Zondag 18/04/2021

De lekkerste eetwinkels van Brugge@AL Inleiding:Vorige week trok Al Dente op speurtocht naar restaurants in de culturele hoofdstad van Europa, vandaag gaan we op zoek naar eetwinkels in de Brugse binnenstad.

undefined

We bijten de spits af met een echte klassieker. Het Diksmuids Boterhuis in de Geldmuntstraat is een van de oudste eetwinkels van Brugge. Dit is zo'n plek die nog bol staat van de traditie, waar de motiefjes overwegend rood en wit geblokt zijn en de verkoopster je verwelkomt in een wit, stijfgestreken schort. Alfons Willems begon hier 75 jaar geleden een echte beurrerie, zijn dochter Lutgarde volgde hem op. Veertig jaar staat Lutje al achter de winkeltoog, en ze wist het boterhuis intussen uit te breiden met een grote keuze aan vleeswaren en kazen. Meer dan vijftig verschillende geitenkazen vind je er, en volgens Lutje koopt zelfs de kok van Den Gouden Harynck zijn kaas hier.

Sedert juli 2000 vind je al dat lekkers ook bij Delicatessen De Westhoek. In deze uiterst smalle zaak, die grotendeels ingepalmd wordt door de lange winkeltoog, flankeren de fijnste hammen de smeuïgste kazen. De zaakvoerder, Benny Sonneville, is geen onbekende in de Brugse horecawereld, want hij was liefst twaalf jaar maître d'hôtel van sterrenstaurant De Karmeliet. "Op een bepaalde leeftijd ben je het moe om steeds maar weer lange avonden te moeten kloppen. Bovendien droomde ik er lang van om zo'n winkel te kunnen openen", zegt hij. Benny verkoopt voornamelijk vleeswaren van het varken en gaat er prat op dat dit de enige zaak is in Brugge waar je terechtkunt voor de tongstrelende pata negra. Deze fijne Spaanse ham is afkomstig van een zeldzaam Iberisch varken met zwarte hoef - vandaar de naam - dat vooral met eikels gevoed wordt.

In de Smedenstraat brengt Carl Top al sedert 1981 zijn - voornamelijk Franse - kazen aan de man in de Kaasbolle, een plek die elke Brugse fijnproever weet te vinden. Carl, zelf de zoon van een kaasboer, voorziet alle kazen van een pittige uitleg. Probeer zeker eens de luculus (een Normandische roomkaas op basis van rauwe koemelk) of de tartarin au cognac, een Belgisch roomkaasje op basis van koemelk, gewenteld in rozijntjes en gedrenkt in cognac. Wie zijn kaasplank wil voorzien van fruit, kan daarvoor eventjes verderop terecht bij de groente- en fruitwinkel van Danny & Katrien. Dit jonge koppel biedt in hun versmarkt een rijke waaier aan verse groenten en fruit, maar ook allerlei tapenades, olijven en noten. De sauzen en soepen zijn zelf bereid, net als de dressings. Een origineel geschenk zijn de groente- en fruitmanden, die als een kleurrijk bloemstuk opgevat zijn.

Een snelle kant-en-klare lunch, daar is Christophe's Take Away sedert kort in gespecialiseerd. Vanachter een grote, diepe toog worden dikke sneden brood gesneden en belegd. Je kunt er ook een beker verse soep of versgeperst vruchtensap krijgen. Voor een warme maaltijd uit het vuistje moet je dan weer op het Sint-Amandsplein zijn, bij Pasta Presto. Hier kun je terecht voor een pasta cornetto, een goed gevulde kartonnen beker met penne en een saus (amatriciana, arrabiata, carbonara, alla toscana...) naar keuze. De zaak wordt nu al vijf jaar opengehouden door Kathy Meocci. Zij is de dochter van Ezio, een rasechte Italiaan die hier bijna dertig jaar geleden een restaurant (Le Due Venezie) opende, en niet veel later ook de delicatessenzaak La Pasta. Daar vind je versbereide Italiaanse gerechten zoals lasagne of canneloni en geïmporteerde wijnen of kazen. La Pasta is ondertussen overgenomen, maar de drie zaken maken nog steeds gebruik van dezelfde recepten. Nog meer Italianen tref je in de Academiestraat. Beniamino, Leonardo en Carmine streken hier jaren geleden neer en zijn uitgegroeid tot een begrip in Brugge. Trium is een klassieke Italiaanse trattoria. Heerlijke pasta's, wijnen, kazen en ossobuco om ter plaatse van te genieten of thuis te degusteren. Dit 16de-eeuwse pand heeft overigens een geschiedenis wat graangewassen betreft: tot de 19de eeuw huisde hier een bakkerij.

Voor een echte Brugse bakkerij moet je in de Philipstockstraat zijn. Daar is het huisnummer 33 al sedert de 16de eeuw een bakkerij. Vanaf 1945 vond de familie Van Belle er onderdak. De huidige bakker, Christian, maakt deel uit van de derde generatie. In deze oudste bakkerij van Brugge loopt het storm voor het verse boerenbrood. Een andere specialiteit zijn de noeuds de Bruges, een gekarameliseerde feuilleté gebakken in boter en suiker. Voor zuurdesembrood moet je bij Volkorenbakkerij De Trog zijn. Deze bakkerij bevindt zich pal in het toeristische circuit van Brugge, vlakbij het Begijnhof. Bart Hostens nam samen met zijn vrouw Ann de bakkerij over van zijn ouders die pioniers waren in het bereiden van zuurdesembrood en gebruikt nog steeds de recepten van zijn vader. Het assortiment telt een twintigtal soorten brood, maar ook huisgemaakte quiches, taarten en vegetarische burgers.

Nog meer biospecialiteiten vind je bij de eetwinkel Biosfeer in de Langestraat. Hier combineert Jean-Marie Vanpoperinghe zijn koksopleiding met zijn voorliefde voor de biokeuken. Je vindt er onder meer dagverse biomaaltijden, groentetaarten en huisbereide groenteburgers. Daarnaast heeft Jean-Marie als volleerd sommelier ook een selectie voortreffelijke biologische wijnen in zijn kelder.

Geldmuntstraat 23, tel. 050/33.32.43, zondag en maandag gesloten

Noordzandstraat 39, tel. 050/33.60.32, zondag gesloten

Smedenstraat 11, tel. 050/33.71.54, zondagmiddag en woensdag gesloten

Smedenstraat 41, tel. 050/34.41.45, zondag gesloten

Dweersstraat 4, 8000 Brugge, zondag gesloten

Sint-Amandsstraat 17, tel. 050/34.55.36, dinsdag gesloten

Kleine Sint-Amandsstraat 12, tel. 050/34.23.01, maandag gesloten

Philipstockstraat 33, tel. 050/33.21.46, zondag en maandag gesloten

Wijngaardstraat 17, tel. 050/33.31.37, zondag gesloten

Langestraat 130, tel. 050/34.20.05, zaterdagmiddag en zondag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234