Maandag 18/10/2021

Gezonde voeding

De lastige gezondheidsoefening van studentenresto’s: “De quinoa kwam ons de oren uit”

De dagschotel in de Alma 2: hip, trendy, maar onbemind. Zeker als het 6,45 euro kost. Beeld Wouter Van Vooren
De dagschotel in de Alma 2: hip, trendy, maar onbemind. Zeker als het 6,45 euro kost.Beeld Wouter Van Vooren

In Leuven is de menukaart van de studentenresto’s de inzet van een nieuwe schoolstrijd. Vol-au-vent met frieten versus quinoa en tofoe. Moet de studentenkost gezonder? Of is er niets mis met een occasioneel vidéke?

‘6,45 euro: quinoasalade met mungbonen, rode kool en falafel’, leest het menu in de Leuvense Alma 2 op vrijdag. In het vernieuwde studentenrestaurant zijn de Alma-klassiekers, zoals stoofvlees met friet, ingeruild voor een ‘internationale, flexitarische keuken’. Maar dat valt niet bij iedereen in de smaak. Een twintigtal studenten protesteerde deze week tegen de plotse opmars van ‘tofoe, kikkererwten en poké bowls’. “De quinoa komt ons de oren uit”, zegt Kenny Van Minsel, voorzitter van de Leuvense studentenkoepel LOKO en lid van de Raad van Bestuur van Alma vzw. De actie bleef niet zonder gevolg. Ondertussen staat er opnieuw elke dag minstens één vleesgerecht op het menu.

De rust in Leuven mag dan al teruggekeerd zijn, de vraag hoe gezond de typische studentenmaaltijd is blijft hangen. Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) mag zichzelf ervaringsexpert noemen. Al in 2007, toen hij nog aan de UGent studeerde, pleitte hij als studentenvertegenwoordiger voor een gezonder aanbod. “Toen bestelden bijna twee op de drie studenten frieten of kroketten bij hun maaltijd”, vertelt hij. Onder impuls van Baert voerde de universiteit een ‘vettaks’ in. Voor frieten of kroketten betaal je tegenwoordig 30 cent meer dan voor een gezonder alternatief. Hoewel het effect daarvan volgens universiteitswoordvoerder Stephanie Lenoir amper op de borden te zien is, heeft Baert toch het gevoel dat er tegenwoordig gezonder wordt gegeten. “Ik zie tegenwoordig bijvoorbeeld veel studenten hun aardappelen of frieten inruilen voor een extra portie groenten.”

Al is het nog maar de vraag of dat hen zo veel gezondheidsvoordelen oplevert. Drie jaar geleden analyseerde bio-ingenieur Wiam El Karouni de voedingswaarde van de Gentse studentenrestokost en dat leverde een aantal verrassende resultaten op. De soepen bijvoorbeeld haalden zonder uitzondering heel negatieve scores, vooral te wijten aan het hoge zoutgehalte. Maar ook van de wittekool in room blijf je maar beter uit de buurt, zo bleek. De cordon bleu is dan weer een verrassende voltreffer qua nutritionele waarde.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Ook ‘gezondheidsgoeroe’ Pascale Naessens was niet onder de indruk van wat de studenten kregen voorgeschoteld toen ze op uitnodiging van Het Laatste Nieuws in 2014 in de Leuvense Alma mocht gaan tafelen. Onherkenbare, smakeloze groentjes en een veel te grote portie puree, vond ze. “Bovendien waren de vegetarische gerechten niet per se gezonder”, zegt Naessens.

Te zout stoofvlees

Er is qua eetgewoontes tijdens de studententijd nog behoorlijk wat werk aan de winkel. VUB-onderzoek uit 2014 toonde aan dat zeven op de tien eerstejaars verdikken tijdens het eerste semester: meisjes gemiddeld 0,5 kilo, jongens zelfs 2 kilo. En dat laat zich ook voelen in de studieresultaten, zo bleek uit datzelfde onderzoek: studenten met een ongezonde levensstijl behalen slechtere punten. Sindsdien zijn er zowel in de Leuvense Alma als in de Gentse Brug gezonde stappen gezet. Zo liet UGent de maaltijden wetenschappelijk analyseren, waarna onder meer werd beslist om het zoutgehalte in het stoofvlees te verlagen.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Maar het voorbeeld van Leuven bewijst dat je studenten ook niet te nadrukkelijk in de richting van gezonde voeding mag duwen. Er is niet alleen het prijsargument – 3 euro meer betalen voor duurzaam en gezond eten is ’s avonds anderhalve pils minder – de gemiddelde student wil zich ook geen schuldgevoel laten aanpraten. “De universiteit moet studenten niet betuttelen”, vindt Van Minsel.

En hij krijgt hulp uit onverwachte hoek. “Ik geef de studenten wat dat betreft 100 procent gelijk”, zegt Naessens. Zij vindt het vooral belangrijk om studenten geen zwart-wit-verhaal in te lepelen. “Gezond eten, af en toe bewegen en voldoende slapen is essentieel. Het zorgt er ook voor dat je lichaam tegen een stootje kan. Dan kan je eens een nachtje doortrekken of een forse portie frieten eten. Eens goed uit de bocht gaan hoort nu eenmaal bij het student zijn.”

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234