ook die in geen geval ontbreken. Ons oog én onze portefeuille vielen op dit adresje in de Diepestraat. Geen idee hoe het stekje er in de echte wereld uitziet, maar zopas aten wij in diezelfde Noord-Antwerpse straat nog fantastisch lekker in het Iraakse Tennour Restaurant, waardoor de Diepestraat bij ons nu in hoog culinair aanzien staat. Vol vertrouwen bestellen we dus enkele all time favourites: aaloo gobi (bloemkool met aardappel, € 9) en saag paneer (Indische kaas met spinazie, €10) en vullen aan met een gokje: fish korma (vis met kruiden, room en kokosnoot, € 12). Ons uiteindelijke voedselpakket blijkt nog kosteloos verrijkt met een slaatje, pittige yoghurtsaus en twee stuks naan. De kruidige inhoud weet instant te bekoren. Het vertrouwen bleek gegrond.

Vliegensvlugge kip

Zoals de pientere lezer al doorheeft, draait op dit adresje alles rond kip, die ze serveren in alle denkbare vormen. Aan het spit, verwerkt in een koninginnehapje of tot burger vermalen... You name it, Kiekes brengt het vliegensvlug aan huis. Je beslist zelf of je het oer-Vlaams houdt met appelmoes en artisanale kroketten dan wel een Mexicaanse touch geeft (gegrilde maïskolf, jalapeños) of oosters gaat met curry-mango- saus of yakitori spiesjes. Wij opteerden voor een menu met voorgerechtje, gevolgd door een halve kip met kruiden naar keuze, drie bijgerechten (warme appelmoes, witloofsalade en gebakken aardappelen) en een drankje. We legden € 25 neer en construeerden met de inhoud van een vijftal potjes een stevig én voedzaam bord.

Beeld unknown

Keizer van Uithaalland

Is pizza koning, dan zetelt de Chinese keuken zonder meer op de keizerstroon van Uithaalland. Andermaal worden we geconfronteerd met een duizelingwekkend lange menukaart. Enigszins at random laden we een mihoengerecht met garnalen en groenten in ons digitale mandje. Met € 2 leverkost voor bestellingen onder de € 25 en een euro toeslag voor betaling met kaart, gaat ons aluminium bakje uiteindelijk de deur uit voor € 19,50. Even later arriveert vanuit Deurne een genereuze portie met diverse knapperige groentjes, wat minder knapperige mihoen en voldoende scampi's. Per kilo berekend hebben we absoluut een superdeal geslagen, maar de kwaliteit in acht genomen, vinden we de betaalde som toch wat veel. Deze kost wordt gauw eentonig maar brengt ons wel tot volgende voedselwijsheid: eet nooit in je eentje Chinees! Bestel het steeds in groep zodat je verschillende schotels kan delen en je vergewist van een gevarieerde maaltijd.

Beeld unknown

Machtige penne

Omdat we ons al meermaals mispakt hebben aan een ranzige klod in vetsaus dobberende sprieten die ooit onder de noemer 'deegwaren' in een winkel lagen, zijn we uiterst voorzichtig met het bestellen van pasta via het web. Een zeer aangename verrassing wordt ons dan ook bezorgd door Basic Italian. Dit bedrijf levert pas vanaf € 10 en aangezien bijna geen enkel gerechtje dat bedrag overstijgt, zijn we genoodzaakt een menu met drank en dessert te selecteren (€ 12). Het uitverkoren gerecht verschijnt in een kartonnen beker die een machtige portie penne bevat met een erg lekkere mascarponesaus en stukken gerookte zalm, afgewerkt met verse rucola en kerstomaatjes. De pasta-sausverhouding is uitstekend. Even schrikken we van enkele vreemde harde stukjes maar bij nader inzien blijken het - geloof het of niet - pijnboompitten te zijn! Opnieuw goede punten dus. Zelfs de tiramisu-uit-een-potje kan ermee door.

Restaurant aan huis

Luxepaarden die zich niet tevreden stellen met een standaard meeneemmaal kunnen op bestelling ook heuse schotels uit goed aangeschreven restaurants in plastic bakjes over de deurmat laten schuiven. Dit afhaaleten in zijn meest culinaire verschijningsvorm bestel je bij Royal Delivery. Je hebt keuze uit meer dan 30 Antwerpse restaurants, netjes gerangschikt per keuken. We bemerken onder meer het Marokkaanse El Warda, het Afrikaanse adresje Mata Mata Pili Pili, Tropicos met Braziliaanse kaart, Meat & Eat en onze favoriete sushibar Ko'uzi. Zo geniet je van een hoogwaardige restaurantervaring bij je thuis, óf kan je zo je wil goedgelovige gasten imponeren met een piekfijn, 'huisgemaakt' maal.

GENT

Op z'n Amerikaans

Ze zijn al een tijdje populair in Gentse kringen, de ribbetjes van The Ribhouse. En terecht! Ooit al spareribs gegeten in de VS? Wij Vlamingen knagen doorgaans aan die beentjes, daar valt het vlees bijna letterlijk van de ribben. The Ribhouse neigt naar die Amerikaanse traditie: hun spareribs zijn slow cooked. Eerst maak je een keuze tussen enkele welklinkende smaken: sweet & smokey, sizzling hot & spicy, sticky honey-mustard of dry-rub. Standaard krijg je hierbij potato wedges, coleslaw en knoflooksaus. Een full slab (hele rib), sizzling hot & spicy (€ 14) graag! Op hun menukaart staat nog meer all American food, zoals maïskolf, gepofte aardappel, caesar salad en nachos. Of bestel meteen een party pack om met z'n vieren een feestje te bouwen.

Beeld unknown

Pizza House

Het moet zowat de klassieker van het thuisbezorgde eten zijn: pizza, uiteraard met bijhorende pizza boy op een scooter. Altijd moeilijk om uit dat Italiaanse aanbod één besteladres te selecteren, wetende dat je op dat moment al besloten hebt om niet voor de Amerikaanse of Turkse variant te gaan. Pizza Roma blijft populair en doorgaans is daar een reden voor. Ik bestel een grote '4 seizoenen' (€ 13,95) met een diameter van 28 cm en kaas, tomatensaus, ham, salami, champignons en paprika als beleg. Een beetje jammer dat er geen artisjok op de pizza ligt, al besef ik dat niet iedereen fan zal zijn van die groente. Voor de rest krokant, de juiste hoeveelheid kaas, zeker niet zuinig met de beloofde ingrediënten en dus perfect om eens goed te zondigen.

Glorieuze ballen

Bij Balls & Glory worden de gehaktballen gevuld met dingen waar ze van houden. Denk kervel, doperwt-munt, kaas of rodekool en peer. Altijd in lijn met de seizoenen. 's Avonds worden de ballen met stoemp en sauzen thuis geleverd, 's middags kun je ze in de Jakobijnenstraat ophalen. Intussen timmert Wim Ballieu vlijtig verder aan zijn imperium: de opgevulde ballen zijn te verkrijgen bij supermarkten en slagerijen. Dus wie net iets meer tijd of kookenergie heeft, kan zelf een stoemp of een salade ineenflansen. Iedere dag kies je tussen minstens twee vullingen. Wij proeven en keuren de doperwt-munt goed: € 12 voor zo'n typisch take-awaydoosje met seizoensstoemp, sauzen en de gewenste bal. Great balls!

Sushi à gogo

Het voelt als een van de gezondere luie maaltijden: rijst, vis, wat groenten en zeewier. In Gent zijn er slechts een paar opties om vanuit de zetel een maki-, nigiri- of sashimi-indigestie op te doen. Ikura Sushi in Oudburg is eentje van. Op hun kaart staan handige menu's die het kiezen verzachten. Anders neig ik nogal snel in een evenwichtsoefening tussen stuks, prijs, originaliteit en hoeveelheid avocado te belanden. Met een niet al te hongerige vriendin houden we het op het Ikura combo deluxe menu (€ 16,50): 4 nigiri (tonijn, makreel, zalm, garnaal), 4 maki zalm, 4 maki komkommer, 4 inside-out krab, 2 sashimi zalm en 2 sashimi tonijn. Een versgerolde deal. Weinig exotisch wel in sushiland, dus misschien moeten we een volgende keer toch de soft shell crab roll of volcano roll proeven. Vuurwerk gegarandeerd?

Beeld unknown

Recht uit Indonesië

Wie Indonesisch zegt, zegt kipsaté met pindasaus. En laat dat nu net één van de specialiteiten zijn bij Casa di Batavia, in een hoekpand tegenover het Muinkpark. 's Middags kun je online bestellen, daarna ophalen en in geval van een Indonesisch klimaat picknicken in het park. 's Avonds brengt Royal Delivery de bestelling tot aan jouw deur. Maar vooral hun lunchpakket is een prima deal: € 5,60 voor een basisgerecht (ik kies bami goreng), een groentebereiding (ik kies atjar koening) en een proteïnegerecht (ik kies kip saté ayam). Wat een verademing om tot in Gent van Indonesië te mogen genieten!

Beeld unknown

Oosters genieten

De naam Lucy Chang doet denken aan China, maar de kaart gaat ruimer: Vietnam, Thailand, Laos en Maleisië. Net als bij Casa di Batavia en Balls & Glory haal je over de middag af en laat je 's avonds leveren. Na even twijfelen over de Maleisische gele curry blijf ik bij mijn eerste idee: ik wil Peking duck (€ 16), met pancakes en hoisinsaus. Misschien een gewaagde keuze om online te bestellen, maar dat maakt het wachten extra spannend! De levering bestaat uit twee bakjes: de eend in sneetjes, de gestoomde pannenkoekjes, prei en komkommer en de saus. Lui lekkers dat pizza en pita overstijgt.

Beeld unknown

Pizza van de Turk

Blijft afwisseling niet de beste saus? Daarom mag een pizza soms Italiaans en soms Turks zijn... Een Turkse pizza is niet rond, maar lang. Het pizzabeleg is feta, spinazie, Turkse salami en ook ei. Thuis hebben we de gewoonte gekweekt een 50/50 te doen en doorgaans houden we het ook % vegetarisch: een pizza spinazie (€ 5), al dan niet met extra feta en/of ei en een pizza veggie (€ 5). Het fijne aan Turkse pizza is dat die standaard handig versneden wordt in grijpklare stukken en dat ze er een fris slaatje bij leveren. Zo voelt de maag achteraf gegarandeerd iets minder zwaar aan! O ja: bij Sezer Snack kun je ook terecht voor Italiaanse pizza, pasta of pita.
www.sezer-snack-gent.be.

Pita, kebab of dürüm?

Pita of kebab wordt vaak geassocieerd met stevig stappen. Het verschil tussen de beide kan dan ook voer zijn voor een geanimeerde cafédiscussie. En dan zwijgen we nog over shoarma... Over het omhulsel hoef ik niet te twijfelen: voor mij een dürüm in plaats van een pitabroodje. Om een of andere reden ben ik ervan overtuigd dat je dan minder koolhydraten en meer vulling krijgt. Ik kies de kip (€ 5), dat mag de pikante versie met harissa zijn. De lekker smeuïge rol voorziet mij van een flinke portie calorieën. Nu nog zorgen dat ik het geheel zonder aluminiumfolie kan consumeren. Bij Pamukkale kun je trouwens tevens voor andere snacks terecht: pizza, pasta of grill (kefta, merguez).

Pakketje Mexico

Altijd leuk als de mogelijkheden werelds zijn! Daar draagt de Wrap Up Burritobar in de Voskenslaan zeker toe bij, want ergens anders kun je niet terecht voor een pakketje Mexico. We bestellen een taco pollo (€ 6,60) met kip, paprika, zure room, kaas, sla en boontjes. Qua saus kan een avocadofan als ik niet anders dan guacamole bestellen, helaas is die niet huisgemaakt. Op zich smaakt de tortilla wel, maar al snel blijkt proper eten de grootste uitdaging.
www.wrapupburritobar.be

Beeld unknown

Festival FOOD!

Het perfecte festivalvoedsel, maar ook los van de weide kan zo'n pastabeker smaken. Bij FOOD! overgieten ze de penne met een achttal sauzen. Mijn oog blijft hangen bij de carbonara (€ 6) met room, ham, spek en oregano. Er kan er geopteerd worden voor toppings aan € 1 of € 2 per item. Sommige lonken, maar ik besluit enkel emmental toe te voegen. Best lekker, al valt die extra kaas wel als een blok op mijn maag!

Beeld unknown

BRUSSEL

Vierkante pizza

Mamma Roma heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd met haar pizza 'al taglio', ofte pizza per vierkant zoals de gewoonte is in Rome. Het begon met één zaak aan Flagey, maar intussen heeft Mamma Roma filialen tot in Parijs. Jij haalt je pizza dichter bij huis, in een van de zes Brusselse zaken. Of nog gemakkelijker: je bestelt via takeeateasy.be en laat de pizza thuis brengen. Schrik niet als je bestelling koud blijkt. De chefs van Mamma Roma raden aan de pizza zelf nog even in de oven te steken, dat maakt hem des te krokanter. Online is de keuze beperkter. Ach wat, hun signature pizza patate al tartufo is zo te verkrijgen, dus tutto bene! De mix van acht verschillende stukken lijkt ons ideaal voor een pizzaparty. Nog een tip: vanaf een uur voor sluitingstijd mag je de pizza meenemen aan de helft van de prijs.

Sushisummum

Aan sushizaken geen gebrek in Brussel. Maar er is er een die wij warm - of liever koud - aanbevelen: Sushi Shop. Vers, verzorgd en vooral bomvol smaak, hun sushi en sashimi zijn top. De keuze is gigantisch, al een geluk dat je op de site een net overzicht krijgt en kunt selecteren op ingrediënt. Een tuna lover? Probeer de chirashi met tonijn en avocado. Toch liever ook een stukje vlees? Er is sushi met foie gras en wagyu beef. Wij laten ons ook graag verleiden tot een portie edamameboontjes en een zeewiersalade. Groenten zijn gezond, hé. Ofwel stel je zelf je maaltijd samen, ofwel ga je voor een vaste schotel. Het sushisummum blijft de Black Box Deluxe. Oké, die is wat prijzig, maar voor 75 euro krijg je 54 heerlijk verse stukjes sushi, waaronder vier met sint-jakobsvruchten.

Beeld unknown

Burgerclassics

100 procent Iers Black Angus Beef, 100 procent artisanale broodjes en 100 procent verse producten: ziedaar het recept van de heerlijke burgers van Burger Republic. Het restaurant is ook een bezoekje waard, maar als je op een avond toch de gezelligheid van je eigen sofa verkiest, kun je er je bestelling afhalen. Op het menu vind je de aloude klassiekers, zoals de beef burger met tomaat, rode ui en sla en de cheese burger met de kaas van je keuze. Wie wat anders wil, kan zich wagen aan de bacon & avocado burger of de cowboy burger met homemade barbecuesaus. Goed om te weten: ze hebben ook een vegetarische burger. O ja, vergeet er geen frietjes, uiringen, maïs of misschien zelfs de BR frietjes met bacon en cheddar bij te bestellen. Wij voelen de honger al komen!

Beeld unknown

Het echte Mexico

In Brussel is lekker Mexicaans eten niet zo makkelijk te vinden. Ga dus maar op je blote knietjes zitten voor MexiGo. De eigenaars van deze exotische kruidenier slash take-away willen je de echte smaken van hun thuisland leren kennen. Staan op het menu: burrito's, taco's, tortilla's, enchilada's en guacamole. Op de site vind je een overzicht van hun aanbod, maar voor alle duidelijkheid: je kunt er geen bestelling doorvoeren. Ga gewoon even langs in de François Donstraat 47 en kies er uit de toonbank wat je lekker vindt. Je kunt de schotels ter plekke laten opwarmen of je krijgt instructies om dat thuis op de best mogelijke manier te doen. Laat de kan margarita die je ongetwijfeld ook wil dicht tot je uit de auto bent. Je zal er meer dan een glaasje van willen drinken.

Beeld unknown

Dampend hete Thai

We houden allemaal van een stevige dosis oosterse specialiteiten nu en dan, zeker als die dampend heet thuis worden geleverd. Zoals het een goede Thai betaamt, heeft TomYam een uitgebreide kaart. Mogen we een voorstel doen? Begin met de gepaneerde krabscharen, laat je nadien in vuur en vlam zetten door de pittige Khai Pad Prik - kip met Thaise basilicum en chili - en geniet van de welkome verzachting van de geparfumeerde rijst. Neem vooral de tijd om het hele menu door te nemen en de cijfertjes van je keuze te noteren. Handig is ook dat ze met een, twee of drie pepertjes de graad van spicyness aangeven, zo komen jij en je gevoelige smaakpapillen niet voor onaangename verrassingen te staan. Nog één fijn detail: als dessert serveren ze niet enkel de obligate lychees, maar ook enkele variëteiten Häagen-Dazs.

LEUVEN

Traiteur Convento

Als je voor deze toog staat, is het een hele opgave om niet álles te bestellen. Stevige kazen, originele stukjes quiche, vlees in biersaus, couscoussalade, ... Ik merk het ook aan de andere klanten: "Doe anders ook nog maar een potje van dit en een stukje van dat.' Ik ga voor het populairste gerecht: gehaktballen in een saus van Luikse stroop, met als bijgerechten seizoensgroenten en mosterdpuree (samen € 11). Om de zoete smaak van de Luikse ballen wat weg te nemen wordt een bijzonder biertje aangeraden, Special De Ryck. Topcombinatie, al doen de mosterdpuree en de kruiden op de pompoen en consoorten op zich al hun werk. Deze traiteur ontstond als tweede zaak van Convento, een antiek- en wijnzaak even verderop in de straat.

Beeld unknown

Vegetarisch Lukemieke

Regelmatig staan er mensen aan te schuiven, bakjes in de hand. Voor € 9 worden die volgeschept met drie koude porties en drie warme. Die lekkernijen vormen samen de dagschotel van Lukemieke, een restaurant dat al sinds mensenheugenis vegetarische gerechten serveert in een ontspannen sfeertje. Geen kommetje bij je? Dan krijg je voor een euro een herbruikbaar bakje mee. En dat gebeurt steeds vaker, want mensen willen gezond eten, als ze er maar niet te veel tijd in moeten steken. "Al bakken sommigen er een stukje vlees bij", lacht uitbaatster Lieve. Alles wat in het restaurant te vinden is, kan overigens mee naar huis genomen worden. Met één constante: gezond was nog nooit zo lekker!

Beeld unknown

Grootmoeders keuken bij De Blauwe Maan

Wie aan tafel aanschuift bij De Blauwe Maan mag rekenen op een exquise Frans-Belgische keuken, maar zeven jaar geleden begon de chef ook met een toog met meeneemgerechten. Van koninginnenhapje over stoofvlees tot een vis- of vleessuggestie van de dag, allemaal tussen de € 7 en de € 11. Wij proberen het stoofvlees uit, typisch zo'n schotel die er altijd wel ingaat, maar waar je zelden zelf de tijd voor neemt. Het ziet er een beetje uit als een bruin kwakje, maar smaakt top. En vooral in de knolselderpuree proef je de hand van de meester.

Beeld unknown

Oosters op z'n Turquoises

In Leuven struikel je zowat over de sushirestaurants, dus die kom je vanzelf wel tegen op je pad. En ook Chinese en Thaise take-away is er bij de vleet. Iets verrassender zijn de meeneemgerechten van Turquoise, gebaseerd op de Turkse keuken, maar met een eigen twist van chef Erdo. Zo laat hij zijn rijst liever stomen, om er een maximale smaak uit te halen met een minimum aan vet. Op de kaart, met gerechten die € 15 à € 20 kosten: pittige gehaktballetjes, gevuld bladerdeeg, spiesjes, yoghurtsaus, gegrilde vis, ... en tientallen veggie lekkernijen. Al deze gerechten kun je mee naar huis nemen, met 10% korting. Wij kozen een gevulde aubergine in de oven, en kregen er rijst en een slaatje bij. Ideaal om thuis netjes in het bord van je gasten te schikken, en net te doen alsof je het zelf gemaakt hebt!

Beeld unknown

Mexicano bij Rockin' Donki

Het ligt op de Oude Markt, het epicentrum van het nachtleven. Hier vliegen de burrito's, fajita's en taco's je om de oren, à la Mexicana. Eerst ga je voor een crunchy koekje of zachte pannenkoek met rijst, zwarte bonen, sla, zure room en kaas, daarna laat je die vullen met gegrilde biefstuk, kip of een dot guacamole en tot slot laat je er een sausje over gieten, gaande van koriander en limoen tot chilisalsa. De zaak én website zijn funky, het logo met het verbaasde ezeltje is onweerstaanbaar en vooral: voor een som van € 6,95 tot € 8,95 krijg je een stevige snack die zelfs groenten binnensmokkelt in het geplaagde maag-darmstelsel van onze arme studenten. Deze zaak overklast moeiteloos z'n soortgenoten in het genre van de snelle hap.

Beeld unknown
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden