Donderdag 20/02/2020

De laureaten

GaultMillau presenteert zijn restaurantgids 2009 en stijgt in aanzien ondanks dominantie van Michelin

Viki Geunes is chef van het jaar

Viki Geunes (36) van restaurant 't Zilte (Mol) en bekend van zijn rol in tv-programma Keukenrebellen is uitgeroepen tot chef van het jaar door restaurantgids GaultMillau 2009. Die uitgave heeft de laatste jaren aan geloofwaardigheid gewonnen, al blijft Michelin naar de kroon steken moeilijk.

Door Agnes Goyvaerts

BRUSSEL l 'Met een oplage van 40.000 exemplaren zijn wij de meest verkochte en meest gelezen gids in Vlaanderen', zegt directeur Paul Gelders trots. In zijn publicatie blijft Hof van Cleve uit Kruishoutem met 19,5 op 20 alleen aan de top.

De jaarlijkse presentaties van restaurantgidsen zijn media-eventjes geworden. Gebeurde de persvoorstelling van de GaultMillau gisterenmiddag nog in het Huis van de Toekomst, dan waren alle restaurateurs die erin zijn opgenomen 's avonds uitgenodigd in de Alfacam TV-studio's in Lint. Sinds de gids onafhankelijk werd van zijn Franse stichters staat er een energieke ploeg aan het roer die er alles aan doet om de naambekendheid te verhogen. "De eerste jaren waren wij een aanhangsel van Frankrijk" bevestigt directeur Paul Gelders, "en het heeft in den beginne wat moeite gekost om dat beeld te doorbreken, maar met onze jonge ploeg zijn we er toch in geslaagd om in korte tijd geloofwaardig te worden."

Het was nodig, want in de culinaire wereld waren de niet altijd even zuivere methodes van GaultMillau bekend. Guy Van Cauteren van 't Laurierblad in Berlare, die gisteren de prijs kreeg van de Sint-Antoniusgilde voor het promoten van varkensvlees in de betere restaurants, herinnert zich die tijden nog heel goed: "Dan kwam er een man bij me binnen die zei: 'Je suis X, rédacteur en chef de GaultMillau et je suis votre invité.' Bovendien at en dronk hij niet alleen gratis, hij verwachtte ook nog een kamer voor de nacht voor hem en zijn vrouw. Die tijden, ja, die zijn voorbij."

Ook was het een publiek geheim dat je destijds je kwotering in de gids met een punt omhoog of omlaag kon zien gaan, naargelang je bereidheid om te adverteren in het verwante maandblad GaultMillau. Dirk De Prins, hoofdredacteur van Culinaire Ambiance, noemt nog een andere 'een belasting uit het verleden': "Denk eens aan al die slechte wijnen in de GB's die door Gault & Millau werden gepromoot."

Die koppeling aan Frankrijk bestaat echter niet meer, sinds in 2004 de gids werd overgenomen en in een nieuwe formule verscheen. Uitgever werd Justin Onclin, de Limburger met enkele wijndomeinen in Bordeaux, gedelegeerd bestuurder werd privébankier en wijnpublicist Marc Declerck, directeur werd voormalig inspecteur Paul Gelders (inmiddels breder bekend door zijn verschijningen in Mijn restaurant). Vorig jaar werd Arthur Goethals, voormalige ceo van Delhaize België, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van GaultMillau Benelux.

Marc Declerck, die bestuurder en proever blijft, wil het liever niet over dat verleden hebben: "Laten we het erop houden dat wij een andere manier van werken hebben. Er is een ploeg van een twintigtal anonieme inspecteurs, waarbij ook jonge mensen zitten, want we willen verruimen en ook meer trendy zaken opnemen."

Die nieuwe wind kan echter ook in hun nadeel werken, zegt wijnpublicist en culinair redacteur Filip Verheyden, "het is waar dat er ernstiger gewerkt wordt en het is positief dat er wordt verjongd, maar ik ken enkele van die jonge 'inspecteurs' die hun weg nog aan het zoeken zijn, ze missen nog wat ervaring." Toch vindt hij dat de geloofwaardigheid van de gids er op is vooruitgegaan. Om in de stijl van de gidsen te blijven, zegt hij: "Als ik de gids vroeger 5/10 gegeven zou hebben, dan is het nu 7,5/10. Maar voor mij staat Michelin nog altijd bovenaan, en als we alleen over Vlaanderen spreken dan komt de gids van Weekend Knack op nummer twee, GaultMillau op drie."

Guy Van Cauteren bevestigt dat er bij GaultMillau nu een veel strakker beleid wordt gevoerd. "Maar ondanks mijn ontgoocheling bij Michelin (hij verloor zijn ster, ag) blijft dat voor mij de meest bruikbare gids." Van Cauteren kreeg dit jaar opnieuw 16/20 in GaultMillau en daar is hij tevreden mee. "Ik had ooit 17, ben dan gezakt, maar om met Johan Cruijff te spreken: elk nadeel heb zijn voordeel. Als je hoge scores krijgt, wordt je ego gestreeld, maar het verhoogt ook de drempel."

Dirk De Prins deelt de mening dat Michelin voor restaurateurs nog steeds zwaarder weegt dan GaultMillau. "Een tweede ster maakt van Viki Geunes een halfgod, de titel van chef van het jaar niet, hoor." Maar hij vindt dat de nieuwe ploeg van GaultMillau van aanpakken weet. "Het stoort me dat ze soms overtrokken signalen uitsturen. Zo beweerden ze ooit dat hun oplage hoger was dan die van Michelin, terwijl niemand die van Michelin kent."

Verheyden herinnert zich dat in de eerste gids nieuwe stijl het Hof van Cleve prompt 19,5/20 kreeg, een score die voordien nooit was gegeven, "een pure mediastunt". Volgens De Prins kan dat sterke verkoopsverhaal zich tegen hen keren, "want het tast toch de geloofwaardigheid van de gids aan en kan de indruk wekken dat er iets niet pluis is."

Directeur Paul Gelders is categorisch, alles is zuiver op de graat. Het verleden wordt beter met rust gelaten. "Wij werken met een ethische code, onze inspecteurs gaan incognito eten, betalen hun rekening en sturen daarna hun verslag op. Advertenties voor restaurants komen niet in de gids. We zijn natuurlijk een commercieel product en we hebben nood aan partners - ik spreek liever niet van sponsors. Maar zou een andere vakpublicatie zonder kunnen? Ik denk niet dat een autoblad zonder reclame van Mercedes of BMW leefbaar zou zijn."

Wie daar gisteren niet van wakker gelegen zal hebben, zijn de nieuw gepromoveerden. Drie jonge chefs kregen voor het eerst de begeerde kwotering van 18 op 20. Het gaat om restaurant Bon Bon uit Brussel, In de Wulf in Dranouter en L'air du temps in Noville-sur-mehaigne. Hof van Cleve blijft alleen aan de top met 19,5 op 20, net daaronder zitten Comme Chez Soi en Sea Grill, beide met 19.

In de gids werden ook enkele nieuwe icoontjes en categorieën ingebouwd. Gaultmillau werkt samen met kok Frank Fol aan een actie om meer groenten te promoten. Een radijsje in de gids wijst op een gezonde keuken. Een nieuw thema zijn de restaurants met de beste prijs-plezier verhouding. In Vlaanderen ging die beloning naar Bistro novo in Roeselare. Paul Gelders is ook erg trots op een primeur: de samenwerking met Base. Voortaan kunnen de abonnees daarvan op hun gsm alle restaurants uit GaultMillau opzoeken.

De gids GaultMillau 2009 wordt in de boekhandel verkocht voor 25 euro of via de website www.gaultmillau.be.

Chef van het jaar: Viki Geunes

Jonge topchefs van het jaar:

Filip Claeys (De Jonkman, Brugge)

David Martin (La Paix, Anderlecht)

Lisa Calcus (Les Gribaumonts, Angre)

Sommelier van het jaar: Maxime Demuynck (L'Air du temps)

Beste mediterraan restaurant: Notos in Brussel

Beste Aziaat: Kamo in Brussel

Brasserie van het jaar: Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem

Directeur Paul Gelders:

Met onze jonge ploeg zijn we erin geslaagd om in korte tijd geloofwaardig te worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234